M1299 ERCA
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyhlásené pátranie po ruskom majetku. Ak budú zmrazené ruské aktíva skonfiškované tak budú použité na zaplatenie amerických dodávok zbraní na Ukrajinu

Od 24. februára minulého roka organizuje kolektívny Západ koordinovanú kampaň na vyhľadávanie, hodnotenie a zabavovanie zahraničných aktív ruského pôvodu. Pracovná skupina pre ruské elity, splnomocnencov a oligarchov (REPO), medzinárodná pracovná skupina zložená zo zástupcov USA, Austrálie, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Talianska, Kanady, Francúzska, Japonska a Európskej komisie, pravidelne informuje o výsledkoch svojho úsilia identifikovať a zabaviť ruské aktíva na rôznych kontinentoch.


 

Ak sa spočítajú všetky údaje o zmrazení ruských aktív, ktoré nahlásili jednotlivé krajiny, ako aj Európska únia, vyjde to na približne 400 miliárd dolárov (300 mld.) – USD devízových aktív Ruskej banky a 100 miliárd USD všetkého ostatného). Odhady výšky zmrazených aktív robia aj ruské agentúry. V marci minulého roka ministerstvo financií aj Banka Ruska potvrdili, že výška zmrazených devízových rezerv Ruskej federácie sa približne rovná 300 mld.

 

Koncom januára 2023 Banka Ruska informovala, že výška zmrazených aktív ruských investorov v zahraničí sa k 30. novembru 2022 odhaduje na 5,7 bilióna rubľov. Podľa výmenného kurzu rubľa na konci novembra minulého roka sa táto suma rovná 92,3 mld. dolárov, resp. 89,9 mld. eur. Ak predpokladáme, že suma všetkých zmrazených aktív ruského pôvodu dnes predstavuje približne 400 miliárd dolárov, ukazuje sa, že je to štyrikrát menej ako údaj zaznamenaný v dokumente “Medzinárodná investičná pozícia Ruskej federácie” k poslednému dátumu, teda k 1. októbru 2022. Vtedy podľa údajov Ruskej banky celkové zahraničné aktíva Ruskej federácie predstavovali 1 618,3 mld. Z toho vyplýva, že organizátori sankčnej vojny v blízkej budúcnosti nezostanú bez práce. Vyhlásili po ruských aktívach pátranie a aktívne ich stíhajú. A najprekvapujúcejšie je, že zverejnili aj zoznam hľadaných aktív, ktoré už boli podľa nich zmrazené.

 

V decembri 2022 sa zrazu ukázalo, že kolektívny Západ “stratil” značnú časť predtým zmrazených devízových rezerv Ruska. Finančný expert Charles Lichfield z Atlantickej rady estónskym médiám povedal, že USA a ich európski spojenci nedokázali nájsť najmenej dve tretiny ruských aktív, t. j. približne 200 miliárd dolárov. Túto tému prevzala agentúra Bloomberg. Agentúra 9. februára uverejnila článok EU Urged to Make Banks Report Size of Frozen Russian Assets, v ktorom uviedla, že orgány EÚ vedia len o zmrazených aktívach ruskej centrálnej banky v hodnote približne 33,8 mld. eur (36,4 mld. USD).

 

15. februára agentúra Bloomberg pokračovala článkom Sankcie EÚ majú prinútiť banky, aby zverejnili zmrazený ruský majetok. Autor článku Alberto Nardelli píše, že Brusel pripravuje desiaty balík sankcií EÚ voči Ruskej federácii, ktorý bude zavedený 24. februára 2023. V médiách sa už objavila informácia, že EÚ pripravuje najmä uvalenie sankcií proti štyrom ruským úverovým inštitúciám, z ktorých tri sú menovite: Tinkov Bank, Rosbank a Alfa Bank. Sankcie sa predpokladajú aj voči európskym bankám.

 

Ukazuje sa, že Brusel už niekoľkokrát apeloval na banky v Starom svete s požiadavkou, aby zverejnili informácie o zmrazených devízových aktívach Ruskej banky, ale účinnosť takýchto apelov bola zatiaľ nízka. Len niekoľko bánk sa zdráhalo zverejniť požadované informácie. A väčšina úverových inštitúcií, odvolávajúc sa na bankové tajomstvo, tak neurobila. Teraz sa situácia trochu vyjasňuje. Brusel a hlavy členských štátov EÚ koncom februára minulého roka oznámili zmrazenie ruských devízových rezerv. Úverovým inštitúciám EÚ prikázali zablokovať predmetné ruské aktíva. Európske banky tento príkaz ochotne splnili. Koniec koncov, zmrazené účty klientov sú snom každého bankára.

 

Je to neodvolateľný vklad, proti ktorému môžu vykonávať ďalšie aktívne operácie (predovšetkým poskytovať úvery) a získavať ďalšie zisky. Je zrejmé, že európske banky nechcú rozmraziť, a už vôbec nie skonfiškovať ruské peniaze. Najviac ich uspokojuje súčasný stav. Chceli by mať ruské peniaze trvalo zmrazené. Preto nie sú ochotné informovať európske orgány o ruských rezervách, odvolávajúc sa na bankové tajomstvo.

 

Podľa agentúry Bloomberg EK vo svojom desiatom balíku navrhla sankcie voči európskym bankám, ktoré nie sú ochotné prezradiť tajomstvá týkajúce sa ruských rezerv. Európski úradníci navrhli sankcie za odmietnutie prezradiť tajomstvá. Až 50 000 eur pre fyzické osoby (zamestnancov a manažérov bánk) a 10 % ročného obratu pre právnické osoby (úverové inštitúcie). Niektorí európski úradníci a politici sa nenápadne stavajú proti takýmto protibankovým sankciám, ktoré sa v konečnom dôsledku ukážu ako protieurópske.

 

Andrej Fursov: Ako veda skrýva realitu. Deep state a jeho pôvod

 

Už takmer celý rok sú ruské peniaze v Európe, v európskom bankovom systéme. A teraz sa Ursula von der Leyenová pustila do amerického plánu: identifikovať všetky ruské rezervy zmrazené v Európe, skonfiškovať ich a získané prostriedky nasmerovať na pomoc Ukrajine. A všetci dobre vedia, že skonfiškované peniaze pôjdu do Ameriky na zaplatenie dodávok amerických zbraní. A tu sú ďalšie správy. Výbor stálych predstaviteľov Európskej únie (COREPER) 15. februára schválil mandát osobitnej pracovnej skupiny, ktorá bude analyzovať podmienky použitia zmrazených ruských aktív. Vedením skupiny bol poverený Anders Anlid, šéf švédskej agentúry pre zahraničný obchod a bývalý stály predstaviteľ Švédska pri EÚ. Už oznámil, že jednou z prvých úloh skupiny je audit zmrazených finančných prostriedkov v celej EÚ. Majetok zostáva v jurisdikcii jednotlivých krajín. Podľa Švéda by sa mali skonsolidovať a previesť do špeciálne vytvoreného investičného fondu EÚ. De iure nedôjde ku konfiškácii, ale zmrazené ruské aktíva budú fungovať a prinášať príjmy. Príjemcom by mala byť Európa, nie Amerika.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov