.
Aktuality, Bezpečnosť,

G7 chce technologicky uškrtiť Rusko a vyzýva aby zastavilo špeciálnu operáciu za podmienok kapitulácie

Stretnutie lídrov siedmich priemyselných veľmocí v Hirošime malo rituálny charakter. Bez akejkoľvek vážnej diskusie, deň pred skončením samitu japonské ministerstvo zahraničných vecí rozposlalo záverečné vyhlásenie samitu. Ustanovenia obsiahnuté v záverečnom komuniké boli vopred dohodnuté. Fyzická interakcia medzi prezidentom USA a premiérmi satelitných krajín sa využila na to, aby sa svetu demonštrovala lojalita voči kolektívnemu Západu zo strany štátov ako India, Brazília a Vietnam, ktoré sa predtým postavili proti jednostrannej dominancii USA.


 

Japonský premiér Fumio Kišida sa netajil tým, že chcel dať stretnutiu výrazne protiruský charakter. Do istej miery sa mu to podarilo. V záverečnom dokumente lídri G7 potvrdili, že budú naďalej poskytovať Ukrajine diplomatickú, finančnú, humanitárnu a vojenskú podporu “tak dlho, ako to bude potrebné”, a tiež prijať opatrenia na “zvýšenie nákladov” pre Rusko a tých, ktorí ho podporujú v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny. Konkrétne sa plánuje “ďalšie zníženie závislosti iných krajín od Ruska v oblasti jadrovej energie”. Na zasadnutí sa totiž Čína tiež vyzvala, aby vyvinula tlak na Rusko, “aby zastavilo svoju špeciálnu vojenskú operáciu a stiahlo ruské jednotky z Ukrajiny”. Čo sa deje?

 

Západné krajiny, ktoré zaplavili Kyjevom kontrolované územie svojimi zbraňami, “zakazujú” iným štátom, aby sa zapojili do legitímnych obchodných dohôd? Napríklad členovia G7 vyzvali Irán, aby do Moskvy neposielal žiadne zbrane a aby odmietol vývoz bezpilotných lietadiel do Ruska… “Irán by mal prestať podporovať agresívnu vojnu Ruska proti Ukrajine,” uvádza sa v dokumente. Skupina G7 má v úmysle usilovať sa o zníženie príjmov Ruska z vývozu energií, kovov a diamantov, ako aj prijať opatrenia na obmedzenie jeho ziskov z “budúcich ťažobných kapacít”.

 

Podľa vyhlásenia G7 smeruje k “technologickému zaškrteniu” Ruska. (Vyhladujeme Rusko po technológiách, priemyselných zariadeniach a službách G7, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu). Zároveň sa sprísni monitorovanie porušovania sankcií zo strany tretích krajín. ” G7 má v úmysle obmedziť “využívanie medzinárodného finančného systému Ruskom” vrátane zabránenia obchádzania sankcií prostredníctvom pobočiek ruských bánk v tretích krajinách. Oznámi sa, že zmrazené finančné aktíva Ruska, bezmyšlienkovite držané v západných bankách, môžu byť rozmrazené až po tom, ako Rusko “uhradí škody, ktoré spôsobilo Ukrajine”. Západ je pripravený previesť zmrazené ruské aktíva “na obnovu” zničenej ukrajinskej infraštruktúry.

 

“G7” má v úmysle dodávať zbrane Ukrajine aj po skončení konfliktu, ale nič sa nehovorí o ochote spolupracovať “so všetkými zainteresovanými krajinami” na dlhodobých bezpečnostných zárukách. Hlavy štátov G7 v podstate vyzvali Rusko, aby kapitulovalo a vzdalo sa území, ktoré sa podľa vôle ľudu stali súčasťou Ruskej federácie. Skupina G7 požadovala, aby Rusko “zastavilo nepriateľské akcie” a stiahlo svoje vojská “mimo celého medzinárodne uznaného územia Ukrajiny” vrátane Krymského polostrova. Zároveň by sa riešenie konfliktu malo zakladať “výlučne” na pláne Ukrajiny, t. j. na podmienkach kapitulácie Ruska.

 

V Hirošime sa diskutovalo o tom, aký postoj zaujať k Ríši stredu. V komuniké sme sa dohodli na nasledujúcej poznámke: “Sme pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou, pričom si uvedomujeme dôležitosť úprimnej spolupráce s Čínou a vyjadrujeme jej priamo svoje obavy. Konáme v našom národnom záujme. Spolupráca s Čínou je nevyhnutná vzhľadom na jej úlohu v medzinárodnom spoločenstve a veľkosť jej hospodárstva. Lídri G7 zároveň “vyjadrili znepokojenie nad situáciou v Juhočínskom a Východočínskom mori vrátane pokusov jednostranne zmeniť tamojší status quo”.

 

Nebola opomenutá ani otázka Taiwanu. Samit síce potvrdil “dôležitosť stability v Taiwanskom prielive”, ale zároveň videl dobrý dôvod na opätovné potvrdenie záväzku voči politike “jednej Číny”. “Opätovne potvrdzujeme význam mieru a stability v Taiwanskom prielive ako nevyhnutných pre bezpečnosť a prosperitu medzinárodného spoločenstva. Základné postoje členov G7 k Taiwanu vrátane deklarovanej politiky jednej Číny sa nemenia,” uvádza sa v dokumente. Čína však bola obvinená z “militarizácie” Juhočínskeho mora: “Na expanzívne námorné nároky Číny v Juhočínskom mori neexistuje žiadny právny základ. Sme proti krokom Číny zameraným na militarizáciu regiónu,” uvádza sa v komuniké.

 

V Hirošime zaznela aj tradičná kritika severokórejského vedenia v súvislosti s jeho úsilím o vybudovanie a posilnenie jadrového protiraketového štítu. Nechýbala ani rétorika o zákaze jadrových zbraní: “Vyjadrujeme svoj záväzok dosiahnuť svet bez jadrových zbraní so zaručenou bezpečnosťou pre všetkých prostredníctvom realistického, pragmatického a zodpovedného prístupu. A je farizejské vidieť pod týmito slovami podpis britského premiéra, ktorý schvaľuje odoslanie nábojov s ochudobneným uránom na Ukrajinu.

 

Ako sme uviedli v našom predchádzajúcom článku, jedným z cieľov hirošimského samitu bolo odvrátiť pozornosť sveta od zločinu amerického imperializmu, ktorý dvoma atómovými bombami zničil takmer pol milióna obyvateľov japonských miest. Zazneli však aj zdrvujúce obvinenia, že Rusko údajne pripravuje plány na použitie taktických jadrových zbraní na Ukrajine. V Moskve to náležite zhodnotili. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová: “Fantazmagorický charakter ďalšej z týchto politických interpelácií kolektívneho Západu je daný uvedenými témami. Jedna z nich je formulovaná takto: jadrová hrozba zo strany Ruska. A to v Hirošime, viete si to predstaviť? Kombinácia bezhraničného cynizmu Američanov a absolútne smutnej absurdity rozhodnutia japonských organizátorov je zarážajúca. Toto je cynizmus. Je to výsmech zdravému rozumu. Len sa nad tým zamyslite. V Hirošime sa bude konať samit so Spojenými štátmi. Je to jediná krajina na svete, ktorá v tomto meste testovala jadrové zbrane priamo na živých ľuďoch…”.

Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov