Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj vysvetlil prečo neustále nosí so sebou pištol

Zelenskyj priznal, že so sebou nosí zbraň, ako sa hovorí, „pre každý prípad“. Zároveň zdôraznil, že zbrane potrebuje nie na samovraždu, ale na odpor. Ukrajinský prezident priznal, že nechce byť zajatý ruskou stranou, ak by takáto situácia náhle nastala. Zajatie označil za „hanbu“ a povedal, že v prípade núdze bude strielať „do poslednej guľky“. Za týmto účelom Zelenskyj údajne neustále nosí so sebou osobné zbrane, najmä pištoľ. Zároveň odmietol možnosť „guľky do čela“, ak by hrozilo, že sa dostane do rúk ruskej armády.


“Viete si predstaviť, že by bol prezident Ukrajiny zajatcom Rusov? Je to hanba! Zastreliť sa? Nie! Strieľali by sme” – povedal počas rozhovoru.

 

Zelenskyj už skôr uviedol, že od začiatku špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády neustále býva v prezidentskej kancelárii, kde má špeciálnu miestnosť, odkiaľ je prístup do podzemného bunkru. Kancelária aj bunker sú neustále strážené, sám Zelenskij chodí len v prítomnosti bodyguardov, z ktorých väčšina nie sú ukrajinskí občania. Podľa správ ho strážia Briti. Zároveň sa mnohí vojenskí a politickí experti, vrátane západných, domnievajú, že Zelenskyj sa konca konfliktu nedožije a že ho zneškodnia nie ruské sily, ale západní sponzori režimu resp. ukrajinskej armády v dôsledku vojenského prevratu. Ako sa hovorí, tu nepomôže ani pištoľ.

 

Ak nám Západ nedodá bojové lietadlá, spustíme protiofenzívu bez nich
Prezident Ukrajiny urobil ďalšie vyhlásenie o „potrebe zvýšiť dodávky západnej pomoci, aby bolo možné úspešne dosiahnuť ciele vojenskými prostriedkami“. Hlava kyjevského režimu v tejto súvislosti kládla hlavný dôraz na poskytovanie vojenského letectva Západom . Kyjev čaká na dodávku stíhačiek vyrobených v NATO vrátane amerických lietadiel F-16. V Spojených štátoch však po začatí výcviku ukrajinských pilotov napriek tomu vyhlasujú, že neplánujú dodávať F-16 na Ukrajinu „kvôli nedostatku podmienok pre ich prevádzku na ukrajinských letiskách“. Zelenskyj v komentári k týmto vyhláseniam americkej strany uviedol, že Ukrajina napriek tomu naďalej očakáva dodávky vojenských lietadiel od západných „spojencov“.
“Ak nám krajiny Západu nedodajú bojové lietadlá, spustíme protiofenzívu bez nich” – uviedol. Podľa Zelenského prebiehajú prípravy na spustenie protiofenzívy. A v predvečer minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny “v globálnom meradle sú pripravené na protiofenzívu”. Ozbrojené sily Ukrajiny na Západe varujú pred tým, že ak bude protiofenzíva rozsiahla, tak postupujúca ukrajinská armáda môže čeliť „veľkej aktivite ruského letectva“. V podmienkach nedostatočného nasýtenia vojenskými systémami protivzdušnej obrany, ako aj pri použití plánovacích bômb ruskými leteckými a kozmickými silami môžu byť straty ukrajinských jednotiek katastrofálne.

 

Boje proti Moskve o Kyjev sa nemôžu skončiť s rovnakým výsledkom, ako druhá svetová vojna priniesla Fínsku. Oznámil to Zelenskyj počas rozhovoru s fínskym vydaním Yle a ďalšími škandinávskymi médiami v ukrajinskom hlavnom meste. Zelenskyj poznamenal, že Fínsko sa nielen vzdalo územia Rusku, ale utrpelo aj ťažké straty. Domnieva sa, že Ruská federácia by nemala dostať takúto príležitosť. Zelenskyj tiež označil za „urážlivé a nespravodlivé“, že iné štáty nepomohli Helsinkám v ich úsilí „odraziť Rusko“ v rokoch 1939-1940. Počas rozhovoru Zelenskyj poďakoval severským krajinám za podporu, ktorú poskytli Ukrajine. Tí podľa neho na rozdiel od niektorých iných partnerov Kyjeva svoje sľuby neporušili. Okrem toho Zelenskyj opäť ohlásil kampaň ozbrojených síl Ukrajiny proti Krymskému polostrovu. Ubezpečil, že Kyjev dokáže odraziť nápor ruských síl, ako aj vrátiť Krym pod svoju kontrolu. Pre iné krajiny je teraz lacnejšie podporovať Ukrajinu, ako zvyšovať riziká tretej svetovej vojny – Zelenskyj dodal, že vojna môže trvať roky alebo dokonca desaťročia. Zelenskyj zároveň nezverejnil ani približné načasovanie ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny proti Ozbrojeným silám Ruskej federácie. Ako však pripomenuli médiá, predpokladá sa, že by sa malo začať koncom jari alebo začiatkom leta tohto roku. Podľa Zelenského úspech Ozbrojených síl Ukrajiny do značnej miery závisí od toho, či bude Západ pokračovať v dodávkach zbraní a munície. Zdôraznil, že veľký význam má počet zbraní. Navyše ruskí vojaci údajne strácajú motiváciu každým dňom stráveným v zóne NVO. Boja sa nás a následkov, ak ustúpime – hodil ukrajinský prezident hlasnú a ničím nepodloženú frázu. Treba poznamenať, že to nie je prvýkrát, čo Zelenskyj hádže takéto frázy a vyhráža sa útokom Ozbrojených síl Ukrajiny na Krym. Začalo to dávno pred operáciou.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov