.
Aktuality, Námorníctvo,

Čo ukázala prvá námorná bitka v histórii proti skupine bezpilotných lodí

Ruskí námorníci – posádka prieskumnej lode “Ivan Churs” – prehovorili o tom, ako vyhrali prvú námornú bitku v histórii proti skupine bezpilotných nepriateľských lodí. Ako túto úlohu splnili, čo treba urobiť, aby sa podobné útoky v budúcnosti odrazili – a prečo je ukrajinské video z útoku na Churs falošné?


 

V prvej polovici dňa 24. mája sa na webe rozšírila správa: Ivan Churs bol napadnutý ukrajinskými loďami. Bolo uvedené, že k incidentu došlo ráno o 5.30 h miestneho času, 40 míľ od Bosporu. Vo večerných hodinách ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že tri bezpilotné člny skutočne zaútočili na Ivan Churs, boli však zničené paľbou z lode. Ako dôkaz sa ukázali zábery, ako jeden z člnov zasiahla guľometná paľba a na palube odpálila výbušnina. Zdá sa, že ukrajinskí propagandisti na to čakali. Ukrajinské zdroje takmer okamžite distribuovali video údajne natočené z jedného z člnov. Video jasne ukazuje, ako pod paľbou guľometu jeden z člnov dobehne Ivan Churs a priblíži sa k nemu priamo zboku, po čom je vysielanie prerušené. Jediným rozumným dôvodom na prerušenie vysielania v takejto situácii je výbuch lode alebo jej zničenie z iného dôvodu – priamo pod bokom lode. O niečo neskôr Ukrajinci zverejnili ďalšie nekvalitné video natočené z diaľky s výbuchom priamo pri lodi. Potom vyšlo najavo, že útok sa v skutočnosti odohral na inom mieste, 140 kilometrov od Bosporu.

 

Video z ukrajinskej strany bolo maximálne realistické. Napätie medzi opadlo až 26. mája, keď nepoškodený Ivan Churs víťazne vstúpil do prístavu Sevastopol a námorníci hovorili o tom, ako odrazili útok. Aké závery možno z toho všetkého vyvodiť?

 

Najprv o akciách ukrajinskej strany. Po prvé, lode mohli byť vypustené z inej lode a oni sami by nezašli ďaleko od pobrežia Ukrajiny. Tieto člny nemajú veľmi dobrú námornú spôsobilosť, jednoducho kvôli ich veľkosti, poslať ich na stovky kilometrov vlastnou silou vyzerá nereálne. Druhým dôležitým bodom je množstvo. Námorníctvo prilákalo len tri lode, aj keď bolo jasné, že loď idúca plnou rýchlosťou bude ťažkým cieľom. Prečo tam boli len tri lode? Otázka je otvorená. Buď sa ukrajinské námorníctvo prerátalo, alebo má problémy s výrobou člnov, alebo ide len o nácvik. Čo však vieme s istotou je, že napriek navádzaniu od Američanov (a bez neho by prevádzkovatelia lodí Churs na mori jednoducho nenašli), ukrajinské námorníctvo nedokázalo zosynchronizovať útok troch člnov z troch smerov. Inak by bolo oveľa ťažšie odraziť tento útok.

 

Teraz o akciách ruskej armády. Z príbehov námorníkov Chursa, ktoré zverejnilo Ministerstvo obrany Ruskej federácie, vyplýva, že člny boli detekované vizuálne: „Všimli si ich v hmle, vyšli z hmly … spustili paľbu. Okrem toho ukrajinské člny útočili na ruskú loď jeden po druhom v intervaloch: „Po prvom prišiel druhý,“ hovorí jeden z námorníkov.

 

Mierenie na cieľ guľometmi a streľba z nich sa vykonávala ručne. A ešte pred začatím paľby podali vojaci správu o situácii, ktorá bola priamo uvedená. Toto je známe poradie námorníctva – skôr ako začnete strieľať, musíte sa ohlásiť. Hlásenia sa robili rýchlo a na odrazenie útoku bolo dosť času.

 

To, čo sa stalo lodi Ivan Churs, je námorná bitka. V tomto súboji posádka práve zvíťazila, za čo sa jej dostalo plne zaslúženej vďaky a ocenenia . “Všetci sme si boli istí, že vyhráme, a vyhrali sme túto bitku,” povedal námorník, ktorý bol v čase útoku na stráži a prijal túto bitku.

 

Teraz sa poďme zaoberať ukrajinským videom. Bolo vyrobené a distribuované s cieľom podkopať dôveryhodnosť vyhlásení ministerstva obrany. Video údajne dokázalo porážku ruskej lode. V skutočnosti však toto video odhalilo to, čo sa ukrajinskí propagandisti snažili skryť. Video má znaky lepenia. Tu je ich loď, ktorá nasleduje Churs. Vidno guľky narážajúce do vody neďaleko od člna, čln sa blíži k boku. Potom krátky moment, keď dôjde k nejakému rušeniu a loď je takmer pod bokom … ale kde je guľomet? V tej chvíli by mali strieľať najviac na čln, no kde zmizol z ruskej lode guľomet? Máme právo predpokladať, že toto video je falošné. Ako sa teraz hovorí – deepfake. Kreslená video realita. Všetci kreslili – ale nenakreslili guľomet …

 

Ukrajina bude teraz zjavne čoraz viac produkovať falošné produkcie na nerozoznanie od reality. Falošné ničenie vojakov, falošné vstupy ukrajinských vojsk do miest a pod. Aby sa tomu zabránilo, takéto falzifikáty musia byť okamžite a presvedčivo vyvrátené.

Teraz sa pozrime na bojovú lekciu. Ukrajina prvýkrát zaútočila na ruskú loď s firewallmi na mori. Toto je nová hrozba – útoky na lode a možno aj na civilné lode budú pravdepodobne pokračovať. Churs v bitke zvíťazil, ale čo ak sa námorným silám nabudúce podarí skoordinovať útok včas a lode zaútočia z rôznych kurzov v rovnakom čase? Ak bude ďalší útok v noci? Ak bude šesť alebo osem útočníkov?

„Aké ďalšie technické opatrenia možno prijať na ochranu lodí a základní pred takýmito útokmi? Teoreticky je potrebné nahradiť časť podstavcových guľometov na lodiach diaľkovo ovládanými modulmi s kvalitným zameriavačom, so stabilizovaným navádzaním a rozhraním s lodnými radarmi. Operátor, ktorý dostane signál z radaru, bude schopný detekovať dron na veľkú vzdialenosť a zasiahnuť ho presnou guľometnou dávkou. Spolu s disciplinovaným strážením sa tým zníži nebezpečenstvo ukrajinských bezpilotných lietadiel na prijateľne nízke.“ Berúc do úvahy riziká, ktoré so sebou prináša masívny útok bezpilotnej lode na plavidlo na mori, budú potrebné dve opatrenia.

 

Po prvé, paralelne s radarom je potrebný termovízny sledovací systém. To zvýši pravdepodobnosť detekcie a umožní spustenie poplachu skôr, ako personál môže vizuálne lokalizovať útočné lode.

 

Po druhé, stojí za to hovoriť nie tak o výmene niektorých stojanových guľometov za diaľkovo ovládané moduly, ale o budovaní „kufrov“ na palubách lodí a plavidiel na mieste časti guľometných inštalácií by sa mali objaviť moduly s guľometmi, schopné strieľať pri rolovaní podľa stabilizovaného optoelektronického zameriavacieho systému ďaleko a presne. Ale podstavce by sa nemali odstraňovať, ale jednoducho premiestňovať tak, aby na palube bolo viac guľometo a nepretržité sledovanie počas boja. Okrem toho je potrebné vybaviť guľomety termovíznymi mieridlami pre prípad nočného útoku. Za zváženie stojí aj ochrana trajektov. Možno by stálo za úvahu vytvorenie „námorných“ súkromných bojových skupín. Možno aj so zapojením cudzích občanov do pozícií strelcov, aby nedošlo k odklonu vojenského personálu zo zóny operácie na ochranu nevojenských lodí.

Alexander Timochin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Video: Nedávno ostreľovaná prieskumná loď Ivan Churs priplávala na základňu v Sevastopole

Ruská prieskumná loď bola napadnutá tromi bezpilotnými plavidlami po prechode Bosporom. Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov