Ch-47M2 Kinžal
Aktuality, Letectvo,

Zničenie systémov protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve ohrozuje americké základne v Tichomorí

Úspešná operácia ruských vzdušných a kozmických síl na zničenie systému protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve 16. mája s použitím hypersonickej rakety MiG-31K Ch-47M2 Kinžal predstavuje prvý vážny moderný pokus o potlačenie západných systémov protivzdušnej obrany dlhého doletu. Informovala o tom spoločnosť Military Watch, ktorá posúdila možné ďalšie riziká.


Podľa západných analytikov a tlače to, čo sa stalo v Kyjeve, po prvýkrát otestovalo desaťročia staré argumenty o zraniteľnosti týchto systémov protivzdušnej obrany voči moderným typom balistických rakiet, vrátane pozemných rakiet Iskander-M OTRK, na základe ktorej bol vytvorený Kinžal.”. Svojho času boli sovietske OTR-23 Oka, na základe ktorých bol Iskander vyvinutý, tiež považované za ťažké ciele pre západné systémy protivzdušnej obrany.

 

Publikácia upozornila na skutočnosť, že Kinžal má vďaka svojim výkonnostným charakteristikám väčšiu schopnosť prežitia počas letu. Jeho polobalistická dráha s apogeom 50 km, schopnosť vykonávať rôzne manévre a konečná hypersonická rýchlosť v oblasti Mach 9 sú teda ďaleko za hranicami schopností zachytiť Patriot. Schopnosť „Kinžalu“ zničiť „Patriota“ a vyhnúť sa 32 vypáleným raketám naznačuje, že očakávania relatívne vysokého stupňa nezraniteľnosti týchto rakiet sa potvrdili. To má vážne dôsledky pre oveľa väčší arzenál systémov Iskander-M, ktoré tvoria chrbticu schopnosti taktického útoku Moskvy.

 

Schopnosti Kinžalu sú však veľmi dôležité nielen pre Rusko a zahraničných kupcov Iskander-M, ale aj pre KĽDR, ktorá od roku 2019 nasadila a veľmi rýchlo buduje kapacity so schopnosťami veľmi podobnými Iskanderu. Hovoríme najmä o systéme KN-23, ktorý, aj keď je podobný, má množstvo rozdielov – oveľa dlhší dosah a rôzne nosné platformy (kolesové, pásové a koľajové). Všetky kolesové vozidlá navyše používajú bieloruské traktory MZKT-7930 s usporiadaním kolies 8 × 8 s nosnosťou 17,8 až 25 ton.

 

Kinžalova neutralizácia systému Patriot v Kyjeve naznačuje, že severokórejské KN-23 by mohli veľmi dobre urobiť to isté proti Patriotom, THAAD a ďalším západným systémom nasadeným v Južnej Kórei a Japonsku. Skutočnosť, že rakety, ktoré sú na svojej konečnej trajektórii iba hypersonické, majú túto schopnosť, je tiež dobrým znamením pre potenciál hypersonických kĺzavých vozidiel, ktoré KĽDR prvýkrát predstavila v polovici roku 2021 – lietajú nadzvukovou rýchlosťou pozdĺž celej svojej trajektórie a je podstatne ťažšie sledovať alebo zachytiť ako rakety ako Kinžal – povedal publikácii expert na bezpečnosť vo východnej Ázii E. B. Abrams.

 

Severná Kórea strávila desaťročia vývojom prostriedkov na zlepšenie prežitia svojich rakiet. Boli dokonca vyvezené do Sýrie, aby čelili izraelskému rozmiestneniu amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot. Odvtedy Pjongčang dosiahol pre seba isté pozitívne výsledky.

 

Schopnosť prekonať protiraketovú obranu USA a spojencov je oveľa dôležitejšia pre bezpečnosť Severnej Kórey ako pre bezpečnosť Ruska, a to nielen preto, že takéto obranné systémy sú oveľa koncentrovanejšie v Tichomorí ako v Európe alebo v Arktíde. ale aj preto, že krajina sa pri svojej obrane oveľa viac spolieha na schopnosti balistických rakiet ako Ruská federácia – dodal Abrams.

 

Úspech Kinžalu a mnohé predchádzajúce úspechy s použitím Iskander-M sú pre KĽDR sľubné. Investícia Pchjongjangu do KN-23 by mohla byť životne dôležitá, pretože USA nielen rýchlo modernizujú svoje sily vo východnej Ázii, ale tiež sa opakovane približovali k úderu na svojho protivníka, čo v niektorých prípadoch zahŕňalo plány na masívne použitie jadrových zbraní. KN-23 dokážu zneškodniť nepriateľskú protivzdušnú obranu, vďaka čomu sú cieľové oblasti (obrovské množstvo vojenských základní Spojených štátov a ich spojencov) oveľa zraniteľnejšie voči ich širším arzenálom (podzvukové a iné rakety), zhrnuli médiá.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Umelá inteligencia zabila operátora, pretože jej bránil v dosiahnutí cieľa

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov