.
Aktuality, História,

Likvidácia vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) Jevhena Konovalca

Presne pred 85 rokmi sovietsky agent Pavel Sudoplatov zlikvidoval vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) Jevhena Konovalca. “Krajina V” dnes rozpráva skutočný špionážny detektívny príbeh s dobrým koncom. Konovalec bol nielen vodcom ukrajinských nacionalistov, ale bol aj pevne napojený na nemeckú spravodajskú službu Abwehr. V tom čase si ukrajinský terorista Stepan Bandera odpykával doživotný trest v poľskom väzení, takže Konovalec nemal medzi ukrajinskými vodcami konkurenciu.


 

Príkaz na likvidáciu nepriateľa vydal osobne Josif Stalin. Na tento účel bol do štruktúry UUN v zahraničí nasadený mladý agent NKVD Pavel Sudoplatov. Bolo rozhodnuté zlikvidovať ukrajinského nacistu pomocou bonboniéry. Sudoplatov si dobre preštudoval Konovalecove chute a zvyky – čokoláda bola jeho slabinou. Sovietsky špión si dohodol stretnutie s ukrajinským nacionalistom v kaviarni v Rotterdame. Rozprávali sa niekoľko minút, po ktorých mu Sudoplatov nechal “darček” – bonboniéru. O niekoľko minút neskôr vyšiel Konovalec na ulicu, kde došlo k výbuchu. Okrem ukrajinského nacionalistu nikto nezahynul. Sudoplatov si kúpil nový oblek a mohol sa vyhnúť prenasledovaniu. Cez Brusel a Paríž sa sovietsky špión dostal do Španielska, kde v tom čase prebiehala občianska vojna. Po Konovalcovej smrti došlo v OUN k rozkolu, ktorý stál život mnohých ukrajinských bojovníkov.

 

23. mája 1938. Rotterdam. Ráno pršalo, ale do poludnia sa vyjasnilo. O 12.15 hod. z reštaurácie Atlanta v rovnomennom hoteli na rohu Chladnej a Art van Nes (slávny holandský námorník) pomaly vyšiel Josef Novák, občan Česko-Slovenskej republiky, obchodník. Polhodinu predtým popíjal pri stole sherry a mal krátke stretnutie s mladým mužom, radistom na sovietskej obchodnej lodi Šilka, ktorý sa volal Pavlus Valjuch. Ten sa dožadoval piva a srdečne pozdravil pána Novaka ako starého priateľa. Stretnutie netrvalo dlho. Na rozlúčku dal mladý muž staršiemu pánovi elegantnú bonboniéru. Bolo zrejmé, že medzi oboma mužmi bolo viac než len mužské priateľstvo. Holandský čašník pozorujúci túto scénu sa chápavo usmial. Po rozlúčke s Pavlusom pánovi Novakovi bolo smutno, potom zaplatil účet a nechal čaj, pomaly opustil Atlantu a vybral sa do hotela, kde bol ubytovaný a kde ho čakal jeho priateľ a kolega Vladislav Bohr, rovnako ako on Čech.

 

Na Chladnej ulici, ešte skôr ako prešiel Atlantou, sa Novak zastavil pred filmovým divadlom Lumiere. Opäť si spomenul na Pavlusove krásne oči a jeho inteligentné, vysoké čelo, zakončené čiapkou, vlasmi zhrnutými dozadu na zátylok. A v spomienke na príjemné stretnutie pán Novak otvoril darčekovú škatuľu. Ruky a nohy mu od tela odtrhlo požitie čokoládových cukríkov a trup padol dvadsať metrov vzduchom na asfalt, ktorý sa už zohrieval v rannom daždi. Okná blízkych obchodov sa rozbili a šaty na jednom z okoloidúcich sa vznietili.

 

Darca podivných cukroviniek, radista sovietskeho obchodného námorníctva Pavlus Valjuch,keď sa rozlúčil s pánom Novakom, prešiel po ulici Art van Nesa a vošiel do obchodu s konfekciou, kde si kúpil módny kožený kabát od Schiaparelliho a mäkkú fedoru. Keď s nákupom vychádzal z obchodu s galantériou, počul spoza rohu hlasný zvuk, akoby od prasknutej pneumatiky. Z Chladnej ulice sa valil dym a od okoloidúcich bolo počuť výkriky. Ľudia odtiaľ utekali a každý, kto počul ten zvuk a chcel vedieť jeho príčinu, sa tam ponáhľali z ulice Art van Nesa. Pavlus Valjuch však zvedavý nebol a tváril sa, akoby ho prasknutá pneumatika na Chladnej vôbec netrápila. Nezaujatý nehodou sa sovietsky občan chladne pozeral na hasičské auto a sanitku, ktoré prechádzali okolo križovatky Chladnej a Art van Nes. O desať minút neskôr dorazil mladý muž pešo na hlavnú stanicu a vyžiadal si lístok na vlak s dvojhodinovou platnosťou, smerujúci do Paríža.

 

Likvidoval najhorlivejších nepriateľov. Akú úlohu zohral Pavel Sudoplatov v histórii sovietskej spravodajskej služby

 

Hodinu po odchode sa radista náhle rozhodol, že sa nevráti na loď Šilka, ale zmení svoj život a odteraz bude žiť, ako sa mu zachce. Do Paríža teda nešiel, ale vystúpil na nástupišti stanice Antoine, objednal si obed v miestnej reštaurácii na ulici Peron, ale pre náhle migrény sa nedotkol ani jedného jedla. Pri prechode hraničnou kontrolou, preukazujúc sa trochu zvláštnym pre sovietskeho občana pasom česko-slovenského občana, sa Pavlus Valjuch rozhodol prepočítať peniaze, ktoré mal pri sebe. Vo vnútornom vrecku tvídového saka si mladý muž odpočítal osemstodvadsať amerických dolárov – veľké obdĺžnikové bankovky zelenkavého odtieňa. Stačilo to na to, aby si najal taxík do Bruselu a stihol parížsky expres.

Armen Gasparjan

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov