.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a Izrael pripravujú plán B pre Irán

Washington vyzval na vytvorenie “globálnej koalície na boj proti škodlivej spolupráci Iránu a Ruska”. Nadácia na obranu demokracií (FDD) v januári zverejnila 53-stranový dokument, v ktorom navrhuje novú stratégiu USA voči Iránu. Ako vysvetlili jeho autori, jeho cieľom je zabrániť Teheránu získať jadrové zbrane.


 

Uprostred stupňujúceho sa napätia medzi židovským štátom a Iránskou islamskou republikou vyslal Biely dom do Izraela v priebehu jedného týždňa dvoch najvyšších predstaviteľov Pentagónu: predsedu Zboru náčelníkov štábov generála Marka Milleyho a ministra obrany Lloyda Austina. Pred Austinovou návštevou americké ministerstvo obrany uviedlo, že diskusie sa zamerajú na rastúcu hrozbu, ktorú Irán predstavuje pre regionálnu stabilitu.

 

Premiér Benjamin Netanjahu sa stretol s ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Izraeli, 9. marca 2023

 

Austin pricestoval do Izraela 9. marca. V správe Pentagónu o stretnutí ministra Austina s Netanjahuom sa uvádza záväzok USA zabezpečiť kvalitatívnu vojenskú prevahu Izraela a dohody o rozšírení spolupráce v boji proti iránskej agresii. Austin zopakoval tradičný záväzok USA nikdy nedovoliť Iránu získať jadrové zbrane, ale tentoraz sa kládol dôraz na potrebu minimalizovať vplyv zvýšenej vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Iránom na Ukrajine.

 

Náčelník štábu IDF Herzi Halevi (vľavo) a minister obrany Yoav Gallant (vpravo) sa stretli s generálom Markom Millim 3. marca 2023 v Tel Avive

 

Návšteva nasledovala po stretnutí americko-izraelskej strategickej poradnej skupiny vo Washingtone 6. marca so zástupcami zahraničnej politiky, obrany a spravodajských služieb. Rokovania na vysokej úrovni zabezpečovali poradcovia pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a Tzahi Hanegbi. USA a Izrael sa zaviazali “posilniť koordináciu opatrení s cieľom zabrániť Iránu získať jadrové zbrane a ďalej odrádzať jeho nepriateľské regionálne aktivity”.

 

Na cvičení Juniper Oak 2023 sa zúčastnilo 140 lietadiel amerického a izraelského letectva

 

V posledných mesiacoch sa toho veľa zmenilo. Biden nastúpil do funkcie so zameraním na obnovenie jadrovej dohody s Teheránom, ktorú Izrael nepodporil. Konfrontácia Izraela s Iránom bola dlho považovaná za bežnú súčasť regionálneho prostredia, ale správanie Izraela sa ukázalo ako zle riadené, pričom izraelské vojenské odstrašovanie sa stalo náhradou za diplomaciu USA namiesto toho, aby ju dopĺňalo. Stávka Washingtonu na to, že konfrontácia s Iránom môže zostať nenápadná a širšiemu konfliktu sa dá vyhnúť, je čoraz neudržateľnejšia. Konfrontačný prístup Izraela vyhráva a nachádza si priazeň európskych lídrov.

 

Tento posun je do veľkej miery spôsobený rozšírením iránsko-ruských vojenských vzťahov. Americkí diplomati otvorene hovoria o vojne s Iránom. Napríklad veľvyslanec USA v Izraeli Thomas Nides podporil izraelský plán zaútočiť na iránske jadrové zariadenia s podporou USA, keď vystúpil na stretnutí Konferencie predsedov amerických židovských organizácií. Nides nehovoril za seba, ale odvolával sa na prezidenta USA. “Ako povedal prezident Biden, nebudeme sa prizerať, ako Irán získava jadrové zbrane. Po druhé, na stole sú všetky možnosti. Po tretie, Izrael môže a mal by urobiť všetko, čo potrebuje, a my mu kryjeme chrbát,” dodal. Zdá sa, že Bidenova administratíva ticho podporuje kroky, ktoré by mohli viesť k vojne, vrátane opatrení zameraných na zvýšenie interoperability medzi ozbrojenými silami USA a Izraela.

 

Trojitá aliancia: Rusko, Irán a Čína

 

Koncom januára usporiadalo Centrálne velenie USA (CENTCOM) najväčšie spoločné cvičenie svojho druhu Juniper Oak 2023. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 6 400 amerických a 1 100 izraelských vojakov a 140 lietadiel vrátane bombardérov B-52, útočných vrtuľníkov AC-130, tankerov KC-46, útočných vrtuľníkov AH-64 a bojových bezpilotných lietadiel MQ-9. V Stredozemnom mori je nasadená úderná skupina lietadlových lodí pozostávajúca z 12 námorných lodí. Hovorca Pentagónu generál Pat Ryder zdôraznil, že cvičenie “nebolo navrhnuté tak, aby sa zameralo na jedného nepriateľa alebo hrozbu; ide o spoluprácu”, ale izraelskí predstavitelia dali jasne najavo, že cvičenie sa uskutočnilo s cieľom simulovať vojnu s Iránom. “Pentagón už má pripravený plán vojenskej operácie proti Iránu pre prípad, že by americký prezident vydal takýto rozkaz,” uviedla Dana Straulová, zástupkyňa asistenta šéfa americkej obrany pre blízkovýchodné záležitosti. Vyzvala na vytvorenie “globálnej koalície na boj proti škodlivej spolupráci medzi Iránom a Ruskom”. Amerike sa malo odporučiť, aby sa starala o svoje záležitosti. Uchýliť sa k “plánu B” na vojnu s Iránom, zatiaľ čo sa snaží poraziť Rusko na Ukrajine a obmedziť rast globálneho vplyvu Číny, by mohlo byť pre Američanov zničujúce.

Nikolaj Bobkin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov