F-35I Adir vo formácii s F-16I Sufa počas prvého letu v Izraeli, december 2016 zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Bezpečnosť,

“Ak urobia chybu, Islamská republika zničí Tel Aviv a Haifu”. Jeden chybný krok…

Pentagón vypracoval “koncepčný plán” (CONPLAN) pre vojnu s Iránom s krycím názvom Support Sentry, informoval nezávislý americký zdroj The Intercept. CONPLAN pre Irán je “rozsiahly pohotovostný plán pre vojnu, ktorý Pentagón vypracúva v očakávaní potenciálnej krízy”. Hovorca amerického Centrálneho velenia (CENTCOM) major James Moore odmietol žiadosť denníka o komentár k vývoju iránskeho CONPLAN.


 

V júni minulého roka Izraelské obranné sily oznámili trojdňové operačné strategické stretnutie s CENTCOM. Koncom januára USA a Izrael uskutočnili najväčšie spoločné vojenské cvičenie v histórii s názvom Juniper Oak. Na cvičení sa precvičovali údery na ciele, ktoré simulovali hrozby z mora. V rámci cvičenia sa tiež precvičovalo tankovanie izraelských stíhačiek a bombardérov zo vzduchu ťažkými americkými tankermi KC-46. Útok izraelských lietadiel na iránske jadrové zariadenia je mimoriadne náročný vzhľadom na to, že Izrael nemá takéto lietajúce tankery. Izrael opakovane žiadal USA o dodanie tankovacích lietadiel KC46), ale nestalo sa tak. Schopnosť doplniť palivo vo vzduchu je kľúčová pre bombardér, ktorý bude musieť preletieť viac ako 2 000 míľ v arabskom vzdušnom priestore. Cvičenie Juniper Oak ukázalo, že izraelské letectvo bude schopné uskutočniť účinné raketové údery proti Iránu len s podporou amerických lietadiel KC-46 a len vtedy, keď USA dajú súhlas.

 

Šéf Pentagónu Lloyd Austin pricestoval do Izraela 9. marca a stretol sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom. Po rozhovoroch Austin povedal, že USA a Izrael urobia všetko pre to, aby zabránili Iránu získať jadrové zbrane. V septembri minulého roka začal portál americkej vojenskej rozviedky Critical Threats denne monitorovať protesty v Iráne, na základe čoho projekty Pentagónu Minerva a EMBERS (Melting Embers) tieto protesty koordinujú a podnecujú. Oba tieto projekty sa v roku 2019 aktívne realizovali. Tieto projekty sú rozvinutím vojenského programu The Human Terrain System (HTS), na ktorom sa podieľali antropológovia, sociológovia, politológovia a lingvisti, ktorí vypracovali schémy na riadenie mentality obyvateľov Iraku a Afganistanu, keď tam vtrhla americká armáda.

 

Medzitým vojenská invázia USA do Iránu neveští nič dobré pre agresora, čo sa ukázalo v roku 2002 počas námorných cvičení Millennium Challenge, počas ktorých sa nacvičovali vojenské akcie proti Iránu. Armáda USA bola označená ako “modrá” a Irán ako “červená”. Po tom, čo “červení” dostali od “modrých” ultimátum požadujúce úplnú kapituláciu, použili svoju flotilu rýchlych člnov na masívny preventívny útok raketami s plochou dráhou letu proti lodiam “modrých”, preťažili ich systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany a podmienečne zničili 16 lodí vrátane lietadlovej lode, 10 krížnikov a päť zo šiestich vyloďovacích plavidiel. V skutočnom boji by to malo za následok stratu viac ako 20 000 osôb. Po tom, ako boli modré sily prakticky zlikvidované, bolo cvičenie pozastavené a parametre cvičenia zmenené.

 

Na protest proti zmanipulovanému cvičeniu sa generál Van Riper vzdal velenia červených a zle sa vyjadril o úrovni najvyššieho velenia USA. Negatívnu skúsenosť s projektom Millennium Challenge 2002 zohľadnila americká armáda. V roku 2009 vypracovali analytici The Brookings Institution správu Which Path to Persia? Možnosti novej americkej stratégie voči Iránu. Options for New American Strategy Towards Iran). V správe sa uvádza: “Akákoľvek vojenská operácia proti Iránu bude pravdepodobne na celom svete veľmi nepopulárna…

 

Najlepším spôsobom, ako minimalizovať medzinárodné odsúdenie a maximalizovať podporu, je zasiahnuť len vtedy, keď panuje všeobecné presvedčenie, že Iráncom bola ponúknutá lepšia dohoda, ale oni ju odmietli… Za týchto okolností môžu Spojené štáty (alebo Izrael) prezentovať operáciu skôr ako smutnú nevyhnutnosť než ako zúrivosť. Ani v takejto situácii Irán nebude čakať, kým Spojené štáty a Izrael zasiahnu jeho strategické zariadenia.

 

Rusko zabavilo časť amerických zbraní pre Ukrajinu a dalo ich Iránu na vytvorenie analógov

 

V decembri 2021 uverejnil denník Tehran Times knihu “Jeden nesprávny krok” s dvoma mapami. Jedna poukazovala na stovky potenciálnych cieľov v Izraeli, druhá na miesta proiránskych milícií v Sýrii a Libanone, odkiaľ by sa mohli podniknúť údery proti Izraelu. Jednotky Hizballáhu v Libanone a Palestínčania v pásme Gazy disponujú iránskymi raketami Fajr-3 s doletom až 43 kilometrov, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele v strednom Izraeli a “prekonať izraelský protiraketový systém Iron Dome”. Noviny citovali náčelníka generálneho štábu iránskej armády Mohammada Bagheriho, ktorý povedal:

“Irán nikdy neignoruje hrozby svojich nepriateľov a je pripravený reagovať na akúkoľvek strategickú hrozbu. Článok sa končil slovami ajatolláha Chameneího: “Ak urobia chybu, Islamská republika zničí Tel Aviv a Haifu.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov