.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci sa priblížili k Časov Jari aj zo severu

Vo večernom zhrnutí Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny sa objavujú mestá, ktoré sa v poslednom čase neobjavili. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny zároveň začal s novinkou – začal vyhlasovať odrazenie útokov v týchto osadách. To však len potvrdzuje postup ruských vojsk, keďže jednotlivé dediny sa v doterajších správach neobjavili. Napríklad v správe ukrajinského vojenského oddelenia je po prvý raz naznačená osada Grigorovka v aglomerácii Bachmut a útoky na ňu. Táto obec je pozoruhodná tým, že sa nachádza asi 5 kilometrov severne od Časov Jar a severozápadne od Bogdanovky. Wagner PMC teda postupuje v samotnom Bachmute (Arťomovsk), tiež z juhovýchodu na Časov Jar a teraz zo severu v smere k tomuto mestu.


 

 

Tieto akcie značne skomplikujú úlohu oslobodiť ich bachmutskú posádku, ak sa, samozrejme, ukrajinské velenie v tomto meste vôbec chystá zasiahnuť. Zaujímavé je, že ak sa oslobodí Grigorovka, ruské sily budú mať perspektívu nielen stlačiť polkruh okolo Časovho Jara, ale aj ďalej postupovať napríklad ku Kramatorsku a s možným prerazením kanála Severskij Doneck-Donbas. V každom prípade, boje o Grigorovku naznačujú, že PMC „Wagner“ naďalej rozširuje kontrolné územie okolo Artemovska a bráni voľnému presunu záloh Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny podľa reálnych odhadov vytvárajú minimálne 2 prakticky plnohodnotné zbory. Vďaka totálnej mobilizácii nemajú ozbrojené sily Ukrajiny nedostatok personálu. Problémy sú však s kvalitou vojakov a dôstojníkov, ako aj so zbraňami a ich množstvom. Ide o to, že napriek hlasitému PR bude pre Západ fyzicky ťažké vybaviť taký počet vojakov všetkým potrebným v krátkom čase, keďže vojenská pomoc nepokrýva 100 % potrieb.

 

 

Teraz na „prednom konci“ je personálne obsadenie formácií a podjednotiek zriedka pod 85 – 90 %. A tam, kde nie je dostatok obrnených vozidiel na plný úväzok, Kyjev používa pickupy, civilné dopravné a evakuačné vozidlá a provizórne palebné zbrane. Ukrajinskému veleniu sa darí budovať zálohy a udržiavať obranu vďaka „necitlivosti na straty“. Ozbrojené sily Ukrajiny uskutočnia v najbližších mesiacoch protiútoky s čerstvými a relatívne vycvičenými jednotkami. Pokúsia sa „prerezať opevnenia“ a preniknúť hlboko na územie kontrolované Rusmi, pričom budú podporovať boky pred blížiacimi sa útokmi. Bezpochyby v tomto prípade ozbrojené sily Ukrajiny využijú celý arzenál poskytnutý Západom.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli útočné jednotky, armádne letecké údery a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ živú silu a techniku ​​pri obciach Grjanikovka, Kotljarovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje a Rozovka v Luganskej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných 50 ukrajinských vojakov, dve vozidlá, ako aj americká húfnica M777.

 

V krasno-limanskom smere zasiahla delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „Centrum“ jednotky pri obciach Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných viac ako 100 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, dve bojové obrnené vozidlá, samohybná húfnica „Akacia“ a húfnica D-30.

 

V doneckom smere aktívnou činnosťou pechoty, leteckými útokmi a delostreleckou paľbou skupiny vojsk „Juh“ bolo zlikvidovaných až 275 ukrajinských vojakov, dva tanky, dve bojové obrnené vozidlá, dva pickupy, raketomet !Uragan“, húfnica D-20, samohybná húfnica „Gvozdika“ a samohybná americká húfnica M109 „Paladin“.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobilo operačno-taktické letectvo a delostrelectvo skupiny síl „Východ“ komplexnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike a Novodanilovka a Ščerbaki v Záporožskej oblasti. Počas dňa v týchto smeroch dosiahli straty 60 ukrajinských vojakov, štyri tanky, obrnené auto, húfnicu D-20, ako aj americkú húfnicu M777.

 

V chersonskom smere bolo počas dňa paľbou zlikvidovaných viac ako 35 ukrajinských vojakov, jeden tank, dva raketomety „Grad“, ako aj húfnica D-30.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahli 93 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 186 miestach. Pri obci Kamyševka v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté veliteľské stanovište 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Jasenovoje v Doneckej ľudovej republike bol zničený ukrajinský protilietadlový raketový systém S-300. Pri obci Konstantinovka bol zničený aj ukrajinský protilietadlový raketový systém „Osa-AKM“. Pri obci Minkovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50.

 

Ruská stíhaška zostrelila lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Novovodjanoje v Luganskej ľudovej republike. Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem rakiet systémov HIMARS a „Uragan“, ako aj jednu protiradarovú strelu HARM.
Okrem toho bolo zničených deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Ivanovka v Charkovskej oblasti, Zeljonyj Gaj, Verchnetoreckoje a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike, Kreminnaja v Luganskej ľudovej republike a Malaja Kardašinka a Aljoški v Chersonskej oblasti.

 

*Dobrovoľníci práporu Národnej gardy sa stali hrdinami dokumentárneho filmu „Bratia“. Projekt rozpráva o mužoch z rôznych častí Ruska, ktorí sa dobrovoľne prihlásili na obranu svojej vlasti. V Baškirskej republike bol vytvorený prvý dobrovoľnícky prápor Ruskej gardy. Jednotka bola vytvorená z iniciatívy veteránov poriadkových síl a je pomenovaná po národnom hrdinovi Baškirska Salavata Julaeva:

 

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov