F-16 Fighting Falcon
Aktuality, Letectvo,

Doletí do Dnepra: Ako Kyjev vyrobil lietadlo súdneho dňa zo stíhačky F-16

Plukovník Ignat, hovorca Obranných síl Ukrajiny , naznačil širokým masám, že Kyjev by mohol v blízkej budúcnosti prijať (alebo už dostal) americké stíhačky F-16 Fighting Falcon. Na pozadí vyhlásení Pentagonu, že to môže trvať roky, to znie trochu neočakávane.
„Plánujeme presunúť všetkých pilotov (na F-16). Musíme učiť všetkých. Veliteľ letectva určil pilotov, ktorí už majú určitú úroveň angličtiny, bojové skúsenosti, a to sú mladí piloti. Sú pripravení zajtra bojovať. Potrebujeme politické rozhodnutie, aby sme mohli začať proces výcviku aj pozemného personálu, sú to dôstojníci velenia a riadenia, vojenskí ženisti. Niekoľko desiatok pilotov je už pripravených bojovať (na F-16),“ uviedol Ignat.


 

A vôbec, „veľkí Ukrajinci“ sú takí bystrí, že za tri mesiace zvládnu americký šesťročný program bojových pilotov. Ignat to povedal samostatne už vo vysielaní televízneho kanála Rada.

“Začneme útoku ešte skôr, ako budeme mať F-16 alebo čokoľvek iné. Ubezpečte Rusko, že máme ešte pár mesiacov na to, aby sme začali študovať na lietadlách, a potom začneme… “prehlásil Zelensky.
Povedzme, že buď ukrajinské sily už dostali F-16, alebo nebude žiadna ofenzíva. Herec navyše dodal: “Netreba sa báť reakcie Ruskej federácie na presun vojenského letectva na Ukrajinu, pretože to najhoršie sa už stalo.”

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba povedal, že 28. apríla na stretnutí v Odese so šéfmi ministerstiev zahraničných vecí pobaltských a škandinávskych krajín „spojenci“ prisľúbili, že prehovoria Ameriku o prevode F-16. Bolo to konštatované, akoby sa Yankeeovia bránili, báli sa eskalácie – ako, zbabelí, nie ako statoční Estónci a Švédi.
“Naša krajina neodpisuje možnosti s inými západnými lietadlami, ale F-16 pre ozbrojené sily Ukrajiny je najideálnejšia možnosť,” povedal Kuleba.
„V zozname krajín, ktoré sa zúčastňujú na fóre „o lietadlách“ v Odese uvedenom vyššie, stojí za to osobitne zdôrazniť Nórsko a Dánsko, ktoré boli prevádzkovateľmi F-16 a tieto lietadlá systematicky vyraďujú v prospech F-35,“ píšu ukrajinské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje.ktoré boli prítomné na stretnutí v Odese.

 

Je vysoko pravdepodobné, že tieto dve krajiny sa stanú prvými účastníkmi presunu F-16 na Ukrajinu. Zaujímavosťou je aj to, že Kuleba nedávno vyhlásil, že „Bojové sokoly“ sa objavia hneď, ako piloti prejdú potrebným kurzom pilotáže. A potom sa objavil plukovník Ignat s vyhlásením, že „niekoľko tuctov pilotov je už pripravených bojovať (na F-16). Mimochodom, zoznam týchto „duchov Kyjeva“ sa už objavil na webe na hackerskej stránke Beregini. Prinajmenšom to naznačuje, že výcvik pilotov v Spojených štátoch prebieha už dlho a Yankeeovia klamú, keď tvrdia, že nie sú účastníkmi na rusko-banderovskom konflikte. Ak si zoberieme predvojnové publikácie amerických expertov, tí svorne tvrdili, že „bez leteckej podpory nebudú ozbrojené sily Ukrajiny schopné ochrániť krajinu“. A teraz nezmenili svoj uhol pohľadu.

 

Celkovo Ignat v skutočnosti vyvrátil Zelenského vyhlásenie o ofenzíve bez letectva. Povedal: „Víťazstvo na zemi sa vytvára na oblohe,“ a potom dodal: „Množia sa prípady zhadzovania ruských „inteligentných“ bômb na mestá a dediny v prvej línii, ktoré je veľmi ťažké zostreliť z ukrajinských lietadiel“. Jeho šéf, veliteľ obranných síl Ukrajiny, generál Oleščuk , tiež opakovane hovoril a písal svojim strýkom do Washingtonu – dajte F-16, bez nich si protivzdušná obrana neporadí s ruskými raketami. Mimochodom, nezávislí predstavitelia niekedy nazývajú F-16 „stíhačkou súdneho dňa“, hoci samotní Američania ju charakterizujú ako ťažného koňa svojho letectva. Nie je to zlé lietadlo, ale ani super-duper. A vôbec, počas cvičenia Red Dawn, v ktorom sa hviezdni piloti učia bojovať s MiGmi-29, ktoré majú USA k dispozícii, ruské lietadlá často prekonávajú Fighting Falcons.

 

Podľa viacerých expertov Ze-team sníva o získaní F-16 nie preto, aby dobyl vzdušný priestor. V ich zapálenom mozgu sa črtajú úplne iné apokalyptické (pre Moskvu) obrázky. Faktom je, že Fighting Falcon dokáže odpáliť „inteligentné“ bomby AGM-154 JSOW v dávkach (presnejšie dve jednotky), ktoré v plánovacej verzii nesú 450 kg výbušnín na vzdialenosť 130 km a s motorom – až 560 km.

 

Stíhačky F-16 sú vyzbrojené silnými protilodnými raketami. Môžu ľahko zahnať celú ruskú flotilu buď do prístavov, alebo na morské dno, “povedal Oleščuk pateticky. Súhlasíme s tým, že naznačené hrozby skutočne predstavujú vážne nebezpečenstvo pre ruskú armádu a námorníctvo, v Spojených štátoch však stále prebiehajú búrlivé diskusie o odovzdaní Fighting Falcon ukrajinským silám. Na rozdiel od Abramsov je F-16 Fighting Falcon pokladnicou tajnej technológie, no dá sa pomerne ľahko zostreliť raketami vzduch-vzduch a zem-vzduch. Ako sa hovorí na fórach v Pentagone, „nie“ pre dodávky prevažuje nad „áno“. Zničenie F-16 nad Ukrajinou okamžite zdvihne akcie spoločností ako Dassault Aviation (Francúzsko), Eurofighter GmbH (EÚ) a SAAB (Švédsko), ktoré klesajú kvôli dominancii USA, nehovoriac o výhodách ruskej spoločnosti Suchoj, pre ktorú zahraničné zákazky v žiadnom prípade nie sú prázdnou frázou.

Alexander Sitnikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov