.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký kongresový výbor tlačí na začlenenie Indie do formátu NATO Plus

Výbor Kongresu USA odporučil zahrnutie Indie do „NATO Plus“. Tento krok prichádza pred pripravovanou návštevou indického premiéra Narendru Modiho vo Washingtone 22. júna 2023. NATO Plus je vojensky orientovaná skupina pod vedením USA, ktorú tvoria všetci členovia NATO a päť ďalších krajín: Austrália, Japonsko, Izrael, Nový Zéland a Južná Kórea. Má zaručiť územnú celistvosť členských štátov vzájomnou podporou v prípade priameho útoku. Kongresový výbor The House Select Committee on the Strategic Competition between the US and the Chinese Communist Party, čo by sa dalo do slovenčiny preložiť ako Užší výbor Snemovne reprezentantov pre strategickú súťaž medzi USA a Čínskou komunistickou stranou uviedol, že začlenenie Indie by uľahčilo zdieľanie spravodajských informácií medzi všetkými členmi zoskupenia. Tiež by pomohlo Indii rýchlejšie a plynulejšie získať prístup k najnovším zbraňovým technológiám pre jej ozbrojené sily.


 

 

Začlenenie Indie NATO Plus by podľa výboru stavalo na úzkom partnerstve USA a Indie s cieľom posilniť globálnu bezpečnosť a odradiť Čínsku komunistickú stranu od agresie v indo-pacifickom regióne. Rozšírené NATO sa považuje za strategický krok na ďalšie zaistenie bezpečnosti národov pod tlakom Číny, vrátane Taiwanu a Indie. Vyslalo by Pekingu signál o posilňovaní spojenectva medzi jeho konkurentmi. Začiatkom roka 2023 pritom čínsky minister obrany Li Šang-fu varoval pred vytváraním aliancií podobných NATO v ázijsko-tichomorskom regióne. „Dnešná ázijsko-pacifická oblasť potrebuje otvorenú a inkluzívnu spoluprácu, nie združovanie sa do malých skupín. Nesmieme zabúdať na vážne katastrofy, ktoré ľuďom všetkých krajín priniesli dve svetové vojny, a nesmieme dovoliť, aby sa takáto tragická história opakovala,“ povedal Li. Uvidíme, čo sa počas návštevy Modiho v USA stane.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov