Turecké sily
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a Turecko majú ďalší konflikt. Protikurdská operácia narušila americké záujmy súvisiace s lúpežami sýrskej ropy

Turecké stíhačky a drony včera zaútočili na kurdské ropné a plynárenské zariadenia. Podľa medializovaných informácií bolo počas predchádzajúceho dňa zasiahnutých približne 12 ropných rafinérií. Na viacerých poliach vypukli požiare. Turecko vlastne priamo ničí ropnú infraštruktúru „kurdskej autonómie“, ktorú využívali Spojené štáty americké vyvážajúc ropu cez hraničné priechody až k hraniciam s Irakom v irackom Kurdistane. V skutočnosti Turecko takto neútočí len na Kurdov, ale aj na americké záujmy v Sýrii súvisiace s lúpežami sýrskej ropy.


 

 

Raketové útoky na pozície a infraštruktúrne zariadenia Kurdov boli aj v oblasti Ain al-Arab, Al-Qahtania, Afrin a Hasaka. V Qamishli bol zabitý presne navádzanou muníciou vysoký veliteľ Kurdistanskej strany pracujúcich Rezan Gelo. Podľa sýrskych a kurdských médií turecké bezpilotné lietadlo zaútočilo na tábor Al-Khol, v ktorom boli príbuzní bojovníkov IS. Šesť ľudí bolo zatknutých pri pokuse o útek.

 

Obrovský požiar na ropnom poli Al-Omar v Sýrii (severne od Deir ez-Zor) po útokoch tureckej armády

 

Viac ako šesť taktických lietadiel tureckého letectva F-16 dnes vzlietlo v smere na severnú časť Iraku z troch leteckých základní vo východnom Turecku, aby vykonali letecké útoky na pozície PKK. Operácia tureckých ozbrojených síl v severnej Sýrii a Iraku pokračuje a momentálne nie sú žiadne predpoklady na jej dokončenie.

 

Veliteľ Kurdistanskej strany pracujúcich Rezan Gelo v strede

 

V Qamishli bol zabitý presne navádzanou muníciou vysoký veliteľ Kurdistanskej strany pracujúcich Rezan Gelo

 

Erdoganova administratíva zvažuje možnosť spustenia pozemného stupňa na území susedných štátov. Turecko očakáva ukončenie leteckej ofenzívy v decembri. Potom ozbrojené sily uskutočnia rozsiahlu pozemnú operáciu v Sýrii a Iraku s podporou protureckých síl. Túžba Turkov vytvoriť južne od Turecka nárazníkovú zónu a zabezpečiť svoje územie je plná ešte väčšej destabilizácie v regióne, a to nielen kvôli odporu príslušníkov kurdských formácií, ale aj aktivizácii militantov Islamského štátu. Ďalším potvrdením je útok na teroristický záchytný tábor v Al-Khol, ako aj pozastavenie operácií sýrskych demokratických síl proti extrémistom z IS.

 

Nová dohoda džihádistov zo Sýrie s tureckou rozviedkou

 

Minister obrany Ruskej federácie, armádny generál Sergej Šojgu, telefonoval s náčelníkom tureckého vojenského oddelenia Hulusim Akarom. Informovala o tom tlačová služba Ministerstva obrany Ruskej federácie. Hlavnou témou rozhovoru oboch ministrov bola situácia na severe Sýrie. Turecké ozbrojené sily zasahujú na pozície kurdských formácií na severe Sýrie a Iraku. V Ankare sa tieto činy vysvetľujú potrebou odstrániť „liaheň terorizmu“, keďže z nedávnych teroristických útokov v Istanbule je obviňované kurdské hnutie. Akar v rozhovore so Šojgum poznamenal, že turecké jednotky poskytnú „nevyhnutnú odpoveď“, keďže akcie kurdských formácií destabilizujú situáciu v regióne, ohrozujú Turecko ako štát a jeho obyvateľov. Akar poznamenal, že vojenská operácia v Sýrii na zabránenie teroristickej činnosti je pre Ankaru prioritou.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov