.
Aktuality, Bezpečnosť,

Michail Chazin: Technológie majdanu

Georgij Filimonov, doktor vied, profesor, podpredseda vlády Moskovskej oblasti sa dlhodobo zaoberá témou “farebných revolúcií”. Gruzínsko a udalosti, ktoré tam práve prebiehajú, sú ilustráciou niekoľkých téz, ktoré sú dôležité pre pochopenie politickej reality postsovietskeho priestoru.


 

Majdanské technológie sa vyvíjajú. Metódy rozbíjania štátov prostredníctvom sociálneho okruhu sú v rukách Západu hrozivou zbraňou; “majdany” sa môžu v cieľovej krajine opakovať dovtedy, kým nebudú plne uspokojené záujmy vonkajšej vládnucej sily. Videli sme to už predtým: všetko sme analyzovali, vedecky opísali a pokúsili sa tomu osobne čeliť. Výsledkom bolo, že prvý útok na Rusko bol odrazený, ale vôbec by sme nemali byť prehnane sebavedomí.

 

Sieťovo-centrické stratégie permanentne hľadajú “vstupné body” vrátane ničenia partnerstiev a spojenectiev, štvania susedov proti sebe, ničenia vzájomných sympatií a ekonomického zdravého rozumu. Pobaltie, Gruzínsko, Ukrajina, Moldavsko, Arménsko, Bielorusko, Stredná Ázia – kde v bývalom Sovietskom zväze nedošlo k vonkajšiemu zasahovaniu, maskovanému bájkami o demokracii?

 

Napríklad jedným z blízkych partnerov Ruska je už desaťročia Kazachstan. A je logické, že práca priamych a nepriamych zahraničných agentov je tam veľmi precízna. Napríklad EÚ pravidelne poskytuje granty na “rozvoj demokracie” a “podporu ľudských práv” v Kazachstane. Západ prispieva k prepisovaniu historického príbehu v krajine. Čoraz častejšie sa prezentujú fakty vytrhnuté z kontextu z pozície “ruského kolonializmu”, ktorým údajne kazašský ľud “trpel” mnoho storočí. Vykonáva sa protisovietska a rusofóbna propaganda.

 

USA pripravujú farebnú revolúciu v Indii. Séria podozrivých udalostí

 

V Kazachstane pôsobí Sorosova nadácia. Jej aktivity sú zamerané na financovanie “nezávislých” médií, propagáciu západných hodnôt a výchovu “občianskych aktivistov”. Práve oni sa neskôr stávajú hybnou silou “farebných revolúcií”. Súbežne tu zohráva úlohu aj Turecko, ktoré zavádza “neo-osmanský konštrukt” a snaží sa nahradiť ruskú kultúru neopanturskými vzormi. Januárové udalosti v roku 2022 boli jasným pokusom o “rozkolísanie” Kazachstanu. Zapojila sa do nich miestna “opozícia” aj náboženskí radikáli z priľahlých regiónov. Vtedy sa vďaka rýchlemu zásahu síl CSTO a ruského kontingentu nepodarilo Kazachstan destabilizovať. Nie bez námahy sa podarilo ubrániť právny štát.

 

Poznáme však aj iné príklady. Nedávnu návštevu ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena v Kazachstane a potom v Uzbekistane treba vnímať v rovnakom kontexte. Za vyjadreniami pre tlač sa dala čítať snaha vyvinúť tlak na Kazachstan a stredoázijské krajiny. Zastaviť hospodársku a inú spoluprácu s Ruskom. Veď Kazachstan je jednou z tranzitných tepien pre paralelný vývoz do Ruska. Vývoz z Kazachstanu do Ruska vlani vzrástol o 25 % a dosiahol 8,8 miliardy dolárov. Dokonca aj údaje o poľnohospodárskom sektore Moskovskej oblasti sú v tomto zmysle pôsobivé – objem vzájomného obchodu s poľnohospodárskymi výrobkami, surovinami a potravinami medzi Moskovskou oblasťou a Kazachstanom sa v roku 2022 zvýšil o 52,0 % v porovnaní s rokom 2021 a dosiahol 792 miliónov USD. Vývoz pritom vzrástol o 26 % na 522,1 mil. dolárov a dovoz sa zvýšil o 150 % na 269,9 mil. dolárov.

 

Blinken v Astane: Kazachom viac biča ako cukru. V minulosti by ponúkol viac cukru, ale Ukrajina si ho berie príliš veľa…

 

Washington a Blinken to nemienia tolerovať. Ak to zhrnieme, treba urobiť jeden úprimný záver – leví podiel modelov susedstva, ktoré sme používali 30 rokov, teraz nefunguje efektívne a pravdepodobne nefungoval ani predtým. Kľúčovým aspektom je včasný prechod od deklarovania koncepcií (aj keď celkom hodnotných) k vecnej práci v teréne, zameranej na sieť, kde centrum poskytuje usmernenia a zdroje a sieť metódou pokusov a omylov vyberá najlepšie riešenia pre konkrétne jedinečné výzvy. Hlavnou výhodou tohto prístupu je “agilita a udržiavateľnosť”, ktoré sú v rýchlo sa meniacom svete nevyhnutné. Peter Veľký a Stalin nám odkázali, aby sme sa učili od svojich protivníkov. Nastal čas prehodnotiť túto výzvu.

Michail Chazin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov