.
Aktuality, Letectvo,

Medzikontinentálna raketa Hwasong 18 by mohla výrazne zmeniť pomer síl na Kórejskom polostrove

Severokórejská raketová hrozba pre Spojené štáty, hlavného spojenca Južnej Kórey, je oveľa reálnejšia ako predtým. v nových podmienkach nie je isté, či budú Spojené štáty príliš tvrdé voči jadrovým ambíciám Soulu. Z pohľadu USA môže byť teraz výhodné a racionálne preniesť časť zodpovednosti za odstrašenie na svojho juhokórejského spojenca, píše Andrej Lankov, profesor na univerzite Kookmin v Soule.


 

Ráno 13. apríla 2023 technické spravodajské služby viacerých zainteresovaných krajín zaznamenali odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM) v blízkosti Pchjongjangu. Nasledujúci deň o vypustení oficiálne informovala aj severokórejská tlač. Na záberoch uverejnených v tlači je vidieť, ako štart rakety sleduje Kim Čong-un, ktorý pri tejto príležitosti prišiel priamo na miesto štartu. Ako sa v posledných mesiacoch stalo zvykom, Kim Čong-una na miesto odpálenia sprevádzala jeho druhá dcéra (existujú náznaky, že dievča je napriek svojmu nízkemu veku už pripravované na to, aby sa stalo otcovým nástupcom).

 

 

Podľa správ severokórejských médií sa nová ICBM oficiálne nazýva Hwasong-18 a ide o trojstupňovú raketu s motorom na tuhé palivo. Raketa dosiahla výšku približne tritisíc kilometrov a po prekonaní vzdialenosti tisíc kilometrov spadla do vôd Japonského mora. V súlade s praxou zavedenou v posledných rokoch severokórejskí výrobcovia rakiet vypustili Hwasong-18 po takzvanej vysokej, loftovej trajektórii, a nie po nízkej, plochej trajektórii – tá poskytuje maximálny dolet a je trajektóriou, po ktorej sa raketa vypúšťa v prípade vojenského konfliktu. Raketa vypustená po vysokej trajektórii sa dostane takmer vertikálne nahor, dosiahne maximálnu výšku a potom jej bojová hlavica dopadne na zem v relatívnej blízkosti miesta vypustenia.

 

 

Severná Kórea využíva takúto trajektóriu pri testoch rakiet dlhého doletu, čo jej pomáha vyhnúť sa preletom nad japonským územím (takéto prelety sú spojené s politickými komplikáciami). Tentoraz však bola raketa Hwasong-18 podľa severokórejských médií vypustená po zmiešanej trajektórii: jej prvý stupeň sa pohyboval po realistickej nízkej trajektórii, ale po aktivácii druhého a tretieho stupňa raketa nabrala vysokú trajektóriu a smerovala takmer vertikálne nahor. Vypustenie rakety po vysokej trajektórii znamenalo, že na určenie jej plánovaného doletu bolo potrebné vykonať výpočty. Odborníci sa však domnievajú, že ide o medzikontinentálnu balistickú strelu schopnú zasiahnuť ciele v Severnej Amerike.

 

 

Na prvý pohľad nie je na vypustení ďalšej medzikontinentálnej balistickej rakety nič mimoriadne nové, keďže svet je na vypúšťanie rakiet Severnou Kóreou všeobecne zvyknutý. Okrem toho Severná Kórea otestovala svoju prvú ICBM, teoreticky schopnú uskutočniť jadrový úder na americké mestá, pred šiestimi rokmi, v roku 2017. Hwaseong-18 sa však od svojich predchodcov, medzikontinentálnych balistických rakiet Hwaseong-14, Hwaseong-15 a Hwaseong-17, líši v jednej dôležitej veci: jej motor pracuje na tuhé palivo. Tento zdanlivo malý technický detail má veľký vojenský a politický význam.

 

Hlavným problémom predchádzajúcich rakiet na kvapalné palivo bola ich vysoká zraniteľnosť voči útokom vo fáze pred štartom. V poslednom desaťročí severokórejskí inžinieri vyvinuli mobilné odpaľovacie zariadenia na automobilových podvozkoch, ktoré sa zvyčajne používajú na odpaľovanie severokórejských ICBM. Tieto odpaľovacie zariadenia sa dajú ukryť v úkrytoch a tajne premiestňovať z jednej pozície na druhú. Staré raketové systémy však majú vážnu konštrukčnú chybu: rakety na kvapalné palivo sa musia doplniť palivom a okysličovadlom tesne pred štartom, zvyčajne po vertikalizácii samotnej rakety. To znamená, že raketa zostáva vo vzduchu pomerne dlho a mohla by byť ľahko odhalená technickým prieskumom nepriateľa. V prípade ozbrojeného konfliktu by teda USA a Južná Kórea mali čas použiť presne navádzané zbrane a zasiahnuť väčšinu severokórejských ICBM priamo na štartovacej rampe.

 

V skutočnosti sa vo Washingtone a Soule donedávna predpokladalo, že v prípade vojenskej konfrontácie by sa značný počet severokórejských rakiet zničil hneď po ich príprave na štart a naložení palivom a okysličovadlom. Rakety na tuhé palivo však túto konštrukčnú chybu nemajú. Tieto rakety opúšťajú továreň už s palivom a môžu byť uskladnené v stave s palivom celé roky. To znamená, že ich príprava na štart trvá niekoľko minút, a nie desiatky minút ako v prípade rakiet na kvapalné palivo. To nie je dostatok času na to, aby protivník zistil raketu v štartovacej pozícii, a už vôbec nie na to, aby ju zničil pred štartom. V súčasnej situácii zostáva Spojeným štátom nádej predovšetkým na zachytenie rakety počas letu, teda na systémy protiraketovej obrany, ktorých spoľahlivosť v reálnych podmienkach nie je známa.

 

Vývoj a výroba motora na pevné palivo je podstatne náročnejšia ako výroba motora na kvapalné palivo. Skúsenosti z posledných desaťročí však jasne ukázali, že severokórejskí inžinieri sú dobrí v tom, čo robia, a severokórejská vláda je ochotná obetovať akékoľvek odvetvia hospodárstva v záujme úspešného rozvoja vojensko-priemyselného komplexu, najmä jeho raketového a jadrového sektora. Väčšina expertov bola preto presvedčená, že KĽDR skôr či neskôr vyvinie ICBM na pevné palivo – o to viac, že technické spravodajské zariadenia už zaznamenali skúšobné testy takýchto motorov. Napriek tomu Severokórejčania (treba povedať, že nie prvýkrát) dosiahli svoj cieľ skôr, ako väčšina zahraničných expertov očakávala. Zatiaľ však nie je jasné, ako hladko prebehlo prvé skúšobné vypustenie Hwasong-18. Aj keď sa však počas štartu vyskytli určité problémy a nedostatky, nie je dôvod pochybovať o tom, že severokórejskí inžinieri ich v dohľadnej dobe dokážu odstrániť.

 

Vývoj a prijatie severokórejských ICBM na pevné palivo by mohlo výrazne zmeniť rovnováhu síl na Kórejskom polostrove. V priebehu posledného roka a pol prebiehala medzi juhokórejskými politickými a obchodnými elitami aktívna diskusia o tom, či by sa aj Južná Kórea mala zaoberať vývojom vlastných jadrových zbraní. Južná Kórea má na to finančné a technické znalosti a mnohé z jej súčasných zbraňových systémov sa dajú ľahko prekonfigurovať na dodávanie jadrových zbraní (Južná Kórea má balistické rakety, bombardovacie lietadlá a dokonca aj ponorky s raketovým pohonom). Donedávna o jadrových zbraniach hovorilo len niekoľko výstredných predstaviteľov juhokórejskej elity, ale teraz sa situácia dramaticky zmenila. Severokórejská raketová hrozba pre Spojené štáty, hlavného spojenca Južnej Kórey, sa v posledných rokoch stala reálnejšou ako kedykoľvek predtým – a vypustenie rakety Hwasong-18 tento proces len urýchlilo. Preto sa teraz mnohí v Soule pýtajú, či by bol americký prezident ochotný použiť jadrové zbrane na San Francisco alebo New York, ak by išlo o dodržiavanie jeho aliančných záväzkov.

 

Za nových okolností nie je isté, či USA budú voči jadrovým ambíciám Soulu príliš tvrdé. Donedávna bola téma juhokórejských jadrových zbraní vo washingtonských “chodbách moci absolútnym tabu. V súčasnej situácii však môže byť z pohľadu USA výhodné a racionálne preniesť časť zodpovednosti na plecia svojho juhokórejského spojenca. Je zrejmé, že vývoj jadrových zbraní v Južnej Kórei by zasadil vážny úder režimu nešírenia jadrových zbraní, na ktorom majú USA, rovnako ako ostatné štyri “oficiálne” jadrové mocnosti, eminentný záujem. Napriek tomu by v súčasnej situácii prípadné vlastníctvo jadrových zbraní Južnou Kóreou znamenalo, že aj keby na Kórejskom polostrove vypukla vojna, Spojené štáty by sa nemuseli vystaviť prípadnému severokórejskému jadrovému útoku na vlastnom území. Ale aj keby Južná Kórea nevyvinula vlastné jadrové zbrane, takýto vývoj by pravdepodobne posilnil americko-juhokórejské vojenské spojenectvo a zvýšil americkú vojenskú prítomnosť v Kórei. USA môžu napríklad dokonca uvažovať o návrate vlastných jadrových zbraní, ktoré boli z Kórey stiahnuté začiatkom 90. rokov. Ak sa na situáciu pozrieme z hľadiska ruských záujmov, na tom, čo sa deje, nie je nič dobré. Možnosti Moskvy ovplyvniť situáciu sú však tiež obmedzené – zostáva len pozorovať…

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov