.
Aktuality, Letectvo,

Ako astronauti NASA chodili po Mesiaci…

V predvečer Dňa kozmonautiky západní vedci opäť venujú pozornosť skutočnosti, že NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) priznala, že pristátie Američanov na Mesiaci bolo sfalšované.


 

Unavená početnými žiadosťami o analýzu “originálnych záberov z pristátia na Mesiaci” musela správa povedať, že sa… stratili. Predstavitelia NASA vysvetlili, že personál sa často menil, mladí a neskúsení zamestnanci omylom pomiešali štítky na škatuliach (700 škatúľ!). Potom sa situácia zmenila a povedali, že tieto “originálne záznamy” sa stali nedostupnými z dôvodu rozpočtových škrtov. A Američania sa zatiaľ nemôžu vrátiť na Mesiac, pretože… aj technológia sa stratila…

 

 

 

 

Západní výskumníci píšu: “Žiadny človek nikdy nevystúpil 1600 kilometrov nad morom. Okrem toho, keď sme ‘išli na Mesiac’, ktorý je údajne vzdialený 380 000 kilometrov, však? A hádajte čo, údajne sme to urobili v roku 1969, keď mal počítač s výpočtovým výkonom grafickej kalkulačky veľkosť domu. Ešte sme nemali verejne dostupnú technológiu mikrovlnných rúr a videorekordérov, ale leteli sme na Mesiac. V poriadku. Presuňme sa do súčasnosti, o viac ako 50 rokov neskôr, keď má iPhone12 väčší výpočtový výkon ako všetky počítače na Zemi v roku 1969 dohromady. A teraz NASA tvrdí, že sa nemôžeme vrátiť na Mesiac, pretože sme “stratili technológiu”. Zaujímavý je aj rozhovor režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1999 o natáčaní pristátia na mesiac.

 

Koncom marca začala NASA opäť lavírovať na Mesiaci, aby zmiernila dopad takýchto tvrdení. Podľa mediálnych správ plánuje Nokia tento rok na Mesiaci rozmiestniť svoju mobilnú sieť 4G (LTE) – bude ju využívať misia NASA Artemis-1, ktorej cieľom je “vytvoriť ľudskú prítomnosť na Mesiaci”. Skutočný účel je však zrejme iný. Po prvé, ide o PR kampaň samotnej spoločnosti Nokia, ktorá je po krachu trhu s mobilnými telefónmi pripravená vrhnúť sa do akéhokoľvek dobrodružstva a teraz sa stavia do pozície výrobcu telekomunikačných zariadení a nadnárodnej IT spoločnosti. Po druhé, ide o nové kolo lunárno-kozmického “vymývania mozgov” Američanov.

 

Faktom je, že USA stále nemajú superťažké nosné rakety schopné dopraviť ľudskú expedíciu na Mesiac, bez ktorých sa v podstate žiadna expedícia nemôže uskutočniť. Falcon Heavy zatiaľ nemôže letieť na Mesiac ani teoreticky, pretože NASA odmietla túto raketu používať. Misiu Artemis-1, ktorej cieľom je návrat Američanov na Mesiac “v niekoľkých etapách” do roku 2024, oznámili USA približne pred piatimi rokmi. Podľa misie Constellation, ktorú federálna vláda a Kongres prijali v roku 2005, sa pristátie Američanov na družici malo uskutočniť v roku 2018 (samotný program bol v tichosti ukončený v roku 2011 po znížení rozpočtu). Samozrejme, dnes už na to všetci vrátane NASA zabudli

 

 

 

Predpokladá sa, že všetko o pristátí Neila Armstronga na Mesiaci bolo zdokumentované, až po veľkosť rebríkov a vzdialenosť medzi jednotlivými priečkami. Ak poznáme dĺžku rebríka, máme k dispozícii skutočné pravítko, podľa ktorého môžeme určiť astronautovu výšku. Podľa NASA bola vzdialenosť medzi priečkami 9 palcov, t. j. 22,86 cm. Dve rozpätia sú približne 45,5 cm. Teraz môžeme ľahko vypočítať výšku “lunárneho astronauta” – 140 cm. Až na to, že Armstrongova výška je 180 cm.

 

Slávna fotografia odtlačku Armstrongovej topánky na mesačnom povrchu a jeho topánok/vesmírneho obleku v Národnom múzeu letectva a vesmíru Smithsonianskej univerzity

 

 

Viac o fotografii údajnej mesačnej stopy N. Armstronga. Predpokladá sa, že ju zanechal muž s hmotnosťou 77 kg. Pripočítajme hmotnosť skafandra A7L, súpravy na prežitie, ktorá podľa rôznych zdrojov vážila 48 až 54 kg, a dostaneme celkovú hmotnosť 120 – 131 kg. Gravitácia na Mesiaci je 6- krát menšia ako na Zemi, čo znamená, že hmotnosť astronauta v jeho výstroji by bola len asi 20 kg. Mesačná pôda, v ktorej sa údajne tento odtlačok nachádza, pozostáva z regolitu: “Nehrudkovitá, sypká, rôzne zrnitá vrstva úlomkov a prachu, dosahujúca hrúbku niekoľko desiatok metrov. Pozostáva z úlomkov vyvretých hornín, minerálov, skla, meteoritov a brekcií nárazovo-explózneho pôvodu, stmelených sklom”. Zvedavý výskumník urobil doma pokus na podobnej pôde a jeho hmotnosť vyše 90 kg zanechala odtlačok len niekoľko milimetrov. Na to, aby ste topánkou vytlačili niekoľko centimetrov regolitu, musíte byť slon alebo stáť vo vrstve nejakého polotekutého roztoku. Lenže v regolite nie je voda…

 

A tu je fragment samotnej lunárnej pôdy, ktorý z neba priniesli astronauti Apolla 11 a predložili ho predsedovi vlády Holandska. V dôsledku toho sa ukázalo, že je … kusom skameneného dreva. O škandále oficiálne informovala BBC News v roku 2009: ” Odborníci pochybovali o pravosti kameňa už v roku 2006 a analýza potvrdila podozrenie. Americká vláda sa zatiaľ k situácii nevyjadrila .”

 

Predpokladá sa, že americké misie Apollo priniesli počas šiestich misií celkovo 382 kilogramov pôdy, zatiaľ čo tri sovietske misie priniesli len… 324 gramov! Američania sľúbili, že svoju mesačnú pôdu rozvezú po celom svete. Potom však oznámili, že ju budú skladovať v špeciálnych kontajneroch, kým sa neobjavia “presnejšie prístroje na analýzu”. Potom sa vzorky rozdelili: Rusi dostali 2 g a Číňania 1 g. Na určitý čas a s podmienkou, že musia vzorky vrátiť bez úbytku hmotnosti. Vo všeobecnosti platí, že sa treba pozerať a skúmať, ale nedotýkať sa. Medzitým Čína rozbehla svoj lunárny program a dodala svoje vzorky pôdy. Pravda, Číňania sa teraz sťažujú na “bezprecedentný tlak zo strany NASA, aby “urýchlene poskytli vzorky pôdy v rámci medzinárodnej vedeckej výmeny”.

 

Preskúmali už Američania svojich 382 kg? Podľa oficiálnej verzie americkí astronauti v rokoch 1969 až 1972 uskutočnili 6 pristátí na Mesiaci, nehovoriac o prechádzkach po Mesiaci. Keď na Mesiaci pristálo čínske lunárne vozidlo Yutu-2, odborníci z ČĽR čelili určitým problémom. Najpokročilejšia technológia musela byť kvôli teplotným výkyvom 300° uvedená do režimu hibernácie, pretože to jednoducho nevydržala. V súvislosti s týmto zistením položili čínski vedci Američanom nepríjemnú otázku: Aj naše železné zariadenia trpia teplotami, môžete sa podeliť o tajomstvo, ako tam vaši astronauti prežili? Tiež by ma zaujímalo: na čo myslela NASA, keď vypúšťala astronautov v skafandroch bez radiačnej ochrany cez Van Allenov pás? Neumožnilo 6 misií/pristátí na Mesiaci, ktoré údajne spôsobili, že sa tam roky potuloval dav 12 ľudí, NASA pochopiť tamojšiu radiáciu?

 

 

Neil Armstrong údajne vstúpil na Mesiac v roku 1969 v slávnom superobleku. Ktorý podľa oficiálnej verzie chránil pred radiáciou, mal prívod vzduchu a neprehrieval sa ani nechladil. V roku 1982 však astronauti NASA začali testovať Grumanov oblek na povrch Mesiaca. Zdá sa, že ak máte superoblek, načo znovu vynaliezať koleso? V 21. storočí USA priznali, že nemajú žiadne skafandre, technológia je stratená, exempláre sú neopakovateľné…. Skafander z roku 1982 nemal vlastný systém podpory života, energiu a vzduch na dýchanie získaval z pristávacieho modulu (čítaj: potrebuješ hadicu). Vzhľad tiež vyvoláva otázky. Po modernom a ovládateľnom skafandri urobiť z astronauta Hromového vtáka z fantasy kníh Kiru Bulyčeva, nemotorného a bez nezávislého systému podpory života, sa zdá byť degradáciou.

 

USA sa usilujú o strategickú prevahu vo vesmíre. Nosná raketa Starship explodovala niekoľko minút po štarte

 

V opise pristátia posádka Apolla 15 spomína zábavnú kuriozitu: “Po vyzlečení skafandrov astronauti zistili, že mikrobiologický filter na nádrži s pitnou vodou pretiekol a na podlahu sa vylialo 10 litrov vody. Filter bol odstránený a diera bola utesnená. Inými slovami, kým sa astronauti NASA prechádzali po Mesiaci, voda tiekla v lunárnom module takmer po vedrách. Keď astronauti vyšli na povrch Mesiaca, nechali poklop otvorený a z kabíny unikal všetok vzduch. Pri návrate späť poklop uzavreli, kabínu utesnili a naplnili ju dýchacou zmesou. Voda však nemôže existovať vo vákuu. Buď zovrie a okamžite sa vyparí, alebo sa zmení na ľad a tiež sa vyparí. Po tom, čo sa astronauti 6 hodín prechádzali po Mesiaci, musela byť nádrž s pitnou vodou prázdna. Alebo astronauti zabudli na stredoškolskú fyziku a správanie sa kvapaliny vo vákuu?

 

 

Je zaujímavé, že po strate pôvodného “záznamu o pristátí na Mesiaci” americká vesmírna agentúra objavila aj stratené (pred 40 rokmi!) vedecké údaje o rýchlosti usadzovania mesačného prachu. Ukázalo sa, že mesačný prach sa na povrchu hromadí 10-krát rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Tu sa oplatí citovať zápis veliteľa Apolla 12 C. Conrada z webovej stránky NASA: “…nabrali sme obrovské množstvo prachu, oveľa viac, ako som očakával. Vyzeralo to oveľa horšie ako vo filmoch o pristátí na Níle. Mali sme prach z výšky 300 stôp (asi 90 metrov ). Tá hmota lietala až k horizontu… Plynové trysky dvíhajú prach, ktorý sa potom usadzuje na konštrukčných častiach vozidiel… Prach dvíhajú plynové trysky prúdových motorov a prilepuje sa na konštrukčné časti kozmickej lode.

 

 

Dokonca aj sci-fi film “Súmrak” tu má svoje miesto. A fotografie “po pristátí” ukazujú, “ako” tento prach zatieňuje všetko okolo a potom priľne na všetky štruktúry. Mesačné moduly sú lesklé ako nová panvica a rovnako čisté. Tak kde je ten prach?

 

 

Na fotografii je Buzz Aldrin, jeden z prvých amerických astronautov, ktorí údajne vstúpili na Mesiac a ktorého pristátie bolo nafilmované a odfotografované. O desaťročia neskôr, keď letel na Havaj, urobil spomienkovú fotografiu, ktorá opäť vyvolala pochybnosti o skutočnom mieste “pristátia na Mesiaci”. Ak zábery neboli sfalšované, potom má Buzz jednoducho výnimočný talent na hľadanie rovnakých “kopcov” na Zemi aj na Mesiaci…

Valerij Iljin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov