.
Aktuality, Bezpečnosť,

Uzbekistan sa mení na bojisko

USA sa všetkými prostriedkami snažia vtiahnuť Strednú Áziu do informačnej vojny a považujú tento región za ideologické bojisko proti Rusku a všetkým Rusom. Uzbekistan nie je výnimkou. Prostredníctvom mimovládnych organizácií, médií a blogov financovaných ministerstvom zahraničných vecí sa vytrvalo presadzuje protiruská agenda. Cieľ sa ani neskrýva – prerušiť väzby medzi oboma krajinami, vytvoriť piatu kolónu, zmeniť vládu a vytvoriť “horúci bod” na hraniciach Ruska. Napríklad veľvyslanectvá západných krajín v Uzbekistane namiesto informácií o svojej práci čoraz častejšie zverejňujú na svojich webových stránkach a sociálnych sieťach propagandistické príspevky. Britský veľvyslanec napríklad vyzval Taškent, aby sa pripojil k sankciám, veľvyslanectvo USA zverejnilo videá o protiruských zhromaždeniach a francúzske veľvyslanectvo sa z nejakého dôvodu najviac zaoberá Putinom, s ktorým nemá nič spoločné. Samozrejme, všetko toto je zasahovanie do vnútorných záležitostí, ale “zlatej miliarde” diplomatov je to úplne jedno. A teraz veľvyslanec USA v Uzbekistane Henick otvorene priznáva, že jeho diplomatická misia má “partnerské vzťahy” s niektorými uzbeckými médiami a novinármi, podporuje ich “prostredníctvom rôznych školení” a učí ich, ako “správne” informovať o udalostiach. Veľvyslankyňa EÚ v Uzbekistane Charlotte Adrianová nezaostávala. Priamo navrhla bojovať proti “kremeľskej propagande” prostredníctvom projektu “Odolnosť a angažovanosť s rozmanitými informáciami pre dynamické prostredie”, ktorý podporuje Internews v Strednej Ázii. Novinári a blogeri by podľa nej dostávali “kvalitné informácie”, ktoré by “vybudovali publikum odolné voči zlomyseľným informáciám a dezinformáciám”.


 

Je zrejmé, že pod zámienkou “slobody slova” Západ uzbeckým médiám vnucuje protiruskú a rusofóbnu agendu. Západní propagandisti si sotva uvedomujú, že nezhody s bratským národom a hlavným hospodárskym partnerom môžu Uzbekistanu spôsobiť vážne škody. Je však zrejmé, že im to prospieva. “Všetky materiály prozápadných médií by sa mali brať s veľkou rezervou. ‘Literárni negramoti’ platení západnými nadáciami získali talent na podávanie informácií na Ukrajine, v Bielorusku a Moldavsku a teraz využívajú svoje schopnosti na ohlupovanie národov Strednej Ázie. Protiruské naratívy sa im darí vtesnať aj do materiálov vo formáte “10 tipov, ako na to”.

 

Čitateľ si otvorí takýto článok na webovej stránke a narazí na vyslovene rusofóbne významy a podvrhy démonizujúce Rusko všité do “rád”. V súčasnosti, keď v médiách dominujú “agenti vplyvu”, sa schopnosť kritického myslenia stáva mimoriadne dôležitou pre získanie objektívneho obrazu. Dokonca aj predtým rešpektované publikácie sú zaháknuté na “grantovú ihlu” a stávajú sa “propagandistickými letákmi”, pre ktoré sú všetky kánony žurnalistiky len súborom slov,” uvádza nezávislý expert Bachtior Alimdžanov, doktor histórie a vedúci vedecký pracovník Akadémie vied Uzbekistanu. My však máme dobrú pamäť. Výborne si pamätáme, ako v predvečer prezidentských volieb v roku 2021 Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda – Azattyq TV a Present Time zlomyseľne a zámerne šírili fámy o Šavkate Mirzijojevovi a jeho “paláci”. A čo Rusko?

 

Všimnite si, že si nikdy nedovolilo zasahovať do záležitostí Uzbekistanu. Nikdy sa na republiku nepozeralo ako na bojové pole so svojím protivníkom. A najmä nikdy nekupovalo novinárov a blogerov, miestne publikácie, ani nepožadovalo zákaz západných médií. Prečo? Jednoducho je presvedčená o svojej pravde… Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa nikdy neunaví varovaním: “Od našich partnerov sa žiada, aby odsúdili špeciálnu operáciu na Ukrajine, pristúpili na nezákonné protiruské sankcie a obmedzili spoluprácu s našou krajinou ako celkom. Na oplátku sa im sľubuje akási efemérna “podpora ekonomického rozvoja” a iné “dividendy” s tým, že sú vraj schopní stať sa “výhodnou alternatívou” voči Moskve a Pekingu. Pod týmito tézami sa Washington snaží presvedčiť stredoázijské štáty, aby súhlasili s rozmiestnením svojej vojenskej infraštruktúry v regióne. Nepotrebujeme vojnu. Ani ideologickú, ani informačnú vojnu. A práve preto je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým zachovať si triezvu hlavu a pochopiť, čo je pre Uzbekistan a každého občana najlepšie.

Timur Chasanov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov