.
Aktuality, Bezpečnosť,

Skutočné čistenie zahraničných aktív ruského pôvodu sa práve začína

Začiatkom roka som vo svojej publikácii “Prekliatie offshorov a podivnosti sankčnej vojny” upozornil na skutočnosť, že kolektívny Západ prejavil veľmi tolerantný postoj k zahraničným aktívam ruského pôvodu. Rozsah zahraničných aktív ruských fyzických a právnických osôb, ktoré boli predmetom zmrazenia (zatknutia, blokády), bol veľmi skromný.


 

Do konca roka 2022 celková hodnota takto zmrazených ruských aktív podľa rôznych odhadov nepresiahla 50 až 100 miliárd dolárov: bankové vklady niektorých ruských oligarchov, ich paláce a majetky, jachty a lietadlá, niektoré cenné papiere atď. Nie je to veľa, súdiac podľa takého dokumentu, ako je “Medzinárodná investičná pozícia Ruskej federácie”, ktorý pravidelne (štvrťročne) zostavuje Ruská banka. Súdiac podľa oficiálnych štatistík sa zdá, že v obraze zahraničných aktív Ruska nenastali žiadne radikálne zmeny.

 

Ruská banka však skutočnú situáciu kamufluje. Napríklad uvádza hodnotu rezervných aktív bez zohľadnenia “zmrazenia”, ktoré kolektívne zaviedol Západ na prelome februára a marca minulého roka. Ako je známe, hodnota zmrazených oficiálnych devízových rezerv predstavovala približne polovicu (teda asi 300 mld. USD) všetkých medzinárodných (devízových) rezerv Ruska. Je pravdepodobné, že štatistiky CBR neodrážajú skutočnosť, že zmrazené boli aj iné druhy zahraničných aktív ruského pôvodu. A zmeny v číslach sú spôsobené precenením aktív (zohľadňujúcim zmeny výmenných kurzov) a transakciami (často ide o návrat časti kapitálu zo zahraničia do Ruska). Preto musíme používať údaje zo zahraničných zdrojov. A tie (zopakujem) ukazujú, že boli zmrazené aktíva v hodnote 50 – 100 mld. Zamerajme sa na zahraničné aktíva vo forme priamych a portfóliových investícií. Celkovo tieto aktíva na začiatku minulého roka predstavovali 604,4 mld. Na konci roka predstavovali 479,7 mld. dolárov. To znamená zníženie o 124,7 mld. dolárov, teda o 20,6 %. Zopakujem: toto zníženie možno vysvetliť dvoma dôvodmi: precenením aktív a operáciami repatriácie kapitálu v Rusku.

 

Objem aktív, ktoré zostávajú v zahraničí, je však stále pôsobivý. Aj keby sme predpokladali, že do konca minulého roka bolo zmrazených 100 miliárd USD (maximálny odhad), zostali nezmrazené aktíva ruského pôvodu vo forme priamych a portfóliových investícií vo výške približne 380 miliárd USD. Prečo Západ ušetril ruské aktíva? Moja verzia je, že kolektívny Západ dal vlastníkom zahraničných aktív čas na rozmyslenie. A tí, ktorí sa rozhodli v prospech Západu, budú mať svoj majetok čiastočne zachovaný. Najmä ak hovoríme o tých občanoch ruského pôvodu, ktorí vlastnia spoločnosti v offshore jurisdikciách, ktoré spravujú aktíva v Rusku. A offshore jurisdikcie boli vždy prioritou pre vývoz kapitálu z našej krajiny.

 

Napríklad v roku 2021 Rusko vyviezlo kapitál vo forme priamych investícií vo výške 65,9 miliardy USD. Z toho na Cyprus, ktorý má atribúty offshore jurisdikcie, pripadlo 47,1 miliardy USD (71,5 %). Ďalší hlavní príjemcovia ruských priamych investícií (v mld. USD): Bermudy 5,7; Holandsko 4,4; Luxembursko 2,4; ostrov Jersey 1,8 atď. Treba dodať, že krajiny kolektívneho Západu a rôzne offshore jurisdikcie donedávna predstavovali viac ako 90 % vývozu kapitálu z Ruska a akumulovali priame a portfóliové zahraničné investície. A všetky “spriatelené krajiny” vrátane susedných krajín Ruska, Číny, Indie, Turecka, Iránu atď. – len niekoľko percent.

 

To, že offshore štruktúry sú skutočnými riadiacimi centrami ruskej ekonomiky, sa v Rusku odváži povedať len málokto. Rusko do roku 2022 nahromadilo 604 miliárd USD v zahraničí. 450 miliárd USD (74 %) z tejto sumy – offshore (Cyprus, Luxembursko, Jersey) alebo jurisdikcie, ktoré sú zapojené najmä do offshore schém (Švajčiarsko, Írsko, Spojené kráľovstvo atď.). Prostredníctvom týchto schém kompradorský kapitál Ruska vybudoval reťazce fiktívnych firiem na neformálnu kontrolu aktív v Rusku, daňové úniky a odčerpávanie ziskov do centier ich akumulácie v zahraničí”. Z offshore jurisdikcií budú podľa plánu Západu “lojálni” občania ruského pôvodu riadiť (v skutočnosti už riadia) ruskú ekonomiku podľa príkazov prichádzajúcich zo západných mocenských štruktúr. V dôsledku toho sa takíto občania ruského pôvodu (nemôžem ich nazvať ruskými občanmi, pretože môžu mať množstvo iných občianstiev a povolení na pobyt) budú zúčastňovať (v skutočnosti sa už zúčastňujú) na hospodárskej vojne proti Rusku na strane Západu.

 

“Skúšobný rok” sa už skončil. Počas neho západné služby pracovali na oddelení “čistých” od “nečistých”. Tí druhí sú tí občania ruského pôvodu, ktorí sa ocitli na rôznych čiernych zoznamoch (takýchto zoznamov je dnes veľa). Po prvom výročí SVO kolektívny Západ ukončil fázu selekcie a začal fázu aktívneho čistenia aktív od “nečistých” alebo jednoducho nepoužiteľných osôb ruského pôvodu. Pod pojmom “čistenie” sa rozumie zmrazenie majetku a potom s vysokou mierou pravdepodobnosti jeho konfiškácia.

 

Proces aktívneho čistenia sa začal na Cypre. Práve na tomto ostrove je sústredený najväčší podiel priamych a portfóliových investícií ruského pôvodu – 231 miliárd dolárov, čo predstavuje 38 % všetkých zahraničných investícií (na začiatku roka 2022). Cyprus pod tlakom Washingtonu a Bruselu (pripomeňme, že Cyprus je súčasťou Európskej únie) zriadil skupinu pre dodržiavanie sankcií. Nikózia sa rozhodla začať s tými najjednoduchšími vecami – bankovými účtami fyzických a právnických osôb ruského pôvodu. Slovo “začať” však nie je celkom správne. Správnejšie by bolo povedať “pokračovať”. Bolo by spravodlivé povedať, že čistenie ruských aktív začali cyperské orgány už dávno – približne pred 10 rokmi. Šéf Cyperskej centrálnej banky uviedol, že podiel ruských vkladov v cyperských finančných inštitúciách klesol zo 41 % v roku 2014 na 6 % v novembri 2018, 230 tisíc bankových účtov bolo zrušených a ruskí klienti predstavovali len 2 % všetkých vkladateľov v cyperských bankách. Hovorca cyperskej vlády v polovici apríla uviedol: “Guvernér centrálnej banky uviedol, že bankové inštitúcie začali zmrazovať bankové účty fyzických a právnických osôb uvedených na zozname, a uviedol, že Európska centrálna banka sa domnieva, že Cyprus v posledných rokoch dosiahol pokrok, a s potešením sleduje kroky, ktoré Cyperská republika prijala.

 

Konkrétne bolo na Cypre v posledných rokoch zrušených 43 tisíc schránkových firiem, 123 tisíc bankových účtov a dnes sú konečnými príjemcami len 2,2 % z celkového počtu vkladov ruskí občania”. Toto vyhlásenie bolo vydané po stretnutí o sankciách USA a Spojeného kráľovstva voči jednotlivcom a subjektom z Cypru, ktoré 26. apríla hostil cyperský prezident Nicos Christodoulides. V predvečer uvedeného stretnutia ministerstvo financií USA oznámilo uvalenie sankcií na niekoľko cyperských jednotlivcov a subjektov nepriamo spojených s podporou jednotlivcov alebo spoločností, ktoré údajne pomáhajú Kremľu. Medzi nimi je deväť gréckych Cyperčanov a 18 cyperských spoločností. Sankcie boli uvalené aj na šesť osôb ruského pôvodu, ktoré získali cyperské pasy.

 

O “uťahovaní skrutiek” voči ruským fyzickým a právnickým osobám, ktoré sa na ostrove začalo v apríli na príkaz Washingtonu a Londýna, nebudem podrobne hovoriť, keďže v našich médiách sa na túto tému objavilo množstvo správ. Znepokojujúce je len to, že celý humbuk sa vytvára okolo bankových účtov. Ide o približne 4 tisíc účtov s celkovou sumou až 1,5 miliardy eur. Ide o peniaze tých ľudí ruského pôvodu, ktorých Západ kategorizuje ako “nepotrebných”. O očistení ruských aktív vo forme priamych investícií a portfóliových investícií (viac ako 200 mld. EUR) zatiaľ nepadlo ani slovo. Neznamená to, že s majiteľmi týchto aktív sa úplne “dohodne” a že im pripadne čestná zodpovednosť za riadenie ruskej ekonomiky? Chcel by som upozorniť na skutočnosť, že “uťahovanie skrutiek” ruských aktív sa začalo aj v iných krajinách a jurisdikciách. Zatiaľ ide o zatváranie alebo zmrazovanie bankových účtov.

 

V apríli to oznámili Švajčiarsko a Spojené arabské emiráty. A ruským boháčom sa zdalo, že Dubaj by mohol nahradiť ich milovaný Londýn. Začali tam presúvať svoje peniaze a podniky, kupovali nehnuteľnosti a sťahovali sa k príbuzným. Ale nie! “Netrvalo dlho a história sa zopakovala”. Ruskí boháči nevedia, kam inam utiecť. Je pozoruhodné, že v minulom roku sa prejavil dosť zvláštny trend: vklady ruských občanov v zahraničných bankách rýchlo rástli, zatiaľ čo ich devízové vklady v ruských bankách sa zmenšovali. Od 1. februára 2022 do 1. februára 2023 sa menové vklady ruských občanov v domácich bankách znížili zo 6,94 bilióna rubľov na 3,81 bilióna rubľov. A vklady Rusov v zahraničných bankách sa zvýšili z 2,41 bilióna RUB na 4,63 bilióna RUB.

 

Inými slovami, bankové vklady mimo Ruska sa v priebehu roka takmer zdvojnásobili. A tieto vklady prevýšili objem devízových vkladov v ruských bankách už v októbri minulého roka. Tento “útek” ruských “jednotlivcov” do zahraničných bánk mi pripomína útek malých hlodavcov do pasce na myši. A pasce na myši sa začínajú zaklapávať. Nielen vo Švajčiarsku a Spojených arabských emirátoch, ale aj v ďalších krajinách vrátane blízkeho zahraničia. Napríklad 20. apríla prišla správa, že gruzínska banka TBC oznámila, že zatvára účty Rusov. V marci až apríli boli ojedinelé prípady zatvárania účtov zaznamenané v Hongkongu, Singapure, dokonca aj v Indii…

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov