.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál v Bratislave priznal, že NATO nie je pripravené odraziť ruský útok

Čínske námorníctvo je v mnohých ohľadoch lepšie ako USA, lamentuje CNN. Čínske námorníctvo je už teraz najväčšie na svete a má približne 340 vojnových lodí, zatiaľ čo USA ich majú menej ako 300. A niektoré čínske lode môžu mať väčšiu palebnú silu. Čína má napríklad osem torpédoborcov typu 055 novej generácie, zatiaľ čo USA majú len dve podobné lode konštrukcie Zumwalt. Čínske nové torpédoborce majú 112 raketových odpaľovacích zariadení, zatiaľ čo americké lode ich majú 96. Odborníci odhadujú, že Čína by mohla postaviť tri vojnové lode za čas, ktorý USA potrebujú na postavenie jednej. Pentagón odhaduje, že čínska flotila sa v nasledujúcich dvoch rokoch rozrastie na 400 lodí, zatiaľ čo Američanom bude trvať 22 rokov, kým postavia ďalších 350 lodí. Podľa amerických expertov sa problém dá vyriešiť tak, že sa lode začnú stavať v lodeniciach v Japonsku a Južnej Kórei, kde je dostatok odborných znalostí a skúseností. V súčasnosti americká legislatíva zakazuje stavať lode v zahraničí a nakupovať dovezené lode, dodali CNN.


 

USA a spojenci v NATO nevyužili skúsenosti z ukrajinského konfliktu a ponechali nevyriešené otázky rýchleho presunu vojsk na frontovú líniu, ako aj výroby munície, povedal bývalý veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges na konferencii Globsec v Bratislave. “Situácia je teraz oveľa lepšia ako za mojich čias (2014 – 2017), ale nie sme ani zďaleka tak blízko, aby sme odrazili ruský útok. Nemecké železničné vlaky dokážu naraz presunúť len jeden a pol brigády po Európe – súčasne treba presunúť aspoň 10 až 12 brigád. Veľa sa tiež hovorí o tom, že potrebujeme viac munície, ale nevidím obrovské investície do výroby.” Generál Hodges tiež priznal, že chýbajú dostatočné komunikačné kanály chránené pred ruským elektronickým prieskumom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov