.
Aktuality, Bezpečnosť,

Globálne riadenie zlyhalo. O samite skupiny G20 v Naí Dillí

V dňoch 1. – 3. marca 2023 sa v indickom hlavnom meste Naí Dillí konal XVIII. samit hláv štátov a predsedov vlád skupiny G20 (G20), fóra pre medzinárodnú spoluprácu medzi hlavnými rozvinutými a rozvíjajúcimi sa ekonomikami sveta. Rozhodnutie vytvoriť skupinu G20 prijali v roku 1999 ministri financií a guvernéri centrálnych bánk Kanady, Francúzska, Talianska, Japonska, Nemecka, Spojeného kráľovstva a USA, ktorí predstavovali to, čo dnes nazývame “kolektívny Západ”.


 

Hlavnými cieľmi skupiny G20, ako boli definované pred 24 rokmi, bolo koordinovať politiky medzi členmi skupiny G20 s cieľom dosiahnuť globálnu hospodársku stabilitu a udržateľný rast; podporovať finančnú reguláciu, ktorá znižuje riziká a zabraňuje budúcim finančným krízam (hoci finančnej kríze v rokoch 2008 – 2009 sa nepodarilo zabrániť); a vytvoriť novú medzinárodnú finančnú architektúru. Aritmeticky povedané, krajiny G-20 v súčasnosti predstavujú 85 % svetového hrubého produktu, 75 % svetového obchodu (vrátane obchodu v rámci Európskej únie) a dve tretiny svetovej populácie. Opakujeme však, že ide o aritmetiku, nie o politiku.

 

Skupinu G-20 tvorí 19 veľkých ekonomík (Argentína, Austrália, Brazília, Nemecko, India, Indonézia, Taliansko, Kanada, Čína. Spojené kráľovstvo, Mexiko, Rusko, Spojené štáty, Turecko, Francúzsko, Južná Kórea, Južná Afrika, Japonsko, Saudská Arábia) a Európska únia zastúpená predsedom Európskej rady a predsedom Európskej komisie. Okrem toho sa na zasadnutiach skupiny G20 na pozvanie predsedníctva zvyčajne zúčastňujú zástupcovia medzinárodných organizácií: Rada pre finančnú stabilitu, Medzinárodný menový fond (MMF), Svetová obchodná organizácia (WTO), Africká únia, Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), OSN a Svetová banka.

 

Rusko na samite v Naí Dillí zastupoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Na podujatí sa zúčastnili delegácie zo 40 krajín (vrátane delegácií z krajín mimo skupiny G20 – Omán, Singapur, Bangladéš, Egypt, Maurícius, Španielsko, Holandsko). V predvečer samitu sa v Dillí 1. – 2. marca tradične konalo zasadnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G20, na ktorom sa okrem ministrov zahraničných vecí zúčastnili aj ministri a zástupcovia medzinárodných organizácií, ktorých pozvala India. Na samite vystúpil indický premiér Naréndra Módí so slovami:

“Stretávame sa v čase hlbokých globálnych rozporov. Je prirodzené, že naše rokovania ovplyvňuje geopolitické napätie. Všetci máme svoje postoje a názory na to, ako by sa toto napätie malo vyriešiť. Ako vedúce svetové ekonomiky však máme zodpovednosť aj voči tým, ktorí nie sú v tejto miestnosti.”

 

Indický premiér vyzval na odloženie kontroverzií a nedopustenie, aby otázky, ktoré na stretnutí nemôžu spoločne vyriešiť, stáli v ceste iným otázkam, ktoré sú k dispozícii na spoločné riešenie.

“Všetci musíme uznať, že multilateralizmus je dnes v kríze. Architektúra globálneho riadenia vytvorená po druhej svetovej vojne mala plniť dve funkcie. Po prvé, zabrániť budúcim vojnám a po druhé, uľahčiť medzinárodnú spoluprácu v otázkach spoločného záujmu. Skúsenosti z posledných rokov – finančná kríza, zmena klímy, pandémie, terorizmus a vojny – jasne ukazujú, že globálne riadenie zlyhalo,” povedal Naréndra Módí.

 

India pri príprave samitu dúfala, že jej predsedníctvo v skupine G20 v roku 2023 umožní zamerať sa na zmiernenie chudoby a otázky klímy, ale ukrajinská kríza zatienila ostatné body programu. Zástupcovia USA a ďalších západných mocností vo svojich vystúpeniach vytrvalo obviňovali Rusko z “agresie” voči Ukrajine. Výzva Ruska na nestranné a spravodlivé vyšetrenie výbuchov v plynovode Nord Stream tiež zostala bez odozvy. Obvinenia voči Rusku sa pokúsili zapísať do záverečného spoločného komuniké samitu, ktoré však nakoniec nebolo prijaté pre námietky Ruska a Číny (nesúhlasili s dvoma bodmi týkajúcimi sa Ukrajiny).

 

USA pripravujú farebnú revolúciu v Indii. Séria podozrivých udalostí

 

Namiesto spoločného komuniké sa objavilo zhrnutie predsedníctva skupiny G20. “Je nevyhnutné,” uvádza sa v zhrnutí, “zachovávať medzinárodné právo a multilaterálny systém, ktorý zaručuje mier a stabilitu. To zahŕňa podporu cieľov a zásad zakotvených v Charte OSN, nepoužívanie jadrových zbraní a mierové riešenie konfliktov. V dokumente sa odsudzujú všetky teroristické činy namierené proti kritickej infraštruktúre vrátane energetických zariadení. Konštatuje sa, že terorizmus je jednou z najvážnejších hrozieb pre mier a medzinárodnú bezpečnosť.

 

India prevzala predsedníctvo skupiny G20 1. decembra 2022. Po 19. samite hláv štátov G20 v Naí Dillí v novembri 2023 sa očakáva, že predsedníctvo prevezme Brazília. Vzhľadom na skúsenosti z posledných rokov (“globálne riadenie zlyhalo”) si však význam zasadnutí skupiny G20, ako aj ich program budú vyžadovať výrazné spresnenie.

Vladimír Čuškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov