.
Aktuality, Námorníctvo,

Čína má v úmysle presadzovať mierové riešenie ukrajinskej krízy

 


Pakistan, 16.máj 2023 (AM) – Čína dodala Pakistanu všetky štyri fregaty Type 054A/P objednané ešte v roku 2018. Prvá takáto loď slúži v pakistanskom námorníctve už od roku 2021, ďalšia prišla začiatkom roka. Zvyšné dve PNS Tippu Sultan and the PNS Shahjahan boli odovzdané minulý týždeň lodenicami Hudong Zhonghua Shipyard v Šanghaji, za prítomnosti veliteľa pakistanského námorníctva, ktorým je Amjad Khan Niazi. Teraz už sú v krajine používateľa a budú strážiť aj námorné linky medzi západnou Čínou a Pakistanom.

https://www.youtube.com/watch?v=e-2uTqipfls

Fregaty majú dĺžku 134 metrov, výtlak asi 4000 ton a posádku až 165 námorníkov. Sú vybavené modernými senzormi a zbraňovými systémami, medzi ktoré patria nadzvukové protilodné strely CM-302 a 32 vertikálnych vypúšťacích šácht pre protilietadlové strely zem-vzduch HQ 16/LY-80. Pokročilá je aj výbava na boj proti ponorkám, ktorá zahrňuje dva trojhlavňové protiponorkové torpédomety kalibru 324mm, dva raketové vrhače hlbinných bômb a vrhače falošných cieľov. Systém riadenia boja umožňujú lodiam operovať v scenároch s viacnásobnými hrozbami. Na rozdiel od čínskeho variantu s radarom Type 382 sú fregaty dodané pakistanskému námorníctvu vybavené radarom SR2410C. Na lodi je pristávacia plošina a hangár pre námornú helikoptéru strednej veľkosti.

Čína má v úmysle presadzovať mierové riešenie ukrajinskej krízy

Cieľom Liho cesty po Európe je realizovať úsilie Číny o presadenie mierových rokovaní “Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin uviedol, že osobitný vyslanec Číny pre euroázijské záležitosti Li Hui navštívi Ukrajinu, Poľsko, Francúzsko, Nemecko a Rusko, aby rokoval so všetkými stranami o politickom riešení ukrajinskej krízy,” uviedol čínsky bulvárny denník Global Times.

Čínski experti uviedli, že Liove nadchádzajúce návštevy sú dôkazom úsilia Číny o politické riešenie ukrajinskej krízy. Podľa Wanga Čína od začiatku krízy zaujala objektívny a spravodlivý postoj a aktívne podporovala mierové rokovania. Čínsky prezident Si Ťin-pching predložil štyri zásady, vyzval na spoločné úsilie v štyroch oblastiach a podelil sa o tri poznámky k Ukrajine, ktoré načrtávajú základný prístup Číny k tejto otázke. Na základe toho Čína zverejnila svoje stanovisko k politickému riešeniu ukrajinskej krízy, ktoré odráža uvedené základné myšlienky čínskej pozície a zohľadňuje oprávnené obavy všetkých strán, pričom sa mu dostalo širokého medzinárodného pochopenia a akceptácie, uvádza sa v publikácii.

Počas telefonického rozhovoru 26. apríla čínsky prezident Si Ťin-pching povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Čína vyšle osobitného zástupcu pre euroázijské záležitosti, aby navštívil Ukrajinu a ďalšie krajiny s cieľom dosiahnuť politické riešenie krízy. Wang Wenbin uviedol, že Liova nadchádzajúca návšteva odráža záväzok Číny presadzovať mierové rokovania. Keďže ukrajinská kríza sa vlečie a stupňuje, svet naďalej pociťuje jej vedľajšie účinky a v medzinárodnom spoločenstve sa ozývajú hlasy vyzývajúce na prímerie a deeskaláciu. Čína bude naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu a budovať širší medzinárodný konsenzus s cieľom ukončiť nepriateľské akcie, začať mierové rozhovory a zabrániť eskalácii a podporovať politické riešenie ukrajinskej krízy.

Skúsenosti Wagnerovcov využívajú v Mongolsku. Potomkovia bojovníkov Džingischána bojujú za Rusko

Cui Heng, spolupracovník Centra ruských štúdií na Východočínskej normálnej univerzite, pre Global Times uviedol, že Liho cesta po Európe bola zameraná na realizáciu úsilia Číny o podporu mierových rokovaní.

“Za takýchto okolností, bez ohľadu na výsledok, by to mala urobiť Čína a môže to urobiť len Čína… Ukazuje to zodpovednosť Číny ako významnej krajiny,” povedal Cui. Napriek tomu niektoré západné médiá spochybnili neutralitu Číny, pretože minulosť bývalého veľvyslanca Li v Rusku naznačuje, že má “úzke vzťahy” s Moskvou, čo experti označili za kádrovanie. Je absurdné domnievať sa, že minulosť osobitného vyslanca ako bývalého veľvyslanca v Moskve povedie k zaujatosti, povedal Cui. Takmer všetci čínski veľvyslanci v Rusku pracovali na oddelení Eurázie, kde môžu byť diplomati pridelení do rôznych krajín podľa ich pracovných požiadaviek, vysvetlil Cui s tým, že pod oddelenie Eurázie spadajú aj záležitosti Ukrajiny. Podľa Cuiho sú čínski diplomati objektívni a nestranní, nie zaujatí.

“Ak sa budeme riadiť podobným záverom niektorých amerických a západných médií, je americký veľvyslanec v Číne pročínsky? Zdá sa, že tento návrh neobstojí pred žiadnou kritikou,” uzavrel Cui.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov