Ilustračné foto: FSB a Rosgvardia v LPR
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci pociťujú vážny nedostatok ťažkej techniky. V Artemovsku prišli o tankovú rotu pre nedostatok náhradných dielov

Ukrajinské jednotky naďalej strácajú vojenskú techniku ​​a živú silu v bojoch o Artemovsk (Bachmut). Od začiatku tohto mesiaca teda jednotky 4. a 17. samostatnej tankovej brigády, ako aj tankové prápory 93. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny stratili približne tucet tankov T-64BV a T-72B, píše televízny kanál Vojennaja Kronika.


 

Zničené tanky T-64BV, T-72B, T-80 a BTR-4 na východnom okraji mesta zostávajú na kontaktnej línii niekoľko týždňov, pretože ich nie je možné rýchlo opraviť a dodať potrebné náhradné diely v dôsledku útokov ruských ozbrojených síl. Ruské delostrelectvo neumožňuje evakuáciu vybavenia do oblasti Časov Jar, Konstantinovka a Družkovka na opravu. Podľa zdrojov sa od začiatku februára stali objektmi raketových útokov ruských jednotiek ukrajinské tanky a bojové vozidlá pechoty, ktoré sa pripravovali na premiestnenie na miesta opráv – známych je päť prípadov zasiahnutia takýchto cieľov na severe Artemovsk v oblasti Svyato-Georgievsky a neďaleko Krasnaja Gora. Evakuáciu poškodenej vojenskej techniky vykonávajú príslušníci 63. mechanizovanej brigády a 241. brigády územnej obrany. Ukrajinci však na pohyb po meste využívajú najmä terénne vozidlá a pikapy, ktoré nie sú chránené pancierovaním, útoky na ktoré vedú k ďalším obetiam medzi vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Zoskupenie v Bachmute (Artemovsk) a jeho okolí pociťuje veľký nedostatok techniky , najmä je nedostatok tankov a obrnených vozidiel. Nedostatok bol navyše zaznamenaný v procese presunu posíl do Donbasu z iných regiónov Ukrajiny. To naznačuje, že ozbrojené sily Ukrajiny a ďalšie polovojenské štruktúry čelili podobnému javu vo všeobecnosti, a nie na samostatnom úseku obrovského frontu. Podľa RT 10. februára Ozbrojené sily Ukrajiny začali v tomto smere dopĺňať svoje zoskupenie. V dôsledku bojov s Wagnerovcami utrpeli v posledných týždňoch ťažké straty 61.horská, 77. výsadková, ako aj 24. a 63. mechanizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny a jednotky štátnej pohraničnej služby. Preto sa ukrajinské velenie rozhodlo urýchlene vyslať jednotky (prápory) 124., 126. a 129. brigády územnej obrany, ktoré obsadili pozície v Chersonskej oblasti, ako aj zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny a časti Národnej gardy ministerstvo vnútra, aby ich posilnili.

 

Ukázalo sa, že v oblasti Bakhmut boli tieto jednotky malé a zďaleka neboli v plnej sile. Jednotky Teroobrany sa pohybujú v obyčajných neobrnených pickupoch a mikrobusoch a bojovníci Národnej gardy a nebezpečných ozbrojených síl Ukrajiny – v obrnených vozidlách: MaxxPro, Mastiff, Dingo a v sovietskom BRDM, ktoré boli vyskladnené z dôvodu nedostatok dovážaného vybavenia na prepravu vojsk. Väčšina práporov je naplnená menej ako 60 % potrebného počtu personálu v štáte. Zároveň väčšinu vojenského personálu Ozbrojených síl Ukrajiny netvorí riadny vojenský personál, ale mobilizovaný personál, ktorý prešiel rôznym výcvikom. Všetko kolesové vybavenie, ktoré teraz previezli a používajú posily v Bakhmute a jeho okolí, má nízku bezpečnosť a nemá ťažké zbrane.

 

Rozmanitosť vedie k ťažkostiam v zásobovaní a prevádzke zariadení, čo má za následok zvýšenie strát. Mnohí ukrajinskí vojaci sa dostanú do „predu“ a do boja vstupujú hneď za pochodu vo vozidlách, ktoré ťažko prekonávajú náročné terénne podmienky. Evakuácia poškodenej techniky a personálu vrátane mŕtvych a ranených v oblasti je možná len pomocou vozidiel s vysokou priechodnosťou: BMP-1, BMP-2, amerických obrnených transportérov M113 a iných typov pásových vozidiel. Aktívne používanie pásových vozidiel však znamená zvýšenú spotrebu paliva. Navyše, keďže sa spomínané obrnené vozidlá používajú na evakuáciu, keďže jednoducho nie je dostatok špeciálneho vybavenia, ich použitie na určený účel sa znižuje. Ukrajinským jednotkám, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti frontovej línie, sú teda odoberané obrnené vozidlá a narastá aj nedostatok takejto techniky.

 

 

Delostrelci ruského PMC „Wagner“ zničili prechod ukrajinskej armády cez rieku Bachmutka. Delostrelecký útok bol vykonaný v okamihu, keď sa ukrajinská skupina pohybovala pozdĺž prechodu. Podľa vojnových spravodajcov delostrelectvo PMC „Wagner“ dokázalo prvým výstrelom zasiahnuť prechod, na ktorom bola skupina ukrajinských vojakov, ktorí sa pokúšali prekročiť rieku. A títo ľudia nedostávajú muníciu? vojnoví korešpondenti sú prekvapení. Pripomeňme, že pred niekoľkými dňami sa dozvedeli o vážnom nedostatku munície v PMC Wagner. Zakladateľ spoločnosti Jevgenij Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany z úmyselného odmietnutia dodávok ruských útočných lietadiel. Podľa neho po odmietnutí poskytnutia nábojov nasledovalo odmietnutie poskytnúť leteckú pomoc. Jevgenij Prigožin označil tento čin ministerstva obrany za zradu. Okrem toho podľa zakladateľa PMC Wagner generálny štáb Ruskej federácie odmietol vydať malé sapérske lopaty ruským útočným oddielom. Treba poznamenať, že práve Wagner PMC v poslednej dobe vedie najúspešnejšie útočné operácie v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Útočné jednotky oslobodili mesto Soledar a v súčasnosti dokončujú operačné obkľúčenie Artemovska.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 21. februára 2023
Ozbrojené sily Ukrajiny opäť ostreľovali pohraničné obce Popovo-Ležači a Vesjoloje v Kurskej oblasti. V dôsledku útokov boli osady čiastočne odpojené od energie a niekoľko domov bolo poškodených.
▪️Ťažké boje prebiehajú pri kompresorovej stanici plynu v oblasti Spornoje , ktorá sa v posledných mesiacoch stala kľúčovým bodom obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v tejto oblasti. Útočné operácie sú brzdené širokou sieťou zákopov a podzemných komunikácií.
▪️Na sever od Bachmutu sa „Wagnerovci“ usadili na okraji Jagodného a obsadili časť diaľnice vedúcej do Berchovky. Dobytie obce výrazne skomplikuje postavenie ukrajinskej posádky v severnej časti mesta.
▪️V samotnom Bachmute postupujú ruské sily z Mäsokombinátu smerom k Arťomovskému závodu na spracovanie kovov. Útok komplikujú podzemné komunikácie a husté priemyselné budovy.
Ozbrojené sily Ukrajiny opäť zasadili nevyberané údery na civilnú infraštruktúru Donecka a okolitých miest. V hlavnom meste DĽR bolo poškodených viac ako päť domov. Vo Volnovacha bolo poškodených niekoľko obytných budov a jeden muž bol zranený.
▪️V Marinke pokračujú ruské jednotky v pomalom tlačení na západ: na južnom okraji pri závode na opravu pneumatík prebiehajú boje. Ukrajinské velenie sa nemieni vzdať pozícií bez boja a napriek veľkým stratám presúva nové zálohy na udržanie frontu.
▪️Pod Ugledarom boli ozbrojené sily Ukrajiny schopné zatlačiť ruskú námornú pechotu z ich pozícií západne od dediny Nikolskoje a presúvajú zálohy vrátane HIMARS v nádeji, že budú pokračovať v útočných operáciách v smere na Pavlovku.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere boli v dôsledku aktívneho pôsobenia jednotiek skupiny vojsk „Západ“ s podporou armádneho letectva a delostreleckej paľby zničené jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Tabajevka a Siňkovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných 70 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá, raketomet „Grad“, húfnica D-20 a americká húfnica M777.

 

V krasno-limanskom smere jednotky zoskupenia vojsk „Stred“ spôsobili komplexnú palebnú porážku živej sile pri obciach Steľmachovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo v tomto smere zlikvidovaných viac ako 200 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, raketomet „Grad“, samohybná húfnica „Gvozdika“, húfnica D-30 a dve americké húfnice M101.

 

V doneckom smere za podpory útočných lietadiel, úderov ťažkých plameňometných systémov a delostreleckej paľby pokračujú útočné operácie jednotiek skupiny vojsk „Juh“. Straty v tejto oblasti za deň predstavovali viac ako 170 ukrajinských vojakov, päť obrnených bojových vozidiel, štyri ďalšie vozidlá, raketomet „Grad“, samohybnú húfnicu „Akacia“, samohybnú húfnicu „Gvozdika“ a dve húfnice D-30. Neďaleko mesta Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva americké raketomety HIMARS a muničný sklad.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobili delostrelecké a ťažké plameňometné systémy skupiny síl „Východ“ komplexnú palebnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar, Prečistovka a Zolotaja Niva v Doneckej ľudovej republike. Tu bolo v priebehu dňa zlikvidovaných 70 ukrajinských vojakov, dva tanky, dve bojové obrnené vozidlá, raketomet „Grad“ a húfnica D-20. Taktiež bol zasiahnutý muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ugledar.

 

V chersonskom smere v priebehu protibatériového boja boli zničené samohybná húfnica „Akacia“, dve samohybné húfnice „Gvozdika“ a pri obci Tomina Balka v Chersonskej oblasti americký protibatériový bojový radar AN/TPQ-37. Okrem toho bol pri meste Cherson zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Armádne letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo v priebehu dňa 94 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, ako aj živú silu a techniku ​​v 128 miestach.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili 10 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Liman II, Tavolžanka a Grakovo v Charkovskej oblasti, Ploščanka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Pantelejmonovka a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike a Peremožnoje v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli zostrelené dve rakety systémov HIMARS a „Uragan“, ako aj dve taktické rakety „Točka-U“ pri obciach Boľšetroickoje a Karaičnoje v Belgorodskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 386 lietadiel, 210 vrtuľníkov, 3203 bezpilotných prostriedkov, 405 protilietadlových raketových systémov, 7960 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1037 raketometov, 4171 poľných diel a mínometov, ako aj 8472 špeciálnych vojenských vozidiel.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov