.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prvé vojenské sprisahanie USA proti Izraelu

Washington, ktorý rýchlo stráca pozície na Blízkom východe, kde rovnako rýchlo rastie vplyv Číny a Ruska, zvolil taktiku “poraziť svojich, aby sa ťa ostatní báli”. Pre mnohých nečakane sa USA zrazu začali starať o to, aby nastolili disciplínu voči svojmu hlavnému spojencovi v regióne – Izraelu a jeho súčasnému premiérovi B. Netanjahuovi.


 

Demokratickú administratívu v predvečer prezidentských volieb zjavne znepokojovali úzke väzby izraelského premiéra na republikánov a osobne na D. Trumpa. Vzhľadom na vplyv židovskej lobby v krajine to pre administratívu nebola príjemná okolnosť. Okrem toho Biely dom opakovane odsudzoval Netanjahua za “príliš vrelý vzťah s Vladimírom Putinom”. Izraelský inštitút pre štúdie národnej bezpečnosti (INSS) začiatkom tohto roka v strategickom výhľade na rok 2023, ktorý predložil prezidentovi Jicchakovi Herzogovi, varoval, že “vzťahy so Spojenými štátmi môžu byť narušené tým, čo sa vo Washingtone považuje za nedostatočnú podporu v konfrontácii s Čínou a Ruskom”. Nielen nedávne úniky amerických tajných dokumentov, ale aj verejné vyhlásenia vedúcich predstaviteľov USA vrátane prezidenta Bidena ukázali, že povzbudzujú a podporujú prebiehajúce protesty proti Netanjahuovi v Izraeli.

 

Okrem toho preukázali priame zasahovanie do vnútorných záležitostí štátu na strane jednej politickej sily vrátane tlačenia na spravodajské služby IDF a MOSSAD pre nezákonné metódy boja. Účasť príslušníkov týchto bezpečnostných zložiek na protivládnych demonštráciách nebola v žiadnom prípade spontánna. Vyvrcholila tým, že izraelský minister obrany Yoav Galant vyzval Netanjahua, aby zastavil právne reformy, pretože údajne podkopávajú stabilitu spoločnosti. Galantov útok odrazil Netanjahua oznámením zámeru vyhodiť ho z funkcie, pričom tento proces sa pretiahol a intrigy sa ani zďaleka neskončili. Prezident Joe Biden uviedol, že je naďalej znepokojený nepokojmi v Izraeli aj po tom, ako premiér Netanjahu pozastavil proces reformy súdnictva. Biden tiež uviedol, že sa v najbližšom čase neplánuje stretnúť s Netanjahuom.

 

K sprisahaniam proti krajinám Blízkeho východu (vrátane vojenských sprisahaní) sa Washington pravidelne uchyľoval počas celej modernej histórie; stalo sa to bežným javom. Stačí pripomenúť pokus o štátny prevrat proti prezidentovi Erdoganovi v Turecku 15. – 16. júla 2016, ktorý sa uskutočnil na americkej vojenskej základni Incirlik. Možno pripomenúť, že tureckému lídrovi vtedy výrazne pomohli včasné informácie ruských tajných služieb. Ale zorganizovať niečo také proti “najmilšiemu priateľovi” Izraelu sa deje zrejme prvýkrát. V zbierke nedávno uniknutých amerických tajných dokumentov sa nachádzali materiály o Izraeli. Potvrdzovali, že Izrael patrí medzi spriatelené štáty, ktoré USA špehovali. Dokumenty sa dotýkali vnútornej situácie v krajine aj návrhov na ovplyvňovanie Izraela v prospech Washingtonu. Podľa internej správy CIA vedenie MOSSAD povzbudzovalo svojich zamestnancov, ako aj ostatných izraelských občanov, aby sa zúčastňovali na protivládnych protestoch, ktoré posledné tri mesiace otriasali Izraelom. Z dokumentov na jednej strane vyplýva, že CIA povzbudzovala MOSSAD k takémuto konaniu, ale na druhej strane to v dôsledku úniku informácií “vzdala”. Takí spoľahliví priatelia!

 

Dokonca aj Yair Netanyahu, syn izraelského premiéra, tvrdil, že “nepriateľské elementy v izraelskej spravodajskej komunite sa spolčili s Bidenovou administratívou, aby pomohli podnietiť protesty s konečným cieľom zvrhnúť vládu”. Konkrétne v jednom z “uniknutých” dokumentov s názvom “Izrael: spôsoby poskytnutia smrtiacej pomoci Ukrajine” sa tvrdilo, že Netanjahu by mohol zvážiť takúto možnosť “pri zvýšenom tlaku USA alebo vnímanom zhoršení vzťahov s Ruskom”. To znamená, že sa postulovala potreba brutálne ovplyvniť izraelského premiéra a podkopať jeho vzťahy s Moskvou. V správe sa tiež podrobne uvádzali zbraňové systémy, ktoré by USA chceli, aby Izrael dodal Ukrajine, vrátane rakiet zem-vzduch Barak-8 a Spyder a protitankových riadených striel Spike.

 

Nie nadarmo Elliot Abrams, bývalý zástupca poradcu prezidenta Georgea W. Busha pre národnú bezpečnosť v rokoch 2005 – 2009, tvrdí, že zasahovanie USA na strane odporcov právnej reformy Izraela poškodzuje jeho suverenitu. “Keď Clinton zasahoval (dvakrát) do izraelských volieb, snažil sa zakryť svoje konanie; vedel, že by bolo neoprávnené, keby sa odhalilo. Teraz sa objavil nový model, ktorý ospravedlňuje a vlastne idealizuje zahraničné zasahovanie a požaduje, aby Spojené štáty zasahovali do vnútorných záležitostí Izraela spôsobom, ku ktorému sa nikdy neuchýlia voči žiadnej inej demokracii.

 

Keďže sa Izrael už o niekoľko týždňov priblíži k 75. výročiu svojho vzniku, musíme si položiť otázku: “Mal by mať Izrael nejakú ohrozenú suverenitu, ktorá by podliehala americkým chúťkam?” Za celým týmto príbehom možno jasne vidieť líniu konania psychicky labilného patologického klamára, ministra zahraničných vecí USA E. Blinkena. Napríklad pri príležitosti výročia holokaustu 17. apríla tohto roku už po niekoľkýkrát verejne rozprával príbeh o tom, ako jeho nevlastného otca Samuela Pisara ako dieťa zachránili z koncentračného tábora pri Bialystoku (poľsko-bieloruská hranica) “americkí vojaci”, hoci Američanmi oslobodený láger najbližší z týchto miest, oslobodených Červenou armádou, bol vzdialený mnoho stoviek kilometrov.

 

Blinken, samozrejme, nezabúda na svoj židovský pôvod. Tvrdenia o autonómii a “neposlušnom” Netanjahuovi ho rozčuľujú. Izraelskí tradicionalisti napríklad Blinkena a Zelenského všeobecne považujú za “veľmi pochybných Židov” (obaja sa oženili s nežidmi a vychovávali deti mimo judaizmu), ktorí majú len malé znalosti o procesoch v ich “historickej vlasti”. Ich národnosťou je “márnivosť” a “samoúčelnosť”. Rozuzlenie “plíživého prevratu” v Izraeli zrejme ešte len čaká.

 

Pred niekoľkými dňami navštívil opozičný líder Ja’ir Lapid, ktorého Netanjahu nahradil na poste premiéra, USA, kde sa stretol s administratívou a šéfmi najväčších židovských organizácií v Amerike. Bez okolkov ich požiadal, aby zvýšili tlak na jeho protivníka a viac podporili jeho vlastných stúpencov, čo rozhnevalo aj Netanjahuových oponentov, ako je napríklad líder strany Izrael bejtejnu Avigdor Lieberman. Biely dom, samozrejme, vyjadril Lapidovi plnú podporu, ale židovskí lídri už takí ústretoví neboli. Mnohí z nich boli “oprášením” šokovaní a vyzvali všetkých izraelských politikov na pokojný dialóg.

 

Morton A. Klein, prezident Sionistickej organizácie Ameriky (ZOA), najstaršej proizraelskej skupiny v USA, pripomenul napríklad slová Menachema Begina, že izraelskí predstavitelia by nikdy nemali odsudzovať Izrael, keď cestujú do zahraničia. Podľa jeho vyjadrenia “Lapid počas svojej cesty spôsobil obrovské škody Izraelu, americkému židovstvu a americko-izraelským vzťahom. Nech vonkajší pokoj oboch strán nie je klamlivý. Netanjahu, ktorý sa neodváži verejne zaútočiť na veľkého brata, zjavne prechováva veľmi hlbokú nevôľu, a ak sa mu podarí zvládnuť všetky zvraty, nie je ťažké uhádnuť, na čí oltár položí svoju váhu v amerických prezidentských voľbách v roku 2024. Bibi doteraz preukazoval pozoruhodnú schopnosť politického prežitia. Podarí sa mu to zvládnuť aj tentoraz?

Dmitrij Minin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov