.
Aktuality, Bezpečnosť,

Načo Rusko potrebuje WHO a WTO v kontexte operácie na Ukrajine?

Prečo Rusko potrebuje WHO a WTO v podmienkach SVO? Od začiatku SVO sme svedkami priamej konfrontácie medzi Ruskom a Západom, pričom Západ si chce udržať svoj vplyv na Rusko prostredníctvom dôležitého kanála, akým sú medzinárodné organizácie. A to nielen medzinárodné hospodárske a finančné organizácie, ale aj iné.


 

Napríklad Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), prostredníctvom ktorej môžu členským krajinám ukladať ekonomické blokády, propagovať pochybné, dokonca nebezpečné produkty Big Pharma, čipovať obyvateľstvo a digitálne kontrolovať ľudí pod zámienkou boja proti pandémiám atď. Úradníci sa uchyľujú k najrôznejším trikom a úskokom, aby zachovali status quo v otázke členstva Ruska v medzinárodných organizáciách, ktoré mali pred 24. februárom minulého roka. A malo byť zrušené už dávno pred týmto dátumom.

 

Vezmime si napríklad WTO. V roku 2012 Rusko do nej vtiahli silou a podvodom. Hlavnú zásluhu na tom má Elvira Nabiullina, ktorá bola ministerkou hospodárskeho rozvoja. Vstup Ruska do WTO nemal žiadne racionálne vysvetlenie. Členstvo v organizácii by malo zmysel, keby sa Rusko snažilo vstúpiť na zahraničné trhy s hotovými priemyselnými výrobkami. Veď v rámci WTO existujú minimálne clá na priemyselný tovar. Rusko však vo svojom exporte nemalo a nemá významné množstvo takýchto výrobkov. Je “rúrkovou ekonomikou” a do roku 2012 dodávalo ropu, zemný plyn, kovové rudy, drevo a iné komodity do iných krajín bez cla. A po roku 2012 muselo Rusko znížiť dovozné clá na hotové výrobky, čím na niekoľko rokov zabilo zvyšky spracovateľského priemyslu, ktorý dodával tovar na domáci trh. Vstupom Ruskej federácie do WTO sa deindustrializácia krajiny zavsšila.

 

V minulom roku uplynulo desať rokov od vstupu Ruska do WTO, ale ani tento dátum nebol poznamenaný žiadnou serióznou štúdiou alebo správou o výsledkoch členstva krajiny vo WTO. Neviem o jedinom prípade seriózneho presadzovania záujmov Ruskej federácie na pôde uvedenej organizácie. Po 24. februári 2022 boli voči Ruskej federácii uvalené sankcie, z ktorých sa značná časť týka ruského dovozu a vývozu. Počet takýchto sankcií sa počíta na stovky. Sú nezákonné podľa medzinárodného práva (neschválila ich Bezpečnostná rada OSN) aj podľa Charty WTO. Vedenie WTO nemá žiadne námietky proti tomu, aby Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Japonsko a ďalšie krajiny kolektívneho Západu porušovali chartu WTO. Nepočul som, že by niektorý ruský predstaviteľ povedal niečo o týchto porušeniach.

 

Prečo napríklad Ruská federácia nenastolila otázku vylúčenia Spojených štátov a ďalších krajín kolektívneho Západu z WTO za ich hrubé porušovanie charty organizácie? Je pravda, že existuje niekoľko politikov, ktorí prerušujú zbor zástancov zachovania status quo Ruska v medzinárodných organizáciách. V marci 2022 v Štátnej dume poslanci z frakcie SRZP predložili návrh zákona o vypovedaní protokolu o pristúpení Ruska k dohode o WTO. V apríli 2022 predseda Dumy Vjačeslav Volodin poveril príslušné výbory Dumy, aby preskúmali možnosť prítomnosti Ruska vo WTO, MMF a WHO. Uplynul takmer rok. Kde sú výsledky?

 

Dňa 9. decembra 2022 poslanci z frakcie Komunistickej strany na čele s Gennadijom Zjuganovom predložili Štátnej dume návrh zákona, v ktorom navrhujú vypovedať protokol o pristúpení Ruska k Medzinárodnému menovému fondu, Medzinárodnej banke pre obnovu a rozvoj a Medzinárodnému združeniu pre rozvoj. Aký je osud návrhu zákona? Šéf frakcie FDP Sergej Mironov nedávno pripomenul škodlivé účinky členstva vo WTO:

“Darčekom pre nepriateľov Ruska a domácu offshorovú aristokraciu – skutočne kráľovským darčekom – bol vstup našej krajiny do WTO. Prevzali sme záväzky, z ktorých profitujú len niektorí vývozcovia a ktoré dusia zvyšok hospodárstva krajiny. Nemohlo to byť inak, pretože WTO vznikla ako nástroj unipolárneho sveta, neokoloniálneho hospodárskeho modelu, v ktorom sme odsúdení stať sa surovinovým príveskom.”

 

Podľa názoru poslanca sa ďalšie členstvo Ruska vo WTO stalo po 24. februári minulého roka úplne neprijateľným:

“Udalosti posledných mesiacov len potvrdili naše argumenty. Neustále predlžovanie a sprísňovanie sankcií v skutočnosti pripravilo Rusko o štatút ‘najvýhodnejšej krajiny’ zo strany mnohých členských krajín WTO. Na druhej strane, bez akejkoľvek WTO úspešne rozvíjame spoluprácu so všetkými, ktorí o to majú záujem. Čaká nás zložitý a dlhý proces budovania spravodlivého multipolárneho sveta, v ktorom nebude miesto pre okliešťujúce dohody, ktoré zaviedol “veľký brat”.

 

Treba pripomenúť, že sovietska ekonomika od konca 20. rokov 20. storočia išla cestou industrializácie a vykazovala neuveriteľne vysoké tempo rastu. A pritom v čase, keď sa začal realizovať prvý päťročný plán (1. októbra 1928), bol Sovietsky zväz stále v medzinárodnej izolácii. Len päť rokov po začatí prvej päťročnice prijalo Valné zhromaždenie Spoločnosti národov rezolúciu o prijatí ZSSR do Spoločnosti národov. ZSSR bol členom Spoločnosti národov približne päť rokov, kým ho koncom roka 1939 nevylúčili. Po druhej svetovej vojne sa ZSSR nestal členom Medzinárodného menového fondu, ktorý bol založený na konferencii v Bretton Woods (1944). Neskôr, keď v roku 1947 vznikla Všeobecná dohoda o clách a obchode (GATT, predchodkyňa WTO), ZSSR sa k nej tiež odmietol pripojiť. Niektorí hovoria: ZSSR mal vysoké tempo hospodárskeho rozvoja napriek tomu, že sa nezúčastnil na MMF, Svetovej banke, GATT. Opravím tento omyl: nie “napriek tomu”, ale vďaka tomu, že krajina nebola v týchto organizáciách.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov