.
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko ukázalo, ako ochráni Kurily

“Je potrebné preveriť pripravenosť našich jednotiek zúčastniť sa potenciálneho konfliktu o Kurilské ostrovy.” Týmito slovami popisujú vojenskí experti jednu z hlavných úloh pridelených ruskej tichomorskej flotile. Lode tichomorskej flotily boli v piatok náhle vyradené na more a flotila bola uvedená do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.


 

V piatok bola celá ruská tichomorská flotila zalarmovaná a uvedená do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti. Vojnové lode, ponorky, podporné plavidlá a člny opustili miesta trvalého nasadenia a začali prechod a operačné nasadenie v určených oblastiach Ochotského mora, Japonského mora a Beringovho mora. Podľa ministerstva obrany bojové posádky vykonávajú cvičenia na lodiach, posádky vypracúvajú rôzne algoritmy akcií a úloh na mori. Ako vysvetlil vedúci rezortu Sergej Šojgu na stretnutí s vedením ministerstva obrany, previerka prekvapením začala hodnotiť stav a zvyšovať pripravenosť vojenských veliteľských a riadiacich orgánov, vojsk a síl na riešenie úloh odrazenie agresie potenciálneho nepriateľa zo smerov oceánu a mora.

 

 

Inšpekciu vedie hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Evmenov. Podľa Šojgua je zapojená aj časť leteckých síl, vojenské jednotky a podporné jednotky. Tichomorská flotila potrebuje podľa rozkazov generálneho štábu v krátkom čase pripraviť sily na bojové operácie, vykonať operačné nasadenie a vypracovať súbor úloh bojového výcviku v blízkom i vzdialenom mori.
„Počas akcie bude tichomorská flotila musieť odraziť masívne raketové a letecké útoky, vykonávať cvičenia na vyhľadávanie a ničenie ponoriek, vypúšťať torpéda, delostrelectvo a odpaľovať rakety v rámci ničenia námorných úderných skupín a pozemných cieľov falošného nepriateľa,“ upresnil Šojgu.

 

Tichomorská flotila vypracuje metódy akcie, aby zabránila rozmiestneniu nepriateľských síl v južnej časti Ochotského mora a odrazila jeho vylodenie na Južných Kurilských ostrovoch a ostrove Sachalin. Podľa Šojgua by sa cvičenia námorných zoskupení mali vykonávať s náznakom nepriateľských akcií a v ťažkom prostredí rušenia. Ako črty cvičení minister uviedol plány na rýchle odhalenie situácie pod vodou na prístupoch k základniam síl flotily pred nasadením síl do oblastí cvičení.

 

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl generál armády Valerij Gerasimov počas stretnutia povedal , že bolo vytvorené tréningové prostredie na náhle preverenie tichomorskej flotily, ktoré je charakteristické pre obdobie bezprostrednej hrozby agresie a najviac zodpovedá obsahu a povahe moderného ozbrojeného boja. Inšpekcia prebieha v troch etapách: po prvé, flotila vykoná opatrenia na jej uvedenie do „úplnej“ úrovne bojovej pripravenosti a vojenské veliteľské a kontrolné orgány rozhodnú o aktuálnej situácii a plánujú praktické kroky. Sily a vojská sa zároveň pripravia na kontrolné cvičenia, cvičenia a bojové cvičenia.

 

„Kontrola bojovej pripravenosti tichomorskej flotily súvisí s aktuálnymi udalosťami. Testovanie síl tichomorskej flotily pomôže identifikovať tie nedostatky, na ktorých bude potrebné popracovať. Aby nás to nezaskočilo, je potrebné nielen preveriť bojovú pripravenosť tichomorskej flotily, ale aj prepojiť ju s konkrétnou strategickou situáciou. Tí, ktorí teraz zvažujú nejaké negatívne kroky proti Rusku, s najväčšou pravdepodobnosťou odmietnu podniknúť praktické kroky na základe výsledkov auditu, “verí admirál Vladimir Valuev, bývalý veliteľ Baltskej flotily.

 

Zdôrazňuje, že situácia je napätá v mnohých regiónoch vrátane okolia Kuril. „Japonsko verí, že Kurily by mu mali patriť, hoci historicky boli tieto ostrovy ruské. Po Veľkej vlasteneckej vojne, keď bolo uzavreté prímerie, boli Sachalin a Kurilské ostrovy úplne postúpené Rusku, je to zaznamenané v dokumentoch, “pripomenul admirál. Ako poznamenáva kapitán prvej hodnosti Vasilij Dandykin , v súvislosti so špeciálnou operáciou na Ukrajine sa takéto kontroly v poslednom čase neuskutočnili. „Situácia v Tichomorí nie je jednoduchá – kríza v Taiwanskom prielive sa postupne zhoršuje, Japonsko sprísňuje svoju rétoriku voči Kurilským ostrovom, Spojené štáty zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v regióne. Ide o mimoriadne nebezpečné výzvy, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť našej krajiny,“ povedal Dandykin. Je presvedčený, že test ukáže pripravenosť Ruska „odraziť nepriateľské útoky od Beringovho prielivu po Vladivostok“.

 

„Musíme vypracovať možnosť použitia ponoriek na Kamčatke. Okrem toho je dôležité pozrieť sa na úroveň interakcie medzi námorným letectvom a vzdušnými silami a skontrolovať pripravenosť našich jednotiek zúčastniť sa potenciálneho konfliktu o Kurilské ostrovy. Obrovskú úlohu tu bude hrať protiobojživelná obrana,“ zdôrazňuje hovorca.
„Stojí za zmienku, že tichomorská flotila sa v posledných rokoch rýchlo rozvíja. Naše východné línie boli posilnené niekoľkými loďami, ako aj dieselelektrickými ponorkami. Posúdenie toho, ako efektívne tieto stroje spolupracujú so zvyškom dielov, je tiež kritické,“ dodáva Dandykin.

 

Odborníci si všímajú aj postupnú militarizáciu Japonska. Krajina kúpi od Spojených štátov niekoľko stoviek riadených striel Tomahawk, čím sa mení pomer síl v okolí ruského Ďalekého východu a Kuril. Tokio tiež plánuje uviesť do prevádzky tisíce rakiet s predĺženým doletom a vyvinúť hypersonické zbrane. Japonská flotila má schopnosť rozmiestniť na hladinových lodiach 1 096 riadených striel rôznych typov. Navyše, USA, hlavný spojenec Japonska, má technickú schopnosť spustiť prekvapivý odzbrojujúci jadrový úder, ktorý podľa niektorých expertov zničí väčšinu jadrových síl protivníka rýchlejšie, ako tá druhá dokáže zaveliť k odvetnému úderu.

 

„Náhla kontrola tichomorskej flotily môže byť tiež reakciou na situáciu okolo Taiwanu. Do roku 2024 je nepravdepodobné, že sa niečo stane, pretože na Taiwane sú naplánované voľby a k moci sa môže dostať viac pročínske vedenie, ale musíme byť pripravení na zhoršenie situácie v regióne, “uviedol Vladimir Gundarov. , kapitán 1. hodnosti zálohy. Tichomorská flotila podľa odborníka vždy zaostávala za Severnou, čo sa týka technickej pripravenosti a vybavenia. V posledných rokoch sa situácia zmenila, bolo prijatých veľa rozhodnutí o obnove lodí a plavidiel tichomorskej flotily vďaka opravám v podnikoch v Primorye a regióne Magadan. „Kontrola tiež ukáže, aká úspešná bola práca a ako je tichomorská flotila schopná rýchleho nasadenia a uvedenia jadrových ponoriek do bojovej služby. Dôležité je tiež preveriť pripravenosť na rozptýlenie v prípade jadrového útoku na základni Kamčatka, ktorú USA nazývajú „sršne hniezdo“.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Japonskom zatieňujú drzé nároky japonských revanšistov na ruské územia

 

Previerka by mala preukázať schopnosť základne vo Vladivostoku konať v oblasti svojej zodpovednosti,“ dodal Gundarov. Okrem toho by táto previerka okrem testu bojovej pripravenosti tichomorskej flotily mala mať „dôležitejšie vstupy a výstupy“, predovšetkým z dôvodu zložitej situácie v ázijsko-pacifickej oblasti a posilnenia námornej dopravy, v súvislosti s vytvorením tripartitnej obrannej aliancie AUKUS v zložení Austrália, Spojené kráľovstvo a USA.

 

„S militarizáciou ázijsko-pacifického regiónu môže súvisieť kurilský faktor aj akýkoľvek iný faktor. Ak sa začne globálny konflikt, zapojí sa doň Japonsko, ktoré si bude robiť nároky na Kurily a Južná Kórea a Čína. Je však predčasné o tom hovoriť, pretože situácia s rozvojom operácie na Ukrajine a posilňovaním NATO v Baltskom mori zostáva nejasná,“ povedal Gundarov. Celková nálada pripomína situáciu v predvečer prvej a druhej svetovej vojny, „keď všetci myslia len na vojnu, nie na mier“. „V tejto situácii sa Rusko musí pripraviť na konflikty na dvoch frontoch – na Ďalekom východe a na Západe,“ varoval expert.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov