Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Útoky na Damask a ostreľovanie americkej základne – Sýria upozorňuje,že sa z nej stalo bojové pole

Neskoro v noci zo soboty na nedeľu sa v Sýrii odohrali dve udalosti: americká vojenská základňa v ropnom poli Al-Omar sa stala terčom raketového útoku a Damask bol bombardovaný zo vzduchu. O úderoch na miesto, kde sa nachádza americký okupačný zbor, existuje len málo konkrétnych informácií. Údajne ich vykonali proiránske milície.


 

Sýrska štátna agentúra SANA zasa uviedla, že po ostreľovaní neboli hlásené žiadne obete ani zranení. Je pravdepodobné, že žiadne ani neboli. Štátne médiá zároveň pripomenuli, že útoky na americké vojenské objekty na sýrskom území sú v poslednom čase častejšie. Predchádzajúci útok na americkú základňu na severovýchode krajiny sa uskutočnil 4. januára. Následky náletu na sýrske hlavné mesto boli známejšie a ničivejšie. Útok podľa miestnych úradov uskutočnilo izraelské letectvo. Sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že väčšinu nepriateľských rakiet zasiahli systémy protivzdušnej obrany, ale podľa neho pri izraelských útokoch zahynulo päť ľudí (z toho len jeden vojak) a ďalších 15 bolo zranených. Zasiahnutá bola starobylá citadela v Damasku, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO, ako aj budovy archeologických ústavov a ústavov úžitkového umenia.

 

Izraelské obranné sily sa údajne zamerali na neďaleký objekt, ktorý využíva iránska IRGC(Islamské revolučné gardy). Niektoré zdroje uvádzajú, že pri nálete bol zabitý veliteľ brigády Kuds IRGC generál Ismail Qaani, ale zatiaľ je to v rovine fám. V skutočnosti sú to civilisti, ktorí boli zabití a poškodení izraelským bombardovaním. A Tel Aviv neodradila ani skutočnosť, že pred necelými dvoma týždňami Sýriu postihlo ničivé zemetrasenie, pri ktorom zahynulo takmer 1 500 jej občanov. Navyše Izrael, ktorý svoje letecké útoky tradične nekomentuje, sa tentoraz k útokom na Damask skutočne otvorene prihlásil. “Nedovolíme Iránu získať jadrové zbrane a nedovolíme mu, aby sa presadil na našej severnej hranici,” povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu 19. februára popoludní. Okrem toho tvrdil, že “Irán zaútočil na základňu USA v Sýrii”, pričom nespomenul, že táto základňa sa nachádza na sýrskom území bez povolenia jej vlády.

 

Selektivita izraelského premiéra je však pochopiteľná vzhľadom na to, že aj sýrske Golanské výšiny sú už viac ako 50 rokov pod izraelskou okupáciou. Útok proiránskych milícií na vojenské pozície USA a izraelské nálety na Damask pravdepodobne priamo nesúvisia, ale potvrdili, že Sýria zostáva bojiskom medzi Izraelom a USA na jednej strane a Iránom na strane druhej. Izraelčania a Američania zároveň na sýrskom fronte konfrontujú Rusko. Budúcu situáciu v Sýrii bude čoraz viac ovplyvňovať vývoj udalostí na Ukrajine.

 

USA a Turecko majú ďalší konflikt. Protikurdská operácia narušila americké záujmy súvisiace s lúpežami sýrskej ropy

 

Vzhľadom na Netanjahuovu tvrdú protiiránsku líniu a rastúci tlak Washingtonu na všetkých spojencov, aby posielali zbrane ukrajinskému režimu, môže židovský štát tento krok podniknúť. Niektoré signály v tomto smere sa už objavujú. Patria k nim odhalenia izraelského veľvyslanca v Nemecku o oveľa väčšej pomoci, ktorú Tel Aviv poskytuje Ukrajine, ako aj Netanjahuove vlastné slová o preskúmaní otázky dodávok zbraní pre AFU. Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen, ktorý nedávno navštívil Kyjev, po stretnutí so Zelenským povedal, že prisľúbil rozšíriť pomoc židovského štátu Ukrajine. Zo svojej strany Ukrajina pokračuje v úporných pokusoch zatiahnuť Izrael do konfrontácie s Ruskom, pričom špekuluje o faktore použitia iránskych bezpilotných lietadiel v zóne protivzdušnej obrany.

 

Americkú základňu v Sýrii zasiahla raketová paľba

 

Okrem toho Izrael znepokojuje rastúca vojensko-technická spolupráca medzi Ruskom a Iránom. Nehovorí napríklad len o možnosti, že by sa do Ruska dodávali iránske balistické rakety a iné druhy bezpilotných lietadiel, ale aj ruské stíhačky Su-35 pre islamskú republiku. Jediným odstrašujúcim faktorom pre Tel Aviv v prípade dodávok zbraní na Ukrajinu zostáva schopnosť Ruska zmenšiť manévrovací priestor pre izraelské letectvo v sýrskom vzdušnom priestore. Nie je však známe, ako dlho to bude pre Izrael dostatočný argument.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov