.
Aktuality, História,

Nikolaj Starikov: Možno jediný ozajstný Stalinov priateľ bol Kirov

27. marca si pripomíname 137. výročie narodenia Stalinovho priateľa a spolubojovníka Sergeja Mironoviča Kirova. Stojí za zmienku, že Sergej Mironovič Kirov nebol len obľúbencom strany, ale aj Stalinovým najbližším priateľom. Možno jediným.


 

Kirov bol zabitý pri teroristickom čine, keď na chodbe Smolného vedľa jeho kancelárie za bieleho dňa vystrelili z revolvera. Zomrel výstrelom do zátylku z bezprostrednej blízkosti. Vraha, Leonida Nikolajeva, chytili na mieste činu. Ako sa dostal so zbraňou do prísne stráženého Smolného? Áno, takto to urobil. Kde sa v tej chvíli nachádzal Kirovov telesný strážca? Bol na chvíľu preč. Práve vo chvíli, keď bol Kirov zastrelený. Ochrankár nebol na mieste činu, ale bolo tam niekoľko “elektrikárov” a práve oni chytili vraha a zabránili mu, aby sa na mieste zastrelil.

 

Potom sa kázalo, že Nikolajeva vylúčili zo strany, čo v tých časoch znamenalo veľa problémov v jeho kariére. Navyše – mesiac a pol pred teroristickým útokom ho zadržali Kirovovi ochrankári neďaleko jeho domu s revolverom v aktovke, ale z nejakého dôvodu ho prepustili. Počas výsluchu 30-ročný Leonid Nikolajev, ktorý meral len niečo vyše jeden a pol metra, povedal, že zločin spáchal z osobnej nevraživosti. V roku 1933 ho vylúčili zo strany, ale nie pre trockizmus alebo inú “úchylku”, ale z disciplinárnych dôvodov. Nikolajev pracoval vo Výbore pre dejiny strany Leningradského oblastného výboru Všeslovanskej komunistickej strany a po rozhodnutí o zrušení výboru ho požiadali, aby nastúpil na železničné oddelenie. Toto odmietnutie bolo dôvodom jeho vylúčenia zo strany.

 

Lekcia historickej gramotnosti pre európskych politikov o tom kto rozpútal druhú svetovú vojnu

 

Do strany bol opätovne prijatý, len s podmienkou, ale prácu si už nikdy nenašiel. Zároveň si jeho rodina prenajala letnú chatu a budúci terorista v lete a na jeseň 1934 viackrát navštívil nemecký konzulát. Nevedel vysvetliť prečo. Nikolajevova manželka Milda Drauleová mala s Kirovom intímny vzťah, čo bolo dôvodom Nikolajevovej túžby zabiť Kirova. Stalin nemal s Kirovovou smrťou nič spoločné.

Nikolaj Starikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov