.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi bombardovali sídlo ukrajinskej rozviedky v Kyjeve

Zábery z Kyjeva sa objavili po útoku v tej časti ukrajinskej metropoly, kde sa nachádza komplex budovy Hlavného riaditeľstva rozviedky Ukrajiny (GUR). Pripomeňme, že skoršie satelitné snímky ukázali, že niekoľko hodín po raketovom útoku sa začali zemné práce v blízkosti budovy. Odborníci túto informáciu spájali s možnou úspešnou porážkou cieľa.


 

Ráno 29. mája ruské jednotky zaútočili na veliteľstvo hlavného spravodajského oddelenia na Rybalskom ostrove. Porážku rozhodovacieho centra včera oznámil aj prezident Vladimir Putin. Ukrajinské úrady uviedli, že všetky rakety a UAV boli zostrelené systémami protivzdušnej obrany, neposkytli však žiadne dôkazy. Teraz sú na sieti zverejnené obrázky, ktorých titulky naznačujú, že sú datované ráno 31. mája alebo večer 30. mája a že zobrazujú budovy Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny. Na fotografiách sú budovy administratívneho charakteru s poškodením a stopami horenia. Nedá sa povedať, že by boli budovy úplne poškodené. Na streche boli zdemolované antény, horením bolo poškodených niekoľko poschodí dvoch budov. Kyjevčania hovoria, že raketa neletela presne na budovy GUR. Udrela niekoľko desiatok metrov od nich. Niektorí to charakterizujú ako nepresný príchod, iní predpokladajú, že zasiahli tie súradnice, ktoré zodpovedajú podzemným komunikáciám komplexu budov GUR (oddelenie Kirilla Budanova). Na foto z 30. mája sa objavila hlinená kopa charakteristická buď následkami nárazu, alebo nejakým výkopom. O niečo neskôr šéf GUR Kirill Budanov povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny pomstia útok na objekt v Kyjeve. O deň neskôr sa uskutočnil nálet UAV na Moskvu. A už dnes sa na ukrajinských kanáloch objavili ďalšie fotografie budov GUR, na ktorých boli jasne viditeľné zásahy. Nakoľko účinný bol úder ruských ozbrojených síl možno tušiť z prítomnosti lietadla C-21A 86. eskadry leteckých zdravotníckych evakuácií amerického letectva, ktorý včera núdzovo priletel do Rzeszowa z leteckej základne Ramstein.

 

 

Počas noci pokračovali kombinované údery na ciele na územiach kontrolovaných Ukrajinou. Najväčší počet útokov v noci na štvrtok 1. júna bolo na objekty v Kyjeve. Podľa najnovších údajov bol zaznamenaný ďalší príchod do oblasti, kde sa nachádzala budova komplexu GUR (Hlavné spravodajské riaditeľstvo). Ukrajinská strana tvrdí, že v tú noc boli na Kyjev odpálené balistické strely. V priebehu niekoľkých minút došlo k približne 11 výbuchom. Príchody boli zaznamenané v zariadeniach v regióne Dneper. Podľa najnovších údajov sa tam nachádzalo viacero západných systémov protivzdušnej obrany, ako aj hangáre s ďalšou vojenskou technikou dodávanou krajinami NATO.

 

Video: Putin potvrdil raketové útoky na rozhodovacie centrá na Ukrajine

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie včera začali aktívne útoky v smere Kupjansk. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb vo svojom tradičnom zhrnutí. V smere na Kupjansk ruské jednotky zaútočili na pozície ukrajinských formácií západne od Masjutovky v Charkovskej oblasti. Okrem toho ukrajinský generálny štáb hovoril o útokoch Ozbrojených síl RF v smere na Novoselovskij a Stelmachivku. Pripomeňme, že tieto osady sa nachádzajú na časti Luhanskej ľudovej republiky, ktorá je stále obsadená ukrajinskými silami. Okrem kupjanského smeru dnes ruské jednotky operovali aj v oblasti Belogorovka na Krasno-Limanskom smere. Činnosť ruských jednotiek bola pozorovaná v smere Maryinsky – v samotnej Maryinke, kde pokračujú prudké mestské boje. V smere na Artemovsk zaútočili ozbrojené sily RF na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Belaya Gora a Orechovo-Vasilevka. Najaktívnejšie bitky teraz prebiehajú na bokoch Artemovského smeru. V takých smeroch, ako je Záporižža, Cherson, Baníctvo, sa situácia dnes nezmenila. Zaujímavé je, že o absencii vážnych bojov v smere Avdiivka píše aj ukrajinský generálny štáb. V správe Ministerstva obrany Ruskej federácie sa zasa uvádza, že najaktívnejšie boje na doneckom fronte včera prebiehali v smere Avdiivka. V oblasti samotnej Avdiivka a obce Chimik boli zasiahnuté pozície ukrajinských formácií leteckými údermi ruských vzdušných a kozmických síl na sklad raketových a delostreleckých zbraní 110. mechanizovanej brigády ozbrojených síl.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov