.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA pripravujú farebnú revolúciu v Indii. Séria podozrivých udalostí

Britský denník Financial Times uviedol, že americký miliardár George Soros vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedal, že šéf indického konglomerátu Adani Group Gautam Adani a indický premiér Naréndra Módí sú “blízki spojenci”. Soros sa domnieva, že problémy, ktorým čelí indický holding, “výrazne oslabia Módího kontrolu nad indickou federálnou vládou” a “otvoria dvere pre veľmi potrebné inštitucionálne reformy”.


 

Gautama Adani

 

Soros načrtol svoje obvinenia voči Módímu: “India je zaujímavý prípad. Je to demokracia, ale jej vodca Naréndra Módí nie je demokrat… Podnecovanie k násiliu voči moslimom bolo dôležitým faktorom jeho raketového vzostupu… Módí má úzke vzťahy s otvorenými aj uzavretými komunitami. India je členom štvorky, do ktorého patrí aj Austrália, USA a Japonsko, ale kupuje veľa ruskej ropy s veľkou zľavou a zarába na nej veľa peňazí.” “Ťažkosti Gautama Adaniho podnietia “demokratickú obrodu v Indii… Módí a podnikateľský magnát Adani sú blízki spojenci, ich osudy sú prepojené… Adani je obvinený z manipulácie s akciami, jeho akcie sa zrútili ako domček z kariet. Módí o tejto záležitosti mlčí, ale aj tak bude musieť odpovedať na otázky zahraničných investorov a v parlamente. Tým sa výrazne uvoľní Módího vplyv na indickú federálnu vládu a otvorí sa priestor pre toľko potrebné inštitucionálne reformy.”” povedal Soros a fakticky vyzval na zmenu politického režimu v Indii.

 

“Soros je starý, bohatý, namyslený muž, ktorý sedí v New Yorku a stále verí, že jeho názory by mali určovať fungovanie sveta,” povedal v reakcii na výpad amerického miliardára indický minister zahraničných vecí Subramaniam Jaishankar, ktorý Sorosa označil za “nebezpečného”.

 

“Toto Sorosovo vyhlásenie nie je pokusom poškodiť obraz Indie. Ak pozorne počúvate, hovorí o zmene režimu. India si vždy poradila so zahraničnými mocnosťami, keď ju vyzvali, a bude sa brániť aj v budúcnosti,” uviedla Smriti Iraniová, indická ministerka pre rozvoj ľudských zdrojov, ktorá je od roku 2014 spolu s Módím súčasťou indickej vládnucej strany Bharatiya Janata.

 

Skupina Adani je jedným z najväčších indických konglomerátov, ktorý má vedúce postavenie v energetike, poľnohospodárstve a obrannom priemysle. Šéf spoločností Gautam Adani bol podľa agentúry Bloomberg donedávna druhým najbohatším človekom na svete s majetkom vo výške 128 miliárd dolárov. Skupina Adani Group sa v posledných rokoch rozrástla “závratným tempom”, pričom za päť rokov vzrástla spoločnosť Adani Enterprises o 2 500 %, a to najmä vďaka rýchlosti, s akou konglomerát spustil nové kampane. Majetok spoločnosti Adani rástol rovnako rýchlo. Podľa odhadov časopisu Forbes vzrástol z 8,9 miliardy USD v roku 2020 na 125 miliárd USD do januára 2023.

 

Západné médiá pripisujú rýchly rast skupiny a jej kapitalizáciu úzkym osobným väzbám Gautama Adaniho s indickým premiérom Naréndrom Módím. Americká investičná výskumná spoločnosť Hindenburg Research uverejnila 24. januára 106-stranové vyšetrovanie konglomerátu Adani Group. V nadväznosti na to celková kapitalizácia spoločností, ktoré tvoria skupinu Adani, stratila za týždeň trhovú hodnotu 118 miliárd USD (k 3. februáru 2023) a jej zakladateľ Gautama Adani vypadol zo zoznamu najbohatších ľudí na svete. Ešte predtým spoločnosť Hindenburg Research zverejnila správu zasvätených osôb o čínskych spoločnostiach WINS Finance a China Metal Resources Utilisation, čím sa prepadli ich akcie. Tu je spôsob, akým zaútočili na spoločnosť China Metal Resources Utilisation (CMRU): “Domnievame sa, že China Metal Resources Utilisation (CMRU) nie je nič iné ako “zombie spoločnosť”; organizácia, ktorá je technicky živá, ale má také vážne finančné ťažkosti a je zaťažená toľkými červenými vlajkami, že platobná neschopnosť sa zdá byť nevyhnutná.” V podobnom duchu sa píše aj 106-stranové vyšetrovanie aktivít indického konglomerátu, v ktorom sa uvádza, že Adani Group ťahá za kratší koniec “najväčší podvod v dejinách korporácií”: konglomerát je údajne zapojený do rozsiahlych podvodov s cennými papiermi a účtovníctvom, prania špinavých peňazí, rozkrádania prostriedkov daňových poplatníkov, korupcie, zakladania offshorových schránkových organizácií a nátlaku na vládne orgány a slobodu tlače.

 

Útok spoločnosti Hindenburg Research na Indiu podporili hlavné americké médiá. “Táto sága Hindenburg Research vrhla svetlo na vzťahy medzi indickými podnikateľskými a politickými elitami a spochybnila, či sa India, ktorá čelí obvineniam z kamarátskeho kapitalizmu, môže stať globálnym hospodárskym gigantom, akým je jej najbližší ázijský rival Čína,” napísal Time. “Podvody a zlyhania sú sotva obrazom Indie, ktorý chce pán Módí vytvoriť,” píše The New York Times a poznamenáva, že “história úzkeho pracovného vzťahu medzi 60-ročným Adanim a 72-ročným Módím sa začala v roku 2002, keď hinduisticko-moslimské nepokoje spustošili Gudžarát, štát na západnom pobreží Indie, kde bol pán Módí hlavným ministrom a kde má Adani Group sídlo. Módího imidž bol veľmi poškodený masovými zrážkami, pri ktorých zahynulo 1 000 ľudí, väčšinou moslimov.”

 

Filipíny sa zľakli a zrušili dohodu s Ruskom o nákupe vojenských vrtuľníkov

 

K útoku na Naréndru Módího sa pridala aj britská BBC, ktorá pripravila dvojdielny dokumentárny film India: The Modi Question (India: Módího otázka). Prvá séria bola vydaná 17. januára 2023. Zameriava sa na začiatky Modiho politickej kariéry a jeho úlohu pri nepokojoch v Gudžaráte v roku 2002, ktoré sa odohrali v čase, keď bol hlavným ministrom tohto štátu. Film obviňuje Naréndru Módího z etnických čistiek moslimov. V druhej sérii, odvysielanej 24. januára, v deň zverejnenia správy Hindenburg Research, “britskí odborníci” pripisujú Módímu početné porušenia ľudských práv, slobody tlače a iných “hodnôt”.

 

Reakcia indickej vlády na premietanie tohto filmu bola rýchla a tvrdá. Indické ministerstvo informácií oznámilo, že všetky odkazy na zábery z neho by mali byť zakázané v sociálnych médiách. Kanchan Gupta, hovorca ministerstva informácií, označil dokument za “nepriateľskú propagandu a protiindický odpad” a študentov, ktorí tento týždeň zorganizovali premietanie na univerzite v Kerale, obvinil z vlastizrady. Na prestížnej univerzite Džaváharlála Néhrúa študenti, ktorí sa pokúsili o to isté, čelili výpadkom elektriny a internetu a pravicové skupiny ich napadli s kameňmi,” uviedol britský Guardian.

 

„Oveľa ľahšie a odolnejšie ako ruské“: India vybavila vrtuľníky Mi-17 vlastným pancierovaním

 

Americký publicista William Engdahl sa domnieva, že Sorosova výzva, zverejnenie správy Hindenburg Research a premietanie filmu India: The Modi Question sú “sériou podozrivých udalostí, ktoré naznačujú, že anglo-americká koalícia začala pripravovať zvrhnutie Módího”. V Indii sa na jar 2024 uskutočnia celoštátne parlamentné voľby a tento rok sa budú konať voľby do zákonodarných zborov jednotlivých štátov. Od ich výsledku závisí budúcnosť vlády Naréndru Módího.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov