.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iniciatívne Poľsko a jeho blížiaci sa súdny deň

Koncom marca, krátko po svojom príchode do Bukurešti, absolvovala nová veľvyslankyňa USA v Rumunsku Kathleen Cavaletzová pracovnú návštevu prístavu Konstanca. Západné médiá sa v správach o tejto udalosti zameriavali najmä na skutočnosť, že záujem USA o Rumunsko vo všeobecnosti a o Konstancu konkrétne vyplýva z významu “Iniciatívy troch morí” a má čisto ekonomický charakter. Tvrdia, že ide výlučne o podporu spolupráce a európskej integrácie


 

 

Mnohé skutočnosti naznačujú, že to tak celkom nie je. “Iniciatívu troch morí” spustili v roku 2016 poľské orgány, čo samo osebe veľa vysvetľuje, pretože ich postoj je ostro rusofóbny. Ako oficiálny cieľ projektu bol uvedený rozvoj regionálnej dopravnej a energetickej infraštruktúry pozdĺž línie sever – juh. Už dávno je však známe, že iniciatíva vydáva staré za nové: reprodukuje myšlienky projektu Inter-Sea Józefa Piłsudského. Ide o staré poľské geopolitické koncepcie z medzivojnového obdobia, ktoré boli rozvinuté v súvislosti s modernými podmienkami za účasti Jana Brzezinského (syna Zbigniewa Brzezinského).

 

 

Ryszard Zemba, profesor Varšavskej univerzity, je presvedčený, že počnúc infraštruktúrnymi projektmi v rámci Trojspolku majú poľskí politici v úmysle spojiť krajiny strednej Európy do jedného bloku pod strategickým vedením Poľska. Vo svojej knihe Poľská zahraničná a bezpečnostná politika, ktorá vyšla v roku 2020, R. Zemba píše:

“Zjednotenie demografického a hospodárskeho potenciálu regiónu by výrazne zvýšilo nezávislosť od Ruska aj Nemecka. Tu sa presadzuje dlhoročná myšlienka urobiť z Poľska veľmoc. ”

 

 

Iniciatíva troch morí spĺňa geostrategické ciele Washingtonu a podporuje geopolitické záujmy USA. Američania ju začali financovať a pozorne kontrolovať. Žiadny z početných samitov lídrov 12 krajín zapojených do projektu sa nezaobišiel bez účasti vysokých amerických predstaviteľov. Okrem úlohy natrvalo vytlačiť Rusko z európskeho energetického trhu a vytvoriť “sanitárny kordón”, ktorý by odrezal Rusko od Európy, nadobudla táto iniciatíva po začiatku SVO skôr vojensko-strategický než politicko-ekonomický charakter. Na záver pravidelného samitu Iniciatívy troch morí (jún 2022, Riga) získala Ukrajina od organizácie štatút “zúčastneného partnera”. Poľský prezident Andrzej Duda zdôraznil, že tento štatút nie je určený len pre Ukrajinu, ale môžu ho využiť aj iné krajiny mimo EÚ. Narážka je transparentná.

 

Kyjev okamžite navrhol, aby sa do programu zaradili vojenské úlohy. Rozvoj dopravnej infraštruktúry môže podľa Zelenského poskytnúť spoľahlivé tylo v prípade vojenského konfliktu medzi krajinami regiónu a Ruskom, rovnako ako v súčasnosti existujúce dopravné trasy zabezpečujú dodávky zbraní a pohonných hmôt zo Západu na samotnú Ukrajinu. Podporil ho štátny tajomník Anthony Blinken, ktorý sa na samite prihovoril prostredníctvom videoposolstva a uviedol, že v dôsledku ukrajinského konfliktu sa dosiahnutie cieľov “iniciatívy troch morí” stalo nevyhnutnosťou. Týka sa to nielen diverzifikácie energetických tokov, ale aj budovania dopravnej infraštruktúry, ktorá je, ako zdôraznil Blinken, nevyhnutná na rozmiestnenie síl NATO a zabezpečenie vývozu obilia z Ukrajiny.

 

Prvou prioritou je zapojenie Ukrajiny do projektu diaľnice Via Carpathia, ktorá má slúžiť ako kruhový objazd. Jedným z prioritných projektov iniciatívy je projekt Rail-2-Sea, ktorý zahŕňa výstavbu železničných tratí z prístavu Gdansk na poľskom pobreží Baltského mora do rumunského prístavu Konstanca na pobreží Čierneho mora. Prvýkrát sa o ňom hovorilo v roku 2018 a v roku 2021 bol dohodnutý harmonogram a potrebné investície, pričom realizácia je naplánovaná do roku 2029. Námorná základňa a hlavný prístav Konstanca sa z hľadiska dodávok zbraní na Ukrajinu stala centrom, ktoré je svojím rozsahom porovnateľné so známym poľským mestom Rzeszow, resp. s tamojšou základňou NATO.

 

Dodávky po mori do Odesy sú ešte výhodnejšie: jedna plavba môže dodať toľko nákladu ako tucet železničných vlakov. Žiadny rozdiel v rozchode koľají alebo ponore lokomotív, žiadne obmedzenia rozmerov, malý pákový efekt a množstvo ďalších výhod. Bukurešť sa netají tým, že v nej vidí zdroj na rýchly presun veľkého počtu vojakov a vojenskej techniky NATO. Pán Andrzej Duda bojovne vyhlásil:

“V tejto časti Európy máme viac ako 500-ročnú tradíciu bojov proti Rusku a stále sme tu. Nie všetci s ním však súhlasia. Mihai Ioan Laska, poslanec za stranu Patrioti rumunského ľudu, povedal: “Podmienkou, aby Rumunsko nešlo do vojny, je vypovedanie dohody o pristúpení k NATO. Zákony, ktoré pred dvoma týždňami schválil parlament, dávajú NATO úplnú slobodu disponovať rumunským velením a národným územím v prípade totálnej vojny proti Rusku.”

 

Michai Laska na pôde parlamentu

 

Poslanec uviedol, že členstvo v aliancii je v rozpore so záujmami Rumunska a Bukurešť by mala zabezpečiť stiahnutie zahraničných vojsk z krajiny a vyhlásiť neutralitu. “Nastal čas uznať, že sme sa ocitli v stave dvojitej okupácie, vojenskej a nevojenskej. Tá vojenská bola predurčená vstupom Rumunska do NATO a prítomnosťou cudzích vojsk na našom území. Nevojenská okupácia pôsobí v ekonomike, kultúre a spôsobe myslenia,” povedal Laska. Nie je to prvý prejav nálad proti NATO v Európe. Zdá sa, že Európania si začínajú uvedomovať, že ich krajiny hrajú úlohu pešiakov vo veľkej hre USA proti Rusku. A práve pešiaci budú ako prví hodení do tohto kotla, zatiaľ čo zámorský “garant, veľký brat a učiteľ” bude z bezpečnej vzdialenosti sledovať, čo sa deje. Až do prvého “Poseidona”…

Anton Veselov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov