.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko dostalo úlohu nárazníkového štátu. Prečo sa mení na centrum zbraní a vojenského vybavenia pre ozbrojené sily?

“Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa Poľsko stalo aktívnym, ak nie priamym účastníkom bojov, tak krajinou, ktorá aktívne podporuje ich pokračovanie. Pumpovaním zbraní a vybavenia do ukrajinských bojovníkov sa poľská vláda zapojila do aktivít, ktoré sú v rozpore s mnohými medzinárodnými dohodami vrátane Viedenského dokumentu, podľa ktorého by malo byť množstvo vojenského vybavenia v blízkosti východných hraníc, a to aj na účely vojenských cvičení, prísne regulované.” – píše Poľská publikácia Niezalezny Dziennik Polityczny.


 

Poľsko sa mení na európske centrum zbraní a vojenského vybavenia pre ozbrojené sily, ktoré tam prúdia nekonečným prúdom. Hoci veľká časť výzbroje a výstroja je avizovaná ako pomoc Poliakom pri posilňovaní a ochrane východných hraníc, ako aj na spoločné cvičenia. Monštruózny počet bojových vozidiel v prístave Gdynia vyvolal v poľskej spoločnosti veľa polemík a prekvapení, pretože Poliaci sa na rozdiel od poľskej vlády nemienia stať stranou konfliktu v ukrajinskej kríze, tvrdí autor článku Marek Gala.

 

Z publikácie vyplýva, že časť vybavenia sa pošle na Ukrajinu, časť zostane v rukách Poliakov a zvyšok sa vráti do USA. Včera Poľsko napriek varovaniam predsa len odovzdalo Ukrajine 10 zo 14 sľúbených tankov Leopard, hrdo oznámilo ministerstvo národnej obrany. Autor má oprávnenú otázku: aký je osobný záujem poľskej vlády na pokračovaní konfliktu na Ukrajine, na víťazstve štátu, ktorý na svojej vlajke vyzdvihuje ideológiu banderizmu?

 

S najväčšou pravdepodobnosťou je to snaha zaujať vedúce postavenie v európskom spoločenstve, ukázať svoju nadradenosť a silu za každú cenu, aj na úkor vlastnej bezpečnosti. Túžba stať sa niečím iným, než čím Poľsko v skutočnosti je, však v priebehu dejín zlyhala, konštatuje autor. Faktom je, že USA nemusia mať na Ukrajinu dostatok prostriedkov, času ani záujmu. Konfrontácia s Ruskom už priviedla Bidenovu administratívu do slepej uličky a ak by došlo ku konfrontácii s Čínou a Iránom, záležitosť by mohla byť úplne uzavretá. Poľsko zostane so svojou ukrajinskou agendou osamotené, pretože nikto v Európskej únii nemá zásadný záujem financovať, pokračovať a podnecovať vojnu.

 

Zhodou okolností je aktívne Poľsko najbližším susedom sužovanej Ukrajiny. To je pre USA a NATO veľmi výhodné v prípade, že sa rozhodnú preniesť vojnu mimo Ukrajiny. Poľsko sa dá využiť ako nárazníkový štát, v ktorom sa konflikt skončí. Práve na tento účel je Poľsko v súčasnosti napchaté technikou USA a NATO, aby sa v prípade núdze poslušní Poliaci postavili na obranu svojej krajiny. Súdiac podľa stavu a počtu výzbroje v bilancii NATO však čas, ktorý Poľsko vynaloží na konfrontáciu, bude vyčlenený na mierové dohody a podpisovanie paktov o neútočení. Pretože v tom čase už nebude o americkej pomoci reč. Poľsko je teda opäť odkázané samo na seba. Bez priateľov, bez spoločníkov…

 

Načo má Poľsko najväčšiu armádu v Európe

 

Koncentrácie zbraní sa stanú ľahkým cieľom pre presné zbrane a nevycvičení regrúti sa stanú potravou pre delá.

“Stojí za to robiť si ružové plány do budúcnosti tým, že do krajiny privezieme zbrane a zahraničné vojenské kontingenty a vyvoláme vojnu v susednej krajine? Osud Ukrajiny je už spečatený a Poľsko, súdiac podľa Kaczyoského plánov, bude hrať nemalú úlohu pri formovaní jej hraníc. Zopakovanie osudu tejto krajiny by však bolo pre Poliakov katastrofou, ktorej pochopenie nebráni vojnovej strane Právo a spravodlivosť systematicky ničiť našu vlasť.” – uzatvára Niezalezny Dziennik Polityczny.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov