Generál Michael E. Kurilla navštívil jednotku námorného komanda izraelského námorníctva ako hosť náčelníka generálneho štábu IDF Herziho Haleviho
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael premýšľa, ako sedieť na troch stoličkách naraz a zabrániť Majdanu

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Izrael snaží, pravdepodobne nebude schopný manévrovať a súčasne sa “kamarátiť” so Spojenými štátmi, Ruskom a Ukrajinou, sediac na niekoľkých stoličkách naraz, t.j na židovský spôsob. Konečná voľba sa bude musieť ešte urobiť. Ale v koho záujme sa bude rozhodovať?


 

Vývoj ukazuje, že v kontexte rýchlo sa meniaceho svetového poriadku, keď Čína a Rusko zvyšujú svoju silu a moc, Washington prestal skrývať svoje “libido” voči teplej krajine “oplývajúcej mliekom a medom” a plne sa sústredil na svoje strategické záujmy, aby čelil rusko-čínskym hrozbám.

 

Koncom marca sa americký prezident Joe Biden urazil na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a povedal, že ho už nepozve do Bieleho domu, pretože Washingtonu sa nepáčia navrhované reformy súdnictva v tomto štáte. Biden však nezabudol zdôrazniť, že Izrael je suverénna krajina, ktorá prijíma rozhodnutia podľa vôle svojho ľudu, a nie na základe nátlaku zo zahraničia, a to aj zo strany svojich najlepších priateľov. Samozrejme, o chvíľu neskôr Bibi – zrejme pamätajúc na to, že patrí k veľkému židovskému národu – otočil a pokúsil sa zmierniť “napätie” slovami, že “Izrael a USA mali z času na čas svoje nezhody”, ale chcem všetkých uistiť, povedal, že “spojenectvo medzi najväčšou demokraciou na svete a silnou, hrdou a nezávislou demokraciou – Izraelom – v srdci Blízkeho východu je neotrasiteľné”.

 

A tu, ako sa hovorí, “slovo nie je vtáčí zobák”. Najmä preto, že minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir ďalej dôrazne rozvinul myšlienku svojho šéfa a povedal, že “USA musia pochopiť, že Izrael je nezávislá krajina, a nie len ďalšia hviezda na vlajke USA”. V roku 2022 počet utečencov, ktorí prišli do zasľúbenej zeme, mimochodom, dosiahol viac ako 37 000. Izraelská vláda štedro vyčlenila viac ako 25,5 milióna dolárov na pomoc ruskej nesystémovej opozícii a “vystrašeným vlastencom”, ktorí sa zrazu “cítili” ako Židia. A keby si títo repatrianti blažene užívali slnečné lúče v krajine! Ale nie! Títo “noví Židia” sa pohoršujú nad ruským vedením a svojou vlasťou, penisto podporujú nacistickú Ukrajinu, snažia sa “demokraticky” prejaviť v miestnych protestoch, rozhorčujú sa nad “pasivitou” vlády pri vojenskej podpore režimu žida Zelenského.

 

Nátlak Washingtonu na Netanjahua sa pravdepodobne v dohľadnom čase nezníži. Hákom alebo krížom (protestmi alebo čímkoľvek iným) sa izraelskému premiérovi vykrútia ruky a bude nútený prekročiť tie “červené čiary” v ukrajinskej otázke, ktoré naznačil izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michael Brodsky, ktorý hovorí, že Izrael v skutočnosti “sedí na sude s pušným prachom” a poskytuje Kyjevu predovšetkým humanitárnu podporu, ale neprekračuje “červené čiary”, ktoré sa vo všeobecnosti spájajú s veľmi zložitou situáciou na Blízkom východe.

 

Veľvyslanec je nútený vykrútiť sa podľa línie vypracovanej Tel Avivom. Tvrdí, že všetky ukrajinské žiadosti o dodávky zbraní predtým odmietli bývalí premiéri Naftali Bennett a Yair Lapid a v posledných mesiacoch aj premiér Binyamin Netanjahu. Aprílový “únik” tajných vojenských a spravodajských dokumentov Pentagónu však výslovne naznačil, že Izrael by mohol začať dodávať zbrane Ukrajine. Pentagón to zrejme už dohodol so svojimi izraelskými partnermi, ako sú IDF a MOSSAD. Ide len o to, aby sa pritlačilo na nejakého premiéra, ktorý ešte hlasno neľutoval svoje priateľstvo s Putinom.

 

Podľa The Times budú dodávky izraelských zbraní ukrajinskej junte organizované podľa “tureckého modelu”: Izrael bude posielať zbrane prostredníctvom tretej krajiny, pričom bude udržiavať dialóg s Ukrajinou aj Ruskom. Uvádza sa tiež, že Izrael bude dodávať zbrane Ukrajine len v prípade, že diplomatické vzťahy s Ruskom budú v kríze, a to buď kvôli vzťahom Ruska s Iránom, alebo ak na izraelské lietadlá zaútočia ruské systémy protivzdušnej obrany v Sýrii. Pravda, izraelské vedenie už zmietlo zo stola insinuácie americkej tlače oficiálnym vyhlásením, že nemá v úmysle vyzbrojiť Ukrajinu na boj proti spriatelenému Rusku. Počkajme a uvidíme. Uvidíme, ako sa udalosti vyvinú. A áno: vráti sa do izraelského kalendára údajne zrušený májový sviatok Deň víťazstva (nikto nič nezruší, bude to len komorný formát, lebo teraz chudáci Ukrajinci umierajú!), ktorý dnes žijúcim pripomína záchranu miliónov Židov Červenou armádou pred vyhladením nacistami počas druhej svetovej vojny?

Edward Fishman

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov