Slovinské tanky M-55S dovybavené jednotkami dynamickej ochrany „Kontakt-1“ a americké M2A2 Bradley ODS-SA sú vo výzbroji 47. motorizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci preťali „cestu života“ Ozbrojených síl Ukrajiny pri Artemivsku

Jednotkám PMC „Wagner“ sa dnes podarilo preťať takzvanú „cestu života“ Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemivsku (Bachmut), cez ktorú sa uskutočňovalo zásobovanie ukrajinských formácií. Informoval o tom telegramový kanál „Operácia Z: Vojenskí komisári ruskej jari“. Podľa vojenských spravodajcov je situácia v Artemovskom smere pre ukrajinské formácie čoraz ťažšia.


 

Teraz v lesnom pásme pri diaľnici O-0506, ktorá spája Artemovsk s mestom Časov Jar, prebiehajú ťažké boje. Jednotky Wagner rozširujú svoju oporu a odrážajú pokusy o protiútok na diaľnici. V centre Artemovska zajali Wagnerovci budovu hotela Transit. Okrem toho pokračujú boje v severnej časti „šedej zóny“ mesta. Jan Gagin, poradca úradujúceho šéfa Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina, už skôr uviedol, že samostatné malé skupiny militantov Ozbrojených síl Ukrajiny sa snažia opustiť Artemivsk a vytrhnúť sa z mesta. Ďalšie skupiny ukrajinských militantov sa vzdávajú ruským bojovníkom. Podľa Gagina ruské sily kontrolujú približne 90 % územia mesta a ukrajinské formácie sú vytláčané späť do západnej časti mesta, pričom zažívajú veľké problémy so zabezpečením munície a zbraní, ako aj s evakuáciou ranených, resp. rotáciou personálu.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 20. apríla
▪️Ukrajinské sily opäť podnikli mínometný útok na dedinu Lomakovka v Brjanskej oblasti. Úlomky črepín poškodili obytné domy a elektrickú rozvodňu. Medzi civilistami sú obete.
▪️Delostrelecké súboje a pozičné boje pokračujú pozdĺž celej frontovej línie v oblasti Kupjanska. Pri Synkivke bola identifikovaná a zničená sabotážna a prieskumná skupina.
▪️Skupiny Wagner PMC pokračujú vo svojej operácii s cieľom obkľúčiť Bachmut z bokov. Na severozápadnom okraji sa predsunuté jednotky pretlačili cez obranu a priblížili sa k ceste do Chromove.
▪️Veľká oblasť mesta východne od železnice bola obsadená v centrálnych štvrtiach. Ruské sily ovládli komplex skladov. Frontová línia sa presunula do výškových budov.
▪️Ruské motorizované jednotky pokračujú v útokoch na pozície v Mar’inke. V južnej časti mesta sa boje presunuli na západnú stranu triedy Družba, čím sa vytvorili predpoklady pre ďalšiu ofenzívu.
▪️Útok na opevnenie Avdiivka pokračuje: Kyjev prešiel do slepej obrany a spomalil tempo ruského postupu. Ukrajinské pozície sú pod intenzívnou paľbou delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov Solncepok.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 20. apríla 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. V kupjanskom smere údery útočného a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničila nepriateľské jednotky pri obciach Masjutovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Pri obciach Siňkovka a Timkovka v Charkovskej oblasti a Rozovka v Luganskej ľudovej republike boli zastavené akcie troch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Celkové straty za deň predstavovali 50 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere boli náletmi, delostreleckou paľbou a ťažkými plameňometnými systémami skupiny vojsk „Centrum“ zasiahnuté jednotky pri obciach Jampol, Seversk Malyj a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, dva tanky, dve bojové vozidlá pechoty, samohybná húfnica „Gvozdika“ a húfnica D-30.

 

V doneckom smere útočné oddiely „Wagnerovcov“ pokračovali v aktívnych operáciách v západnej časti mesta Arťomovsk. Výsadkové jednotky a delostrelectvo skupiny vojsk „Juh“ podporujú útočné oddiely pri dobytí mesta a zastavujú pokusy o protiútok na krídla a presun záloh.

 

Za posledný deň vykonalo operačno-taktické a armádne letectvo 10 bojových letov na podporu akcií útočných čiat. Delostrelectvo skupiny vojsk „Juh“ absolvovalo 64 palebných misií. Útokmi boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zasiahnuté pri obciach Bogdanovka, Krasnoje a Stupočky v Doneckej ľudovej republike. Denné straty v tomto smere predstavovali 470 ukrajinských vojakov a žoldnierov, tri tanky, päť bojových vozidiel pechoty, šesť bojových obrnených vozidiel, štyri ďalšie vozidlá, ralketomet „Grad“ a húfnicu „Msta-B“.

 

Okrem toho bol v obci Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike zničený muničný sklad 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.
V južno-donecomk a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ugledar, Velikaja Novoselka a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike. Pri obciach Pavlovka v Doneckej ľudovej republike a Malinovka v Záporožskej oblasti boli zastavené akcie dvoch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Počas dňa v týchto smeroch dosiahli straty 30 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, ako aj húfnicu D-30.

 

V chersonskom smere bolo počas dňa paľbou zlikvidovaných 15 ukrajinských vojakov, dve vozidlá, americká húfnica M777 a dve húfnice „Msta-B“. Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo za deň 86 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 127 miestach . Pri obci Konstantinovka bolo zasiahnuté kombinované veliteľstvo arťomovskej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho boli zasiahnuté tri veliteľské a pozorovacie stanovištia práporov 25. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 116. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Terny a Toneňkoje v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa boli pomocou protivzdušnej obrany zostrelené tri ukrajinské bezpilotné prostriedky v oblastiach Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a Kremennaja a Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov