Najťažší bombardér sveta – sovietsky a ruský Tu-160
Aktuality, História, Letectvo,

Kto by zvíťazil, ak by sa vojna ZSSR s NATOm začala v 1980-tych rokoch?

Tento článok je postavený na spravodajských informáciách CIA, na hláseniach štátov a na zdrojoch vojenských archívov. Všetky údaje sú objektívne správne. S výnimkou jedného – o relatívne možnom víťazstve v predpokladanej vojne rokov 1980-tych. Amerika v nej stavila na vysoké zbraňové technológie, pretože početná prevaha vojakov a techniky bola na strane Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy.


 

USA nastupujú do zbrane
Hlavná sila NATO sú Spojené štáty. V 1980-tych rokoch sa opozícia štátov kapitalistického a socialistického tábora zostrila kvôli tajnej direktíve prezidenta USA Jamesa (Jimmiho) Cartera o vstupe do dlhodobých vojenských konfliktov so Sovietskym zväzom. Nasledovali ju obmedzenia o obilí, o bojkote Olympiády 1980 v Moskve (62 štátov sa jej odmietlo zúčastniť)… Jimmy Carter vo svojom významnom vystúpení v televízii vyzval všetky štáty postaviť sa proti ZSSR, ktorý vpadol do Afganistanu.  Vychádza direktíva č. 59 o použití jadrových zbraní počas bojovej činnosti. Zastavené sú všetky rokovania. V USA začali prípravy na mobilizáciu, všetci adepti na povolanie do zbrane sú registrovaní. Schválená bola nová vojenská stratégia.

 

Päť proti štyrom miliónom vojakov
Počet vojakov Sovietskej armády presiahol 5 miliónov. Počet vojakov NATO bol 4 milióny 700 tisíc. ZSSR mal v tom čase oproti protivníkovi dvojnásobok divízií. (Tie však poli početne slabšie – pozn. vmi). Pričom armáda členských štátov Varšavskej zmluvy spolovice pozostávala z vojakov Sovietskej armády. V armádach NATO bola situácia iná: iba štvrtina vojakov mala americké občianstvo.

 

Pomer tankov 2:1
Tanková skupina Sovietov disponovala 60 tisíc tankami, obrnenými transportérmi a BVP, čo bol takmer dvojnásobok oproti štátom NATO. V amerických štáboch to vyvolávalo veľké znepokojenie. Analytici tvrdili, že je treba posilniť vedecko-technické práce na skonštruovanie tankov principiálne novej triedy. NATO však prevyšovalo protivníka v delostrelectve, v kvalite munície a aj v taktike paľby.

 

Sovietom pomáhal zemepis
Čiže územná blízkosť štátov Varšavskej zmluvy k ZSSR, čo bola jedna zo silných stránok v prípadnej vojne. Ich hlavného protivníka – USA – oddeľoval od spojencov oceán.

 

 

Veliteľské centrum v lietadle
Aj NATO malo svoje plusy a mínusy. Plusom boli vysokopresné zbrane, moderné lietadlá a to, že Nemecko bolo pripravené vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Mínusom boli nevhodné spojovacie linky, ktoré boli veľmi zraniteľné, skrátka od južných susedov sa poriadku nedožiješ.

 

Veliteľské centrá boli nespoľahlivé, s výnimkou Pentagonu a záložného veliteľstva pri Modrých horách. Američania si uzmysleli preniesť svoje veliteľské centrá na špeciálne lietadlá typu EC-135. Rizikom bolo, že tie sa dali kedykoľvek a kdekoľvek zostreliť.
Výzbroj NATO nemala jednotný štandard. Ešte šťastie, že v Belgicku bol odsúhlasený nový štandardný patrón pre útočnú zbraň NATO, ktorý mal polomer ničenia 200-250 metrov.

 

 

Prvý úder „Vzdušnej operácie“
Sovietske štáby stavili na prekvapenie a na zničujúce tri vlny leteckých úderov. Bombardéry stredného dosahu mali v prvých minútach zničiť atómové sklady, veliteľské a riadiace centrá v celej hĺbke bojiska. Ich hlavnou úlohou bolo vyčistiť koridory pre iné lietadlá, ktoré zaútočia na prvú obrannú líniu NATO na územiach SRN, Francúzska a Belgicka. NATO sa zase chystalo udrieť v tom momente na druhú obrannú líniu Sovietov.

 

Prioritou boli lietadlá
Proti sovietskym lietadlám boli predurčené americké stíhače F-4, ktoré začali byť v 1980-tych rokoch nahrádzané stíhačmi F-15 a A-10. Do vojsk NATO začali postupovať aj bitevné stíhače F-16, aby nahradili F-4 a F-104. Sovietski letci boli pripravení na solídny odpor na najnovších stíhačoch MiG-23 a Su-17. Sovietske raketové nosiče Tu-160 prevyšovali a aj dodnes prevyšujú lietadlá protivníka B-1B. Aj diaľkové strategické letectvo bolo zapojené do činnosti.

 

Vojna nad a vo vodách
Sedem vzdušno-výsadkových divízií ZSSR na lietadlách An-22, An-12, Il-76 obsadzuje výsadkom turecký prieliv na Balkáne. Letectvo poskytuje podporu v boji s francúzskym námorníctvom, ktoré sa stalo jedným z hlavných protivníkov v Stredomorí.
Bez ohľadu na to, že na lodiach NATO boli umiestnené nové moderné protilodné rakety, sovietski námorníci mali nové plavidlá, vybavené najmodernejšími zbraňami na boj s nimi i s ponorkami.

 

Červotoče v armádnom jabĺčku
V armádach NATO neboli zriedkavosťou prípady znásilňovania a samovrážd, čo vyvolávalo znepokojenie velenia. Počet takýchto incidentov každoročne rástol. Aj to vplývalo na bojovú morálku. Lenže nič z toho sa nedá porovnať s cieľavedomým politickým ničením Sovietskej armády pri nástupe tzv. Gorbačovovej „prestavby“. V polovici 1980-tych rokov bola vyhlásená nová éra, ktorá zvnútra podkopávala poriadok a systém, negatívne ovplyvňovala vojakov. Išlo o rovnaký vnútorný červotoč, aký rozkladal ruskú cársku armádu v roku 1917 v rokoch 1. svetovej vojny.

 

Výsledok: víťazstvo by pripadlo NATO
Obaja protivníci boli dôstojní. No ozbrojená opozícia na predpokladaných frontoch svetovej vojny 1980-tych rokov by sa skončila víťazstvom NATO. Nie na bojovom poli, nie na hrdinstve svojich vojakov, ale na podkobercových intrigách – to je pravá okolnosť, kvôli ktorej dosiahli víťazstvo vtedajší manažéri štátov NATO, bojujúci na politickej aréne tých čias. Skutočným výsledkom „studenej vojny“ bol rozpad Varšavskej zmluvy a ten odhalil, na koho stranu sa môže zvrtnúť víťazstvo, ak sa armáde nedostane včasnej politickej a ekonomickej podpory. A, samozrejme, tiež, ak sa prestane pracovať na chybách.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov