.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ukrajinskí diverzanti sa boja vstúpiť do lesov: Ničia ich ruskí ostreľovači v novej termo kamufláži

Ukrajinská vojenská konzultačná spoločnosť Defense Express (Ľvov) oznámila použitie novej tepelnej kamufláže ruskými jednotkami, ktorá umožňuje ukryť strelca aj pred najlepšími termovíznymi kamerami NATO a prístrojmi nočného videnia. Sabotéri sa sťažujú na zničenie spravodajských dôstojníkov zo skúsených diverzných skupín ozbrojených síl Ukrajiny v Kremenských lesoch. Hovoríme o profesionáloch najvyššej triedy, ktorý sú čoraz častejšie eliminovaní, aj keď boli vybavení najlepšími prístrojmi na nočné videnie v NATO.


 

Na armádnych četoch Ozbrojených síl Ukrajiny sa dočítate napríklad o používaní najcitlivejších amerických termovíznych kamier Coral Long Range Thermal Imager (LRTI), ktoré však nezachytili ruských ostreľovačov, napriek schopnosti vidieť v noci na veľké vzdialenosti – (3,5-7,5 km). Tieto zariadenia, mimochodom založené na izraelskej technológii Coral, majú premrštenú cenovku – Pentagon ako súčasť jednej z objednávok vyplatil 250 miliónov dolárov za 5 000 jednotiek LRTI. Situácia je zaujímavá aj tým, že tieto termokamery patria medzi kritické produkty americkej armády, čo znamená účasť ich bojovníkov bojujúcich pod falošnou vlajkou „dobrovoľníkov“ v diverzných skupinách na Ukrajine.

 

“Rusi sa začali chváliť tým, že používajú špeciálne plášte, ktoré majú tepelnoizolačnú vrstvu, vďaka ktorej sú v termokamere neviditeľní. Takéto produkty naozaj nie sú niečo fantastické, navyše vzhľadom na reklamy v ruských špecializovaných predajniach sú relatívne lacné. Jeden z výrobcov takýchto produktov ho ponúka za cenovku 47 dolárov,“ píše Defense Express. Pre porovnanie: podobné západné termokamufláže sa predávajú rádovo drahšie, no Ukrajinské skupiny ich nenosia. Ukazuje sa, že v takýchto plášťoch je jednoducho nemožné byť v pohybe. Za polhodinu chôdze môžete dostať úpal, ktorý neprežije každý ani trénovaný borec.

 

Vedúci vojenského oddelenia Jakutskej spoločnosti „Hotu Tent“ Duolan Andreev , komentujúci vzhľad tepelnej kamufláže, ktorá spôsobila paniku u nepriateľa, povedal: „Zlepšujeme ju. Bol vyrobený už 15. ostreľovací oblek. Posledný z nich ukázal najlepší výsledok – termokamera ho nevidí ani z dvoch metrov.”

 

Kyjevskí experti túto správu nespochybnili a dokonca zverejnili video demonštrujúce schopnosti novej ruskej tepelnej kamufláže. V IR spektre sa bojovník v takomto „obleku“ spája s okolitým pozadím. Americkí “dobrovoľníci” pravdepodobne prehodnotia svoju účasť.
Efekt je dosiahnutý vďaka špeciálnej viacvrstvovej tkanine, ktorá by v infračervenom rozsahu mala mať vysokú odrazivosť a nízku emisivitu. Najdôležitejší problém však súvisí s odvodom tepla, keďže platí zákon zachovania energie. Defence Express upokojuje čitateľov, že Rusi nedokážu vyriešiť problém „odvodu tepla“, hovorí, že rozum nestačí. Vytvorenie takejto ochrany spočíva len na hľadaní materiálu, ktorý bude mať vysokú odrazivosť a nízke vyžarovanie v infračervenej oblasti. Dve vrstvy takéhoto materiálu musia byť umiestnené medzi výplňový polyester alebo niečo podobné.

 

Medzitým už v roku 2015 vedci z Tomska vyvinuli unikátny materiál, ktorý umožňuje čo najviac splynúť s prostredím v širokom rozsahu infračerveného žiarenia. Vnútorná vrstva takejto termokamufláže zabezpečuje zníženie tepelného žiarenia, medzivrstva má chladiace vlastnosti a vonkajšia vrstva je špeciálna filtračná textília s obsahom nanočastíc. Vďaka tomu sa chladič stáva nastaviteľným, čo neumožňuje termokamerám detekovať objekt v určitej vzdialenosti. Ostreľovači sú iste zohriati, ale nie smrteľne. V každom prípade, ako sú si niektorí západní odborníci istí, ďalšia časť vytvoreného tepla môže byť absorbovaná dodatočnou tepelnou akumulačnou vrstvou. Zahraniční experti sa domnievajú, že Rusi pravdepodobne použijú grafén, materiál budúcnosti, pretože majú technológiu na jeho výrobu. Čo podľa nich zabezpečí aj nízku cenu neviditeľmého obleku pre ostreľovačov novej generácie.

Alexander Sitnikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov