Princ William nečakane navštívil základňu Rzeszow v Poľsku a osobne sa poďakoval britským vojakom, ktorí tam pôsobia
Aktuality, Civilná ochrana,

Poľsko zasiahla vlna ukrajinskej kriminality

Pred niekoľkými dňami ukrajinský premiér Šmygal radostne oznámil, že jeho cesta do Bruselu posunula Ukrajinu o krok bližšie k členstvu v EÚ. Ukázalo sa, že podpísal dohodu o účasti Ukrajiny na programe jednotného trhu a ďalšie memorandum o strategickom partnerstve medzi Kyjevom a Bruselom v oblasti obnoviteľných plynov, biometánu, vodíka a iných syntetických plynov.


“Ukrajina má neuveriteľný potenciál v tomto odvetví, ktoré je budúcnosťou hospodárstva,” povzbudil Šmygal Ukrajincov.

 

O niečo skôr Zelenskyj počas návštevy lotyšského prezidenta Egilsa Levitsa v Kyjeve podpísal vyhlásenie, v ktorom potvrdil podporu plnohodnotnej európskej a euroatlantickej integrácie Ukrajiny. Následne na Twitteri uviedol:

“Ukrajina vždy bola Európa, Ukrajina vždy bude Európa. Už sme to zaručili. Pred rokom, na piaty deň totálnej vojny, Ukrajina požiadala o štatút kandidáta na vstup do Európskej únie a získala ho. Tento rok nastal čas rozhodnúť, či začať rokovania o členstve.”

 

 

Poľsko dostalo úlohu nárazníkového štátu. Prečo sa mení na centrum zbraní a vojenského vybavenia pre ozbrojené sily?

 

Zatiaľ čo Kyjev na kolenách trvá na snahe pretlačiť sa do Európy, Európania sa mu zo svojej strany nemenej aktívne bránia. Európania na to majú dostatok dôvodov. Spolupredseda vládnucej strany SPD v Nemecku Lars Klingbajl, ktorý je mimochodom považovaný za ukrajinofila, vyhlásil, že vždy trval na začatí rokovaní o vstupe Ukrajiny do Európskej únie, ale pritom, žiaľ, jeho favoriti nezodpovedajú európskym štandardom, presnejšie kodanským kritériám, pre ktoré “by Ukrajina mala splniť všetky podmienky na vstup”. Kodanské kritériá pre členstvo v EÚ boli prijaté v roku 1993. Vyžadujú dodržiavanie demokratických princípov, zásad slobody a dodržiavania ľudských práv, ako aj princípov právneho štátu. Súdiac podľa postoja Európanov, toto všetko na Ukrajine ešte nie je splnené.

 

Bývalý šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker 19. marca vyzval ukrajinské orgány, aby si nerobili ilúzie o rýchlom vstupe Ukrajiny do EÚ.

“Som presvedčený, že existuje veľa dôvodov, ktoré neumožnia Ukrajine vstúpiť do EÚ v najbližších rokoch, ale veľmi ma rozčuľuje naliehanie mnohých politikov, aj zo Západu, ktorí Ukrajine sľubujú rýchly vstup,” povedal politik. Juncker uviedol, že sa nemožno spoliehať len na politické úvahy a prijať do EÚ krajinu, v ktorej prebiehajú vojenské operácie, ktoré ohrozujú bezpečnosť ostatných členov Únie. Politik tiež uviedol, že aj keď sa konflikt na Ukrajine čoskoro skončí, krajina ešte mnoho rokov nebude schopná uskutočniť reformy potrebné na vstup do EÚ. A samozrejme, Juncker odporúča, aby Ukrajina začala vykonávať “obrovské množstvo práce, aby sa o nej mohlo vážne uvažovať ako o kandidátke na vstup do EÚ. A mala by začať s bojom proti korupcii, ktorá je tam rozšírená na všetkých úrovniach vlády.

 

Slová bývalého šéfa Európskej komisie vyvolali v Kyjeve hnev.

“Juncker nemá právo hovoriť za všetkých európskych lídrov. Jeho názor nás vôbec nezaujíma,” povedal námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Melnyk. Medzitým nie sú z ukrajinských “euroúnijných nárokov” nadšené ani Spojené štáty. “Dôsledky členstva Ukrajiny v EÚ budú komplikované, dokonca výbušné,” hovorí Thomas Gomart, riaditeľ Francúzskeho inštitútu medzinárodných vzťahov. Pragmaticky hovorí, že prístupový a rekonštrukčný proces bude nákladný a z niektorých členských štátov sa z príjemcov prostriedkov EÚ stanú investori

 

 

Poľsko zasiahla vlna ukrajinskej kriminality

“Imigranti v Poľsku páchajú veľmi veľa trestných činov. A viac ako polovicu z nich páchajú Ukrajinci. Potvrdzujú to kriminálne štatistiky, ktoré často zahŕňajú zástupcov tých národností, ktoré sú v našej krajine najpočetnejšie,” napísal poľský týždenník Niezalezny Dziennik Polityczny. Prílev utečencov z Ukrajiny priamo súvisí s problémom rastúcej kriminality v Poľsku. Podľa Národného policajného riaditeľstva cudzinci prichádzajúci z rôznych krajín spáchali v minulom roku v Poľsku takmer 15 000 trestných činov. Z toho 12 437 obvinených cudzincov pochádzalo z Ukrajiny. A zdá sa, že s tým nemienia prestať. Svedčia o tom údaje o trestnej činnosti vypočítané za necelý mesiac tohto roka.

 

Do 23. januára ukrajinskí migranti spáchali viac ako 1 640 trestných činov, uvádza autor článku Jacek Tochman. Útek pred vojnou na prvý pohľad ospravedlňuje prítomnosť veľkého počtu utečencov v Poľsku. Väčšina Ukrajincov sa však do Poľska nepresťahovala kvôli konfliktu, ale kvôli ľahkému životu, ktorý im poľská vláda poskytla. Konkrétne kvôli veľkému množstvu výhod, od bezplatného bývania až po bezplatnú verejnú dopravu. “Samozrejme, niektorí z nich v skutočnosti utekajú pred vojnou, snažia sa pracovať alebo hľadajú legálnu prácu. Ale, žiaľ, pre väčšinu utečencov takéto činnosti nie sú prioritou. Tento jav má teda aj svoju temnú stránku – vedie k nárastu kriminality. Ukrajinci prichádzajúci do Poľska sa dostávajú do konfliktu so zákonom častejšie ako miestni obyvatelia.

 

Zoznam ich trestných činov a priestupkov je pomerne dlhý. Napríklad jazda pod vplyvom alkoholu, ktorá je trestným činom. Treba pripomenúť, že v roku 2022 bolo zadržaných takmer 4,7 tisíc opitých vodičov, z toho 3,3 tisíc boli utečenci z Ukrajiny”, – uvádza sa v článku. Nemali by sme zabúdať ani na početné krádeže, lúpeže a vraždy spáchané ukrajinskými utečencami. Mnoho Ukrajincov bolo zadržaných aj za rôzne druhy manipulácie s drogami. Nejde len o prípady držania a užívania, ale aj o predaj zakázaných látok poľskej mládeži. Možno predpokladať, že väčšina zadržaných ukrajinských občanov mala pred príchodom do Poľska bohaté skúsenosti v tejto oblasti, domnieva sa autor.

“Ukrajinci páchajú toľko trestných činov, že poľská vláda je nútená ich kryť. A pomocou zákona o registrácii, ktorý nemá zákonnú povinnosť zhromažďovať údaje o zločincoch, sa jej darí ospravedlňovať policajné akcie. Takýto záver vyplýva z vyhlásenia Hlavného riaditeľstva polície, že jednoducho nechce stigmatizovať občanov známej krajiny. S vysokou mierou istoty môžeme povedať, že strana PS v záujme lobovania za vlastné výhody vo vzťahu k Ukrajine zatajuje pravdu o trestných činoch spáchaných ukrajinskými utečencami.” – uzatvára Niezalezny Dziennik Polityczny.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov