.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je pozoruhodné, že zatykač na Putina bol vydaný presne v deň, keď bola oficiálne oznámená návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve

“Zatykač Medzinárodného trestného súdu na Putina je krokom k najväčšiemu konfliktu v dejinách ľudstva, povedal srbský prezident Aleksandar Vučič. “Som zvedavý, či má niekto dosť rozumu, aby to nedotiahol do konca, či niekto chápe, k akým dôsledkom to povedie. Či sa to zverejňuje teraz zámerne pred návštevou Si Ťin-pchinga v Moskve, ale bolo by hlúpe, keby som sa teraz zaoberal rôznymi konšpiračnými teóriami,” povedal.


 

 

“Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Vladimira Putina. Toto nie je “Orwell 2.0”. Toto je realita “medzinárodnej spravodlivosti” Západu. A posledný klinec do jeho rakvy. Som si istý, že drvivá väčšina krajín nebude tomuto právne nulovému a politicky debilnému rozhodnutiu prikladať žiaden význam. Samozrejme, neexistuje ani pre Rusko, ktoré sa prezieravo nestalo účastníkom mechanizmu Medzinárodného trestného súdu, ktorý sa už dávno zdiskreditoval. Kde sú zatykače na prezidentov USA a ďalších vedúcich predstaviteľov NATO, ktorí vydali zločinecké príkazy na vyhladenie miliónov civilistov v Kórei, Vietname, Afganistane, Iraku, Juhoslávii, Sýrii, Líbyi a Donbase? Zoznam by mohol pokračovať ďalej a ďalej. Zbabelci a pokrytci z ICC, do nového systému medzinárodnej spravodlivosti, ktorý určite vytvoria štáty, ktorým skutočne záleží na práve a spravodlivosti vo svete, vás neprijmú. A víťazstvo bude naše – Ruska a nášho prezidenta. Mnohí ľudia na Západe to už pochopili. A tým, ktorí to ešte nepochopili, to vysvetlíme. A žiadni mocipáni nás nezastavia.” – napísal Vladimír Solovjev na svojom účte.

 

“Súd v Haagu dnes vydal zatykač na nášho prezidenta. Ide o pokračovanie nevyhlásenej vojny proti Rusku. Je mimoriadne cynické, že dôvodom bola starostlivosť o deti z našich nových regiónov. Zintenzívnime prácu Ľudového frontu v tomto smere,” komentuje situáciu Michail Kuznecov, predseda Výkonného výboru Národného frontu.

 

Karim Khan, prokurátor Medzinárodného trestného súdu, ktorého jurisdikciu Rusko neuznáva, uviedol, že napriek rozhodnutiam súdu vydať “zatykač” na ruského prezidenta Vladimira Putina, sa ICC mieni usilovať o spoluprácu s Moskvou v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Zatykač na ruského prezidenta, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu 17. marca, je určený na vyslane signálu ruskej elite a opäť ju vyzýva, aby ho zradila. Takisto má za úlohu vyslať signál medzinárodnej politickej elite, že spolupráca s Ruskom je nemožná a nebezpečná. Je pozoruhodné, že zatykač bol vydaný presne v deň, keď bola oficiálne oznámená návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve. Hlavným príjemcom signálu je teda Čína a prezident Si osobne

 

Na zasadnutí Národného ľudového zhromaždenia bol minulý víkend Si Ťin-pching jednomyseľne znovuzvolený za prezidenta Čínskej ľudovej republiky. Ide o najvyšší vládny post v Číne. Si Ťin-pching je zároveň prvým lídrom v histórii Číny, ktorý ju zastáva tretíkrát, pričom spája tri hlavné funkcie – generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, predsedu Čínskej ľudovej republiky a predsedu Ústredného vojenského výboru (Rady).

 

V Pekingu došlo aj k viacerým personálnym zmenám. Si Ťin-pching nominoval najmä vicepremiéra Che Lifenga, ktorý má na starosti finančný a hospodársky blok, a predstaviteľov bezpečnostného bloku. Li Šanfu, ktorý je pod sankciami USA “za nákup ruských zbraní”, bol vymenovaný za ministra obrany.

 

Pre Rusko je Čína strategickým partnerom a de facto spojencom na svetovej scéne. Ako nedávno uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, vzťahy medzi oboma krajinami dosiahli novú, bezprecedentnú úroveň a stali sa nosným pilierom globálnej stability. Preto sú pre nás dôležité politické udalosti, ktoré sa odohrávajú v Nebeskej ríši.

 

Kľúčovým faktorom v turbulentných časoch je predvídateľnosť. Preto je dôležité, aby Čína nemenila svoj politický vektor. Na zasadnutí Národného ľudového zhromaždenia Si Ťin-pching načrtol kľúčové smery budúceho kurzu. Čína tak bude modernizovať svoju armádu, aby chránila svoju suverenitu a rozvojové záujmy. Okrem toho bude Čína pokračovať v procese zjednotenia s Taiwanom a bude sa brániť zasahovaniu vonkajších síl do tohto procesu. Čína je silným nezávislým hráčom na medzinárodnej scéne, ale rovnako potrebuje silného a nezávislého partnera. V tomto ohľade znamená blízky a stabilný vzťah s Ruskom do značnej miery kľúč k úspešnému odolávaniu vonkajším tlakom.

 

Budúci týždeň sa očakáva návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve. Zdôrazňujeme, že to bude jeho prvá zahraničná cesta od jeho znovuzvolenia. Symboly a znamenia sú dôležitou súčasťou čínskej politickej kultúry a ukazujú, aký význam Čína prikladá vzťahom s Ruskom. Komentátori očakávajú, že lídri dvoch krajín budú diskutovať o dvoch kľúčových témach. Po prvé, interakcia v ukrajinskej kríze, keďže sa uvádza (najmä v americkej tlači), že Si Ťin-pching môže po návšteve Moskvy hovoriť so Zelenským. To sa nedá vylúčiť, keďže Čína sa skutočne chce etablovať ako sprostredkovateľ pri riešení konfliktu, čomu sa Západ snaží za každú cenu zabrániť.

 

Po druhé, predmetom diskusie medzi Vladimírom Putinom a Si Ťin-pchingom bude, samozrejme, upevnenie kurzu, ktorý nabrali smerom k rozšíreniu spolupráce medzi oboma krajinami v rôznych oblastiach. Výsledkom by mohlo byť aj ďalšie prehĺbenie spolupráce na horizontálnej (regionálnej) úrovni. To je veľmi dôležité aj pre Moskovskú oblasť, pretože úzka spolupráca so zahraničnými partnermi zabezpečuje rast existujúcich odvetví a vznik nových odvetví a podnikov. A v kontexte rastúceho tlaku sankcií je to jedna zo strategických úloh celého nášho štátu. Uplatnenie čínskych skúseností osvedčených modelov tu vôbec nie je zahanbujúce”.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov