,
Aktuality, Bezpečnosť,

“Uznanie novej územnej reality”. O postoji Číny k ukrajinskej kríze

Neviem, kto prvý nazval dokument zverejnený 24. februára na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí “mierovým plánom”, ale súdiac podľa dostupných ruských prekladov sa slovo “plán” v dokumente vôbec nevyskytuje. Dvanásťbodový dokument má názov “Pozícia Číny k politickému riešeniu ukrajinskej krízy”.


 

Renomovaný ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov, autor zásadnej monografie “Čínska moc” (Moskva, 2021), vo svojom kanáli na Telegrame poznamenal, že ukrajinský plán urovnania “obsahuje štandardný súbor diplomatických formulácií a nelíši sa od iniciatív Číny v podobných vojenských konfliktoch vo svete”. A tu sa odhaľuje problém.

 

Situácia, ktorá sa vyvinula počas špeciálnej vojenskej operácie na území bývalej Ukrajinskej SSR, na území obývanom “jedným národom” (ak berieme do úvahy to, čo sa deje, nie z hľadiska konjunktúry, ale z hľadiska histórie ruského národa), sa nedá hodnotiť štandardne, neriadi sa “štandardným súborom diplomatických vzorcov”. Táto situácia sa vyvinula po štátnom prevrate v Kyjeve vo februári 2014 a keďže je jedinečná, vyžaduje si neštandardné politické riešenia. Vyžaduje si to už deväť rokov.

 

Dokument, ktorý zverejnil Peking, takéto riešenia obozretne nenavrhuje. V “12 bodoch” sa možno dočítať: “…strany konfliktu by mali striktne dodržiavať”… “…strany by sa mali zdržať”… “…medzinárodné spoločenstvo by malo prijať opatrenia”… Hoci je nesporné, čo sa pod týmito bodmi uvádza, v dokumente nie sú špecifikované. A bolo by zvláštne hľadať v takomto dokumente konkrétnosti. Hlavnou výhodou čínskych “12 bodov” je, že na úrovni všeobecných princípov dokument odvádza spor o Ukrajinu od klišé, ktoré sa snaží presadiť Washington, pričom tieto klišé prezentuje ako postoj svetového spoločenstva. Odmietnutím klišé americkej diplomacie sa stanoviská Pekingu a Moskvy zbližujú.

 

Kontúry nového svetového poriadku, ktorý sa formuje, sú nejasné, ale hlavné je, že nový svetový poriadok nebude hegemonistický. Svet sa nebude deliť na Západ a “všetkých ostatných”. A nezáleží na tom, čo si o začínajúcich zmenách vo svete myslí ten či onen prezidentský tím v Bielom dome alebo tá či oná skupina kongresmanov na Kapitole. Možno sa následne začiatok vojenskej operácie ruských ozbrojených síl 24. februára 2022 bude nazývať symbolickým dátumom nahradenia starého svetového poriadku novým.

 

Zaujímavá reakcia na zverejnenie postoja Pekingu k ukrajinskej kríze prišla z Washingtonu. Prezident Biden pri vyjadrovaní sa k čínskej iniciatíve nenašiel nič iné, ako naznačiť, že Čína možno koná… nie vo svojom záujme: “V pláne nevidím nič, čo by naznačovalo, že je v ňom niečo, čo by bolo výhodné pre niekoho iného ako pre Rusko…” – uviedol Biden. Nuž, ak to nevidí, tak to nevidí.

 

Trojitá aliancia: Rusko, Irán a Čína

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa 24. januára večer vyjadrilo k “postoju Číny k politickému riešeniu ukrajinskej krízy”. “Oceňujeme úprimnú snahu čínskych priateľov prispieť k riešeniu konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami…. Rusko je otvorené dosiahnutiu cieľov SVO politickými a diplomatickými prostriedkami,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v komentári. Medzi predpokladmi (podmienkami) uvedenými v komentári, ktoré naznačujú dosiahnutie politickodiplomatického riešenia, je aj “uznanie nových územných pomeroví”. Ministerstvo zahraničných vecí to odmieta:

“Hlavnou … Súčasnou prekážkou mierového urovnania je legislatívny dekrét V. Zelenského z 30. septembra 2022. “Nemožnosť” rokovaní s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.Ako aj iniciatívy ukrajinského lídra, ktoré svedčia o úplnom odtrhnutí Kyjeva od súčasnej reality, vrátane požiadavky na stiahnutie ruských vojsk z našich nových území – Donbasu, Krymu, Záporožskej a Chersonskej oblasti”.

Vladimir Maksimenko

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov