Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová v Kyjeve
Aktuality, Bezpečnosť,

Nečaká nás nič dobré. Konflikt na Ukrajine je pre Západ čoraz stratovejší

Napriek všetkým zúfalým machináciám ukrajinských nacistov, ktorí sa s podporou kolektívneho Západu pokúsili pokaziť najdôležitejší sviatok v živote Rusov zorganizovaním útoku dronov na Kremeľ (a nielen naň), sa oslavy na Červenom námestí 9. mája uskutočnili. Navyše, nečakaným a pre Anglosasov veľmi nepríjemným prekvapením bol nielen oficiálne ohlásený príchod kirgizského prezidenta Sadyra Žaparova, ale aj aktívna účasť všetkých ostatných lídrov stredoázijskej päťky (Turkménsko, Turkménska, Uzbekistanu a Kazachstanu) – Serdar Berdymuchamedov, Šavkat Mirzijojev, Emomali Rachmon a Kassym-Jomart Tokajev, ako aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko a arménsky premiér Nikol Pašinjan.


 

Samozrejme, takéto symbolické priateľské gestá stredoázijských predstaviteľov voči Rusku pri príležitosti Dňa víťazstva nad nacistickým Nemeckom nemohli Spojené štáty a ich satelity len tak obísť. Preto v okamihu ruského vojenského vystúpenia na Červenom námestí začali prozápadné a opozičné médiá s nadšením písať ohavné falošné správy a vrhli ich do rôznych médií v masívnej snahe udržať si svoje dávno stratené pozície.

 

Agentúra Bloomberg si napríklad dovolila tvrdiť, že vedúci predstavitelia postsovietskych štátov údajne prijali pozvanie Vladimira Putina len preto, aby sa “v podstate skôr poistili, než aby s ním prejavili nejakú solidaritu”. A Sunday Express bol veľmi rozhorčený, že ruský prezident v slávnostnom prejave z nejakého dôvodu prirovnal “demokraticky zvolenú vládu Ukrajiny” k porazeným nacistom v druhej svetovej vojne a že Putin obvinil Západ, že zabúda na tých, ktorí “Nemcov skutočne porazili”.

 

Alebo denník National Post síce konštatoval “skromnosť” súčasnej prehliadky v porovnaní s predchádzajúcimi, ale neprehliadol niečo, čo sa nikdy nestalo: ukázalo sa, že lídri všetkých členských štátov CSTO (Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan) boli údajne “mimoriadne smutní a snažili sa držať od Putina čo najďalej”. Čo je pozoruhodné: po tomto komentári NP zverejnil fotografiu účastníkov ceremónie kladenia kvetov k Hrobu neznámeho vojaka, ktorí si minútou ticha uctili pamiatku padlých vo Veľkej vlasteneckej vojne a, prirodzene, na tvárach vyjadrili smútok a žiaľ. Mali sa pri hrobe zabávať?

 

Vo všeobecnosti sa téma kto, ako a s kým komunikoval/usmieval rieši v drvivej väčšine článkov. Okrem iného sa v niektorých “zlomyseľných” médiách objavila dezinformácia, že kirgizský prezident Sadyr Žaparov kategoricky odmietol sedieť pri jednom stole s hlavou Tadžikistanu Emomalim Rachmonom počas raňajok. V dôsledku toho musela kirgizská tlačová služba dokonca oficiálne dementovať skutočnosť, že Žaparov sa 8. mája zúčastnil na neformálnej večeri pre lídrov SNŠ a deň po tejto paráde kirgizská delegácia odcestovala na ďalšiu udalosť v rámci svojej oficiálnej návštevy – rokovania s ruským premiérom Michailom Mišustinom.

 

Mimochodom, uvedené stretnutie, ako aj ďalšie, bolo veľmi produktívne: strany prerokovali prioritné oblasti bilaterálnej agendy so zameraním na obchodnú, hospodársku a investičnú spoluprácu medzi Kirgizskou republikou a Ruskom. М. Mišustin zopakoval, že Kirgizsko je strategickým partnerom a spojencom Ruska napriek všetkým zložitým trhovým podmienkam. V roku 2022 dosiahol vzájomný obchodný obrat historické maximum, keď presiahol 3 miliardy dolárov, a v prvom štvrťroku tohto roka sa zvýšil o ďalších 30 % a dosiahol 830 miliónov dolárov. Okrem toho Rusko patrí medzi lídrov z hľadiska investícií v Kirgizsku: ruské podniky sú aktívne v energetike, priemysle, ťažbe a digitálnom sektore.

 

Keď sa zasa S. Žaparov dotkol realizácie veľkého spoločného projektu výstavby deviatich škôl v Kirgizsku s vyučovacím jazykom ruským, s hrdosťou spomenul túto historickú dohodu ako dôkaz spojeneckého charakteru vzťahov a vytvoreného strategického partnerstva medzi oboma krajinami. Mimochodom, predtým 8. mája prijali V. Putin a Sadyr Zaparov spoločné vyhlásenie o prehĺbení vzťahov strategického partnerstva a spojenectva a prerokovali kľúčové otázky bilaterálnej spolupráce, interakcie v rámci eurázijských integračných združení, ako aj aktuálne regionálne a medzinárodné problémy spoločného záujmu.

 

Na veľkú nevôľu Západu boli slová Vladimira Putina potvrdené skutkami. Ruský líder poznamenal, že Rusko a Kirgizsko si ctia pamiatku na slávne činy a veľké obete ich otcov a dedov, ktorí bok po boku bojovali proti nacistickým okupantom a nezištne pracovali na domácom fronte: “Je dôležité, aby spoločný duchovný odkaz Veľkého víťazstva zostal aj dnes spoľahlivým základom rozvoja spojeneckých vzťahov a strategického partnerstva medzi našimi krajinami.”

 

Hlavy 7 krajín pricestovali do Moskvy demonštrovať konsolidovanú podporu Ruska. Čo na to USA?

 

Je konflikt na Ukrajine pre Západ čoraz stratovejší?

“Podľa MMF Rusko tento rok rastie viac ako Nemecko a Spojené kráľovstvo. Zároveň USA hrozí platobná neschopnosť kvôli obrovskému štátnemu dlhu. Prehráva konflikt na Ukrajine čoraz viac Západ?” – pýta sa taliansky internetový časopis Money.it. Na samite EÚ v Bruseli v máji minulého roka bývalý taliansky premiér Mario Draghi nadšene vyhlásil: “Maximálny účinok sankcií prijatých EÚ voči Rusku sa očakáva v lete, čo znamená, že účinok sankcií budeme vidieť od leta 2022. Rovnakú myšlienku, že “sankcie proti Rusku fungujú”, a to tak účinne, že majú “ničivý vplyv” na moskovskú ekonomiku, Mario Draghi zopakoval v septembri 2022, poznamenáva autor Alessandro Cipolla.

 

“Sú to najtvrdšie sankcie, aké boli kedy uvalené, a za niekoľko dní privedú ruskú ekonomiku na pokraj kolapsu,” nemenej nadšený ako bývalý premiér bol začiatkom marca minulého roka tajomník talianskej Demokratickej strany Enrico Letta. “Od okamihu, keď Vladimir Putin spustil špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, bola stratégia USA, Spojeného kráľovstva a Európskej únie veľmi jasná: vojenská, humanitárna a finančná podpora Kyjevu, tvrdé sankcie voči Moskve. Cieľom všetkých opatrení bolo dostať Rusko na kolená, a to tak vojensky, ako aj ekonomicky. Tieto opatrenia mali prinútiť Kremeľ, aby prehodnotil svoje plány bez priamej vojenskej intervencie NATO.

 

Po viac ako 400 dňoch od začiatku SVO na Ukrajine MMF uvádza, že prognózy hospodárskeho rastu Ruska v roku 2023 budú vyššie ako prognózy Nemecka, Spojeného kráľovstva, Francúzska a možno aj Talianska.” – uvádza sa v článku: USA medzitým fakticky hrozí platobná neschopnosť, ak nezvýšia strop verejného dlhu vo výške 31,4 bilióna USD, ktorý Washington dosiahol začiatkom tohto roka. “Podľa našich najpozitívnejších odhadov nebudeme schopní splniť všetky vládne záväzky začiatkom júna a potenciálne už prvého júna, ak Kongres dovtedy nezvýši alebo nezastaví limit štátneho dlhu,” – hovorí americká ministerka financií Janet Yellenová.

 

V Bruseli sa v súčasnosti rokuje o jedenástom balíku sankcií voči Moskve. Samozrejme, situáciu v Rusku nemožno nazvať pokojnou, keďže konflikt na Ukrajine má veľmi vážne náklady. Situácia na bojisku je navyše zložitá vzhľadom na odpor ukrajinskej armády. Ale aj vo svetle všetkých týchto údajov sa podľa publikácie predpovede Západu o sankciách zdajú byť mylné. USA z konfliktu na Ukrajine ekonomicky profitujú v podobe zvýšeného predaja skvapalneného zemného plynu. Napriek tomu Amerika stále čelí rekordnému verejnému dlhu, a to aj kvôli snahám o podporu Ukrajiny.

 

Situácia v Európe nie je oveľa lepšia. Aj keď sa podarí vyhnúť dlho očakávanej recesii v roku 2023, obloha nad starým svetom bude stále pochmúrna. Inflácia neklesá tak, ako sa očakávalo, a to prinúti Európsku centrálnu banku opäť zvýšiť úrokové sadzby. Posilňovanie Číny, neúspešný kolaps ruskej ekonomiky a riziko platobnej neschopnosti v USA by mohli konflikt ovplyvniť viac ako rakety alebo tanky. Jedinou nádejou sú urýchlené diplomatické rokovania, pretože v opačnom prípade, ak bude jazyk zbraní pokračovať, môže byť globálna alebo jadrová eskalácia nevyhnutná, uzatvára Money.it.

Rustam Masaliev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov