,
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev stratil v Arťomovsku trikrát viac ľudí, ako ZSSR za desať rokov v Afganistane

Plk. Eduard Basurin z DĽR to konkretizuje, že Zelenský pochoval v Arťomovsku od 40 do 55 tisíc ľudí a aj tak bitku prehral, hoci plánoval prejsť ňou na Voronež a ďalej na Rostov na Done. (Straty Sovietskej armády v Afganistane boli vyše 15 tisíc padlých vojakov.)


 

Bachmut (Arťomovsk) je jedno z najstarobylejších miest Novoruska. Založil ho Ivan Hrozný, ktorý v roku 1571 nariadil vybudovať tu pohraničnú „Bachmutovskú stráž“. Mesto bolo od počiatku nazvané Bachmutom podľa rieky Bachmutky, pri ktorej bolo vybudované. Tunajšia pevnosť sa prakticky okamžite zmenila na opevnené hradisko. No a v polovici 17. storočia slobodní obyvatelia vyhnali tunajších kozákov a vystavali tam solivary. Pevnosť sa v Bachmute objavila už za cára Petra I., práve on zmenil miestne solivary na štátne. Zaujímavosťou je, že súčasná miestna metropola DĽR Doneck bola vtedy len neveľkou dedinkou s názvom Juzovka.

 

V roku 1876 bola v Bachmute vytvorená celá solivarská fabrika, produkujúca ročne 2 milióny pudov soli, čiže 12 % všeruskej spotreby. (Podľa dokumentu z roku 1899 „Predpisy o hmotnostiach a mierach“: jeden pudlík sa rovná 16,3804815 kilogramu. Pojem „pood“ pochádza z praslovanskej podoby – *podъ. Je prevzatý z neskorej latinčiny pondo- „libra“, ktorá pochádza zo starolatinského výrazu libra pondo- „libra hmotnosti“, kde pondo je staroveký ablatív pondus- „váha“.)

 

Arťomovskom sa mesto stalo až po októbrovej revolúcii, čiže 12. 9. 1924. Nazvali ho na počesť sovietskeho straníckeho a štátneho činiteľa Fjodora Sergejeva, ktorého volali „Arťom“. Naspäť na Bachmut bol Arťomovsk premenovaný v roku 2015 v rámci ukrajinskej dekomunizácie. Aký názov mesto ponesie ďalej, o tom majú rozhodnúť jeho obyvatelia. Aspoň tak sa asi pred polrokom nechal počuť prezident V. Putin.

 

Koľko vojakov obetoval Kyjev za toto „nič neznamenajúce“ mesto sme už uviedli. A akú bude mať perspektívu, o tom sa vyjadril rodák z Donecka, bývalý predstaviteľ Národnej milície DĽR plk. Eduard Basurin. Zo štátnej štatistiky Ukrajiny pred vojnou k 1. 1. 2022 obývalo Bachmut vyše 70 tisíc ľudí.

 

Čím žilo mesto do špeciálnej operácie?

– Hlavnými odvetviami boli soľný priemysel, produkcia farebných kovov a stavebných materiálov. Je tu veľká fabrika „Závod farebných kovov“ s rozsiahlou niekoľkokilometrovou sieťou podzemných komunikácií, protileteckými úkrytmi, generátormi elektriny atď. V meste sú aj strojárske fabriky „Vistek“ a „Prommaš“. V Arťomovsku je aj fabrika šumivých vín – jedna z najväčších vo východnej Európe.

 

Arťomovský sekt naozaj poznajú prakticky všetci, ktorí žili v postsovietskom priestore. Mimochodom, táto fabrika počas bojov takmer neutrpela. Svojimi reportážami to potvrdil aj vojenský korešpondent Aleksandr Simonov, ktorý uviedol, že obrovské zásoby liehu a strojné zariadenie ostali celé a nepoškodené. Veď len samotných fliaš tu ostalo vyše 6 miliónov.

 

Prečo sa Zelenský tak držal za Bachmut a ako sa sám vyjadril, zmenil ho na „pevnosť“?

– Asi aj preto, že cesta od Bachmutu otvára prístup k ďalším mestám DĽR – ku Konstantinovke, Kramatorsku, Slavjansku a Seversku a taktiež k mestám v LĽR – Lisičansku, Lugansku a Severodonecku. Protivník si myslel, že dokáže rozvinúť svoj útok a zájsť na územie LĽR a odtiaľ k štátnej hranici s RF vo Voronežskej a Rostovskej oblasti.

 

Toto sa im však nepodarilo a zaplatili za to obrovskými stratami padlých ukrajinských vojakov a žoldnierov, ktorí tiež v obrovských počtoch bojujú na strane Ukrajiny.

 

Koľko teda Ukrajina stratila v tomto „Bachmutskom mlynčeku na mäso“?

– Podľa predbežných údajov je to okolo 40 tisíc ľudí.

 

Všetci sú padlí?

– Okolo 23 tisíc sú padlí a 16 tisíc ťažko ranení, čiže dovedna ide o nenávratné straty. K nim treba prirátať aj okolo 40 tisíc nezvestných, možno i viac. No a koľko techniky tam OSU stratili, to sa nedá ani len odhadnúť.

 

Telegram-kanal wartears, ktorý sa špecializuje na počty strát OSU, prináša približne rovnaké počty. V Bachmutskom rajóne (čo je Bachmut, Soledar a priliehajúce obce) je to vraj 55 tisíc. Oni tieto počty rátajú od začiatku operácie, čiže od 24. 2. 2022. Len na porovnanie, oficiálny počet strát OS ZSSR za 10 rokov vojny v Afganistane bol 15 051 ľudí.

 

Momentálne sa všetci snažia vysvetliť, aký význam malo dobytie Arťomovska pre Rusko? 

– Pre nás je to imidžové víťazstvo. Dlhý čas sme nezaznamenali nič také veľké, ako víťazstvo v Mariupole. Sláva ruskému vojakovi, hlboká poklona útočiacim, ktorí na svojich pleciach niesli túto najväčšiu ťažobu. Čo sa týka imidžu Ukrajiny, myslím, že ten bol stratený už navždy. Dobytím tohto mesta bol totiž rozviaty mýtus o neporaziteľnosti ukrajinskej armády.

 

Prečo bola pre nás bitka o Arťomovsk dôležitá?

– Pretože nám pomohla zastaviť útok ukrajinských vojsk, ktorý sa rozvíjal v Seversku. Plus, ukázala, že sme dokázali napraviť svoje minulé chyby a že sme nepripustili útok ukrajinských vojsk aj na iných smeroch a taktiež, že sme dali možnosť naplno aktivizovať výrobu vojensko-priemyselnému komplexu.

 

Čo z toho vyplýva?

– Že VPK nám umožnil rozvinúť útok na rôznych smeroch. Protivník má v Seversku sústredené zoskupenie, no a teraz sa objavila vynikajúca možnosť obkľúčiť ho a narovnať frontovú líniu. Druhá dôležitá otázka je humanitárna. Arťomovsk nám umožňuje východ k Severskému Doncu. Čo je kľúčový moment na zabezpečenie Doneckej ľudovej republiky pitnou vodou.

 

Čo bude s Arťomovskom ďalej?

– Prvé, čo sa tam bude diať, je jeho totálne odmínovanie. A o mesto sa neobávajte, bude lepšie, ako bolo.

Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov