Nosná raketa Starship
Aktuality, Letectvo,

USA sa usilujú o strategickú prevahu vo vesmíre. Nosná raketa Starship explodovala niekoľko minút po štarte

Rada Bieleho domu pre vedu a techniku vydala 31. marca 2023 Národnú stratégiu výskumu a vývoja na nízkej obežnej dráhe Zeme. V nadväznosti na vesmírnu stratégiu NATO a predchádzajúce snahy USA o militarizáciu vesmíru tento dokument potvrdzuje smerovanie k získaniu strategickej nadvlády vo vesmíre.


 

Nízka obežná dráha Zeme (Low Earth Orbit – LEO) je vesmírny priestor vo vzdialenosti 100 – 2 000 km od povrchu Zeme, ktorý využívajú civilné a vojenské satelity a ktorý je dôležitý najmä na prieskum. V zhrnutí dokumentu sa uvádza ďalekosiahle vyhlásenie: “Spojené štáty zaujímajú popredné svetové postavenie vo výskume vesmíru… Vzhľadom na to, že Spojené štáty majú vedúce postavenie vo svete v oblasti výskumu Mesiaca a Marsu, je dôležité zachovať vynikajúce výsledky USA vo výskume vesmíru, keďže sa zvyšuje výskum nízkej obežnej dráhy Zeme (LEO) a výskum vesmíru vstupuje do novej éry.

 

Dokument jasne načrtáva záujem o mladých odborníkov; konštatuje potrebu zapojiť do vzdelávacích programov aj deti s vášňou pre vesmír. Plánuje sa vytvorenie “národného laboratória pre nízku obežnú dráhu Zeme”, ktoré by spojilo rôznorodé výskumné aktivity federálnych agentúr vrátane ministerstiev obrany, energetiky a obchodu. “Laboratórium by informovalo verejnosť o využití a význame vesmírneho výskumu,” vysvetľuje sa v stratégii. Zdôrazňuje sa zvýšený význam nízkej obežnej dráhy Zeme pre národnú bezpečnosť. Národná stratégia USA pre výskum a vývoj na nízkej obežnej dráhe Zeme predstavuje koncepčný rámec pre ďalšie nasadenie bojových systémov vo vesmíre.

 

Koncom minulého roka zorganizovalo americké vesmírne veliteľstvo prvé rozsiahle cvičenie Space Flag vo vesmíre za účasti zahraničných partnerov (Kanady, Austrálie a Veľkej Británie). Cvičenie sa konalo na základni amerických vesmírnych síl v Colorade a jeho hlavnou oblasťou bola Európa. V brífingu o cvičení sa uvádzalo, že “ide o príležitosť precvičiť orbitálny boj, elektronický boj, naše metódy informovanosti o vesmírnej oblasti a velenie prieskumu. A poznamenalo sa, že “Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu v akomkoľvek európskom scenári”. Bolo rozhodnuté, že americké vesmírne sily vytvoria európsku zložku v roku 2023.

 

Súbežne s tým posilňujú svoje postavenie vo vesmíre aj Briti. V októbri 2022 výbor pre obranu britského parlamentu predložil rozsiahlu správu s názvom “Obrana vesmíru: cez tŕnie ku hviezdam?”. Z dokumentu vyplýva, že Londýn vynakladá väčšinu svojho vojenského vesmírneho rozpočtu na spravodajstvo a sledovanie. Správa to pripisuje skutočnosti, že “vo svete dochádza k mnohým druhom agresie ‘šedej zóny’ zo strany Ruska a Číny… deje sa to čoraz častejšie”.

 

Správa konštatuje: “Spojené kráľovstvo má len obmedzené suverénne obranné vesmírne kapacity, predovšetkým sieť vojenských komunikačných satelitov Skynet… Vesmírne obranné kapacity a operácie Spojeného kráľovstva sú závislé od spojencov… Mimoriadne dôležité sú pre Spojené kráľovstvo vzťahy medzi USA a Veľkou Britániou. Spravodajské informácie týkajúce sa vesmíru sa vymieňajú prostredníctvom siete Five Eyes. Spojené kráľovstvo vyčleňuje personál v počte 128 osôb do Spoločného centra pre vesmírne operácie v Kalifornii a britský personál je zapojený aj do operácie Olympic Defender pod vedením USA, iniciatívy zameranej na zvýšenie odstrašenia nepriateľských subjektov vo vesmíre a zníženie šírenia vesmírneho odpadu na obežnej dráhe.”

 

Dôkazom vesmírno-vojenskej spolupráce NATO nie sú len rétorické vyhlásenia a spoločné manévre, ale aj pomoc ukrajinskej strane pri zhromažďovaní spravodajských informácií a akciách proti ruským satelitom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí 5. apríla 2023 uviedlo: “Kyjevský režim sa za účasti špecialistov z viacerých zahraničných krajín pokúša ovplyvňovať ruské civilné komunikačné satelity. Ide o nehorázne porušenie medzinárodného práva. Ruská strana má právo primerane reagovať. Všetky potrebné kapacity na to existujú. Pravdepodobne išlo o komplex PKF “Kontakt” na báze ťažkého stíhacieho lietadla MiG-31; bojový laserový systém A60 “Sokol-Eshelon” na báze dopravného lietadla IL-76 a bojový laserový systém “Peresvet”. Podľa najnovších informácií “po ukončení testov na báze vojenského dopravného lietadla IL-76 bude možné bojový laser inštalovať na vesmírnu platformu. Poháňaný vesmírnym jadrovým reaktorom bude schopný ničiť satelity”.

 

Nosná raketa Starship explodovala niekoľko minút po štarte
Raketa Starship spoločnosti SpaceX explodovala 4 minúty po štarte v USA. Oddelenie druhého stupňa prešlo abnormálne. Vývojárska spoločnosť už skôr oznámila, že na skúšobný orbitálny let odštartovala superťažká raketa, vytvorená pre misie na Mesiac a Mars. Let prebehol v bezpilotnom režime. Štart sa uskutočnil vo štvrtok ráno miestneho času z miesta SpaceX v Boca Chica na juhovýchode amerického štátu Texas. Ako vyplýva z vysielaných snímok, raketa, ktorá dosiahla výšku 38 kilometrov, sa asi dve a pol minúty po štarte začala nekontrolovateľne otáčať. O minútu a pol nasledoval výbuch. Ako vyplýva zo správy šéfa SpaceX Elona Muska na Twitteri, ďalšie spustenie je naplánované o niekoľko mesiacov.

„Blahoželám tímu SpaceX k vzrušujúcemu testovaciemu štartu Starship. Naučili sme sa veľa pre našu ďalšiu testovaciu prevádzku o niekoľko mesiacov,“ napísal Musk na Twitteri. Opakovane použiteľný raketový systém pozostáva z kozmickej lode Ship 24 a nosiča Super Heavy. Jeho výška dosahuje 120 metrov. Je vyššia ako ktorákoľvek iná raketa, ktorá bola kedy postavená na svete. Nosič Super Heavy je dvakrát výkonnejší ako ťažká raketa NASA Space Launch System (SLS), ktorá sa vytvára na lety s ľudskou posádkou na Mesiac. Podľa letového plánu to malo trvať asi 90 minút. Hviezdna loď mala urobiť asi 3/4 dráhy okolo Zeme a mala sa dostať do oblasti Havaja a prvý stupeň do oblasti v Mexickom zálive. Pôvodne bol štart prototypu Starship naplánovaný na 17. apríla, ale bol odložený pre problémy v chladiacom systéme.

 

 

Čínske sankcie proti americkému vojensko-priemyselnému komplexu
Čína odhalila nové podrobnosti o predtým oznámených sankciách voči dvom americkým zbrojárskym spoločnostiam. Lockheed Martin a Raytheon Missiles & Defense teraz podliehajú novým obmedzeniam. Zakáz čínskym spoločnostiam obchodovať s oboma podnikmi má za cieľ zabrániť používaniu čínskeho tovaru vo vojenskej výrobe. Už žiadne čínske časti v americkej vojenskej výzbroji, aspoň oficiálne. A takisto vrcholový manažment dvoch spoločností už nemôže vstúpiť, zostať a pracovať v Číne. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že čínske spoločnosti by mali byť obozretnejšie a kontrolovať informácie o spoločnostiach, s ktorými sa transakcie uskutočňujú.

 

Nie je jasné, aký priamy vplyv by sankcie mohli mať, ale obmedzenia dovozu a vývozu by mohli obe firmy poškodiť . Pomerne často sa v posledných rokoch objavili v médiách informácie, že na výrobu amerických zbraní a vybavenia sa používajú náhradné diely a materiály dovážané z Číny. Napríklad v septembri 2022 Pentagon oznámil zastavenie výroby stíhačiek F-35 kvôli tomu, že magnet použitý v motore lietadla bol vyrobený zo zliatiny kobaltu a samária , ktoré boli dodané z Číny. Mimochodom, Pentagon takéto praktiky zakázal už dávno , no podľa niektorých predstaviteľov je zákaz niekedy zrušený, pretože bez čínskeho tovaru by sa výroba zbraní značne spomalila, nehovoriac o zvýšení cien . Zbrojní giganti sú viac-menej závislí na čínskom tovare, takže obmedzenia určite ovplyvnia výrobný proces. Samozrejme, najprv stojí za to zistiť , či sa takýto režim sankcií bude dodržiavať , alebo či sa Čína, podobne ako Spojené štáty, niekedy rozhodne zrušiť štátne zákazy.

Leonid Savin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov