F-16
Aktuality, Letectvo,

S presunom stíhačiek F-16 do Kyjeva už Západ nemá žiadne „červené čiary“

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Matthewa Millera je prioritnou úlohou Spojených štátov poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá F-16 a vycvičiť ukrajinskú armádu na ich lietanie. Vojenský analytik Jurij Kotenok sa domnieva, že Západu už nezostali žiadne „červené čiary“ pri presune zbraní na Ukrajinu.


 

„Prezident USA Joe Biden dal jasne najavo, že vycvičíme ukrajinskú armádu na lietanie na F-16. A budeme spolupracovať s našimi spojencami a partnermi, aby sme Ukrajincom poskytli stíhačky F-16. Nemám žiadne nové informácie o tom, ako a kedy sa tak stane alebo ktoré krajiny ich poskytnú. Ale toto je pre nás priorita,“ povedal Miller.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia dodal, že Kyjevu bolo dané pochopiť, že Washington “nepodporuje útoky mimo ukrajinských hraníc”. Ale právo rozhodnúť, ako viesť vojenské operácie, stále zostáva na Ukrajine. Medzitým vyšlo najavo, že Holandsko by sa mohlo stať prvou krajinou, ktorá presunie americké stíhačky F-16 na Ukrajinu. Povedal o tom Jurij Sak, poradca ministra obrany Ukrajiny Oleksija Reznikova .

 

Podľa hovorcu holandského ministerstva obrany teraz krajina prevádzkuje 24 stíhačiek F-16, ktoré sú “pripravené na operačné nasadenie a budú sa používať do polovice roku 2024”. „Potom sú k dispozícii na iný účel, napríklad na predaj,“ dodal. Holandsko má podľa správ médií aj ďalších 18 stíhačiek, “ktoré sa už nepoužívajú v boji a môžu byť premiestnené na iné miesto”. Ako zdôraznil zástupca rezortu obrany, pôvodne sa 12 z 18 F-16 plánovalo previesť na súkromnú spoločnosť, tento plán sa však zmenil.

 

Vojenský analytik Jurij Kotenok uviedol pre FAN , že títo bojovníci už boli s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdaní ozbrojeným silám Ukrajiny. Myslí si, že dnes nie je správne klásť otázku, kedy dá Západ Ukrajine stíhačky? Je si istý, že prvé F-16 už boli dodané do Kyjeva. Pretože z bezpečnostných dôvodov takéto rozhodnutia oznamujú spravidla mesiac po uzavretí príslušných transakcií a spustení všetkých procesov. Preto už teraz možno konštatovať, že Ozbrojené sily Ukrajiny sú saturované lietadlami typu NATO. Zároveň si nie je istý, že sa vec obmedzí len na presun F-16, aliancia tak začala len testovať situáciu vo vzduchu. Ak sa použitie týchto stíhačiek z pohľadu Západu ospravedlní, potom môžu do Kyjeva presunúť iné, modernejšie lietadlá. Situácia s pumpovaním Ukrajiny modernými zbraňami vo všeobecnosti sa podľa Kotenoka značne komplikuje.

 

“Nevšímajte si skutočnosť, že ukrajinskí piloti sa ešte musia naučiť lietať na F-16, a to údajne potrvá mnoho mesiacov. Členovia NATO môžu na tieto účely vyslať vlastných pilotov. Áno, teraz deklarujú, že tieto stíhačky budú využívať ukrajinské letiská, ktoré na to momentálne nie sú vhodné. Ale môžu využiť letiská v Rumunsku, Poľsku, Slovensku a ukrajinské pristávacie dráhy ako „skokové letiská“, povedal expert. To všetko hrozí zvýšením intenzity konfliktu a novým kolom napätia na frontoch. A presun stíhačiek NATO do Ozbrojených síl Ukrajiny si od vyžiada nové úsilie na odladenie fungovania systému protivzdušnej obrany. Ruská rozviedka tiež bude musieť vykonať dôkladnú prácu, aby neskôr armáda mohla zaútočiť na letiská, kde budú mať tieto stíhačky základňu. Žiaľ, analytik poukázal na to, že situácia na frontoch je vážne vyhrotená a dnes je celkom jasné, že Rusko nevedie vojenské operácie proti Ukrajine.

 

„To, čo vidíme, je klasická zástupná vojna s NATO, ktorého armáda je priamo zapojená do bojov. Bojujú tam celé divízie vojenskej aliancie, ktorá v tejto krajine rozmiestňuje svoje štruktúry a nosí tam obrovské množstvo svojej techniky. Ukrajinu teraz aliancia využíva ako testovacie miesto, kde „zabeháva“ desiatky svojich bojových systémov. Členovia NATO dostali chuť a vôbec sa tým netaja. Navyše už vidia, že už pre nich neexistujú „červené čiary“. Zhruba povedané, už sa neboja Ruska – uvedomili si, že ruská armáda nezasiahne tie rozhodovacie centrá, kde neustále zvyšujú vojenský tlak. Podľa Kotenoka chce západná armáda, ktorá v skutočnosti riadi ukrajinské ozbrojené sily, použiť F-16 počas protiofenzívy plánovanej Kyjevom na jednom z ohrozených sektorov frontu.

 

„Ak sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarí prelomiť front v niektorom zo sektorov, aktívne použijú tieto stíhačky, aby ruské sily v tomto smere „dobili“. Ak sa im nepodarí preraziť front, potom im nepomôžu ani F-16, pretože ruské systémy protivzdušnej obrany by mali mať dostatok schopností na odvrátenie tejto hrozby. Naše sily môžu tieto stíhačky zostreliť, pretože to nie je žiadna „zázračná zbraň“. Sú to obyčajné lietadlá a nie najnovšie modely,“ uzavrel Jurij Kotenok.

 

Doletí do Dnepra: Ako Kyjev vyrobil lietadlo súdneho dňa zo stíhačky F-16

 

V polovici mája Spojené kráľovstvo oznámilo vytvorenie, spolu s Holandskom, medzinárodnej koalície na nákup F-16 pre Ukrajinu. Neskôr sa k iniciatíve pridali Spojené štáty, Dánsko a Belgicko. Americký prezident Biden spresnil, že Washington pomôže s výcvikom ukrajinských pilotov. V reakcii na to ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Západ vedie k eskalácii takýchto akcií. Diplomati už skôr poukázali na to, že diskusie o dodávkach letectva hovoria o „zvýšenom zapojení západných krajín do konfliktu“ a varovali, že sa to tak natiahne a bude „pre Ukrajinu bolestivejšie a mučivejšie“.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov