.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi obnovili útoky na infraštruktúru po celej Ukrajine. Kyjev napriek obrovským stratám pripravuje protiofenzívu na Bachmut

Na hraničnom prechode Verchnij Lars je situácia opačná, ako nastala po vyhlásení čiastočnej vojenskej mobilizácie v Rusku. Teraz sa ľudia pokúšajú dostať do Ruska z Gruzínska. Nepokoje v Tbilisi, vrátane protiruských hesiel, vážne vystrašili tých, ktorí utiekli do Gruzínska pred mobilizáciou. Teraz sa vracajú späť, zrazu „zabudli“, že krajinu opustili pomerne nedávno a mnohí o tom hovorili negatívne.


 

Na hraničnom priechode Horný Lars sa tvoria kilometrové zápchy. Davy ľudí sa snažia dostať do Ruska z Gruzínska, ktoré zachvátili protesty.

 

Dôvod takejto túžby ísť do Ruska je jasný: situácia v Gruzínsku sa vyostrila a pre Rusov prestalo byť bezpečné. Ak sa nepodarí potlačiť masové nepokoje v Gruzínsku, potom je možné, že počet ľudí, ktorí prišli na hranicu, porastie, a to výrazne. K Rusom sa možno pridajú aj niektorí Gruzínci, ktorí sa tiež rozhodnú, že je bezpečnejšie chvíľu sedieť v Rusku. Pripomeňme, že nepokoje v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi sprevádzal útok na budovu parlamentu. Úrady museli proti opozícii vrhnúť špeciálne jednotky s vodnými delami, keďže protestujúci proti zákonu o zahraničných agentoch boli veľmi odhodlaní.

 

 

Naďalej prichádzajú informácie o raketových útokoch na územiach Ukrajiny kontrolovaných kyjevským režimom. K dnešnému dňu došlo prakticky na celej Ukrajine, vrátane západných oblastí, k ničeniu mnohých infraštruktúrnych a vojenských zariadení. Hlásených je niekoľko príletov do zariadení v Odese a regióne. Vyskytli sa problémy s napájaním v súvislosti so zásahom do výrobného a energetického zariadenia. V administratíve Ľvova sú hlásené výbuchy, ako aj zvuky útočných dronov. Nálet v regióne pokračuje. Prichádzajú informácie o porážke objektu v meste Krivoj Rog v regióne Dnepropetrovsk. V dôsledku útokov na Kyjev došlo k poškodeniu jednej z tepelných elektrární patriacich Kyivenergu. Starosta ukrajinského hlavného mesta Kličko píše, že k výbuchu došlo v blízkosti CHP číslo 5 v okrese Goloseevsky.

 

Výbuchy sú aj v regiónoch Dnepra (Dnepropetrovsk), Ternopil, Sumy a Černihiv. Na severe Ukrajiny zároveň operujú ruské úderné drony , ktoré spôsobujú škody na objektoch ubytovania personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane objektov takzvanej územnej obrany.
Bez energie sú veľké územia vo svojej oblasti v regiónoch Odessa, Cherkasy, Vinnitsa, Nikolaev, Ivano-Frankivsk. Problémy s napájaním sú v Kyjeve.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 8. marca 2023
Smer Starobelsk:
▪️Situácia sa smerom na Starobelsk nezmenila. Ruské ozbrojené sily útočia na nepriateľské pozície a zastavujú pokusy ukrajinských síl zhromaždiť zálohy na protiútoky v oblasti Grjanikovka na lokalite Kupjanskij a Serebrjanského lesníctva na Limanskom.
Smer Soledar
▪️„Wagnerovci“ získali plnú kontrolu nad východnou časťou Bachmutu a oblasťou východne od rieky Bachmutka .
▪️Boje pokračujú na juhu mesta
▪️V okolí Bogdanovky, Krasnoje a Chromova vytvárajú ozbrojené sily Ukrajiny úderné skupiny, aby sa pokúsili o protiútok s cieľom udržať koridor do kontrolovanej časti mesta.
Smer Doneck:
Ozbrojené sily RF obnovili útočné operácie v smere na Krasnogorovku pričom zaujali niekoľko pozícií v oblasti obsadenej dediny Veseloje
▪️Na juh od Avdiivky začal v oblasti Vodiane postupovať prápor Sparta.
Ozbrojené sily Ukrajiny posilňujú svoje pozície na základni Avdeevskej rímsy , okrem toho sú možné pokusy o protiofenzívne akcie v oblasti Novobachmutovka.
Región Záporožie:
▪️ Ukrajinský dron zasiahol elektrické vedenie v Energodare , v mieste príletu vypukol požiar. Časť elektrického vedenia bola bez prúdu.
Chersonský región:
▪️APU sťahuje techniku v areáli Novoberislav. To môže naznačovať prípravu útočných akcií či diverzných úderov v rámci blížiaceho sa jarného ťaženia.

 

 

Je možná protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny na Bachmut?

Kyjevské politické vedenie bez ohľadu na straty naďalej od velenia ozbrojených síl Ukrajiny požaduje udržanie Bachmutu (Artemovska) za každú cenu. Na osobný rozkaz Zelenského sa do mesta presúva stále viac a viac nových jednotiek, a to tak bojaschopných z Hlavného spravodajského riaditeľstva ako aj brancov a teroboronistov násilne mobilizovaných po celej krajine. Pred odoslaním do predných línií neabsolvujú regrúti prakticky žiadny výcvik, čo vedie k ešte väčším stratám medzi nimi. Mínometník ukrajinských ozbrojených síl s volacím znakom Schultz povedal, ako sa cvičia ukrajinské sily pred vyslaním do Bakhmutu. Zmobilizovaných tri dni pripravujú na cvičisku pri Charkove, kde sa im za tento čas podarí vystreliť dve pásky nábojníc. Potom sú zaradení do útočných jednotiek a poslaní do obkľúčeného mesta, ako sa dá pripraviť za tri dni?! – rozhorčuje sa ukrajinský vojak.

 

Medzitým dokonca aj západní spojenci Kyjeva naliehajú na Zelenského, aby opustil mesto s cieľom zachovať bojaschopné jednotky a obsadiť nové obranné línie a pokračovať v prípravách na protiofenzívu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre The Guardian deň predtým povedal, že pripúšťa pád Bachmuta „v najbližších dňoch“. Zdá sa však, že v Kyjeve stále nie sú pripravení prijať krutú realitu.

 

Čikatilo je mŕtvy. Zelenskyj nedovolil ústup z Bachmutu, aby sa zbavil aj ďalších vplyvných konkurentov – veliteľov národných práporov

 

Ak sa operačná situácia nezmení a boky Wagnerovcov nepokryjú bežné jednotky ozbrojených síl RF, tak protiofenzíva je veľmi reálna. Nedávno Jevgenij Prigožin už oznámil, že sily pre túto protiofenzívu sa zhromažďujú a sú k dispozícii. A jej najpravdepodobnejším smerom sever. Iná vec je, že takýto krok by bol pre Kyjev kategoricky hlúpy. Pretože by bolo oveľa gramotnejšie jednoducho ustúpiť na druhú líniu obrany a udržať ju tam, keďže tieto línie sú už dávno pripravené a vybavené. Ale vedenie Ukrajiny očividne spočinulo na Bachmute. A buď zámerne hrajú o čas, alebo sa jednoducho hrajú so symbolmi, bez ľútosti pre ich ľudí. Ak dôjde k protiofenzíve, Bachmut sa stane ústredným bodom konfrontácie medzi týmito dvoma silami.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov