Ch-47M2 Kinžal
Aktuality, Letectvo,

Prečo ruské sily prestali používať hypersonické rakety Kinžal na Ukrajine

Západné lietadlá, ak budú doručené Ukrajine, budú rýchlo zničené. Uviedol to šéf výboru Rady federácie pre obranu a bezpečnosť Viktor Bondarev. Ruské systémy protivzdušnej obrany budú podľa neho schopné zostreliť všetky lietadlá, ktoré Západ dodá Kyjevu.


 

Nechajte ich doručiť. Naša protivzdušná obrana funguje skvele. Všetko, čo bude doručené, vyradíme v najbližších dvoch-troch mesiacoch. Musia si ich osvojiť viac, potrebujú aspoň šesť mesiacov alebo rok – povedal Viktor Bondarev v rozhovore pre agentúru TASS .

 

Ruský senátor zdôraznil, že prípadná dodávka lietadiel nebude môcť ovplyvniť priebeh špeciálnej vojenskej operácie Ruskej federácie na Ukrajine. Treba poznamenať, že dnes a zajtra budú o otázke dodávok bojových lietadiel na Ukrajinu diskutovať ministri obrany NATO na summite v Bruseli. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie už zároveň uviedol, že si to vyžiada určitý čas. Jens Stoltenberg vyzval spojencov v bloku, aby čo najskôr splnili svoje sľuby o dodávkach ťažkej techniky Ukrajine . Podľa neho, ak Západ odloží presun tankov a bojových vozidiel pechoty do Kyjeva, môžu ruské jednotky dosiahnuť víťazstvo. Pripomeňme, že Kyjev sa vytrvalo usiluje o presun bojových lietadiel a rakiet dlhého doletu zo Západu. Severoatlantická aliancia ale ešte nie je na takéto dodávky pripravená. NATO zároveň zdôrazňuje, že bude pokračovať vo vojenskej pomoci Kyjevu.

 

Bulharský expert Bojko Nikolov hovorí o tom, prečo ozbrojené sily RF po niekoľkých štartoch v prvých mesiacoch špeciálnej operácie na Ukrajine prestali používať hypersonické rakety Kinžal na útoky na nepriateľské ciele. Dôvodov na to môže byť podľa jeho názoru viacero.

Na začiatok, expert v správe o technických vlastnostiach aerobalistickej strely, získaných z otvorených zdrojov, označil Kinžal za „naozaj, veľmi rýchlu“. Rýchlosť rakety sa pohybuje medzi 10-12 Mach. Zostreliť ju dostupnými systémami protivzdušnej obrany je takmer nemožné. Deklarovaný dosah Kinžalu pri štarte z nosného lietadla MiG-31K je 2 000 km a pri štarte z Tu-22M3M 3 000 km.

 

Prečo teda ruské ministerstvo obrany odmietlo použiť takú účinnú zbraň , schopnú voľne zasiahnuť akýkoľvek cieľ na Ukrajine počas špeciálnej operácie? A čo je najdôležitejšie, začnú ozbrojené sily RF opäť používať Kinžaly v operácie a ak áno, kedy? Nikolov si odpovedá na tieto otázky.

 

Verzia jedna. Rakety sú príliš drahé na to, aby sa dali použiť na nedôležité rozptýlené nepriateľské ciele. Predpokladá sa, že kvôli zložitosti výroby sa v Rusku vyrobili maximálne tri-štyri desiatky rakiet, ktoré sú údajne jednoducho opatrované v prípade vstupu do vojenskej konfrontácie s NATO. Na útoky na ukrajinské ciele, ako píše bulharský expert, je jednoduchšie a lacnejšie použiť Iskandery a Kalibre.

 

Raketový systém Kinžal: čo dokáže tento bleskurýchly vrah lietadlových lodí?

 

Ďalej autor píše, že ruské letecké a kozmické sily údajne nemajú dostatok nosných lietadiel, aby ich vybavili veľkým počtom hypersonických rakiet. Predĺžil sa program modernizácie MiGov, ani s Tu-22M3M nešlo všetko hladko. Táto verzia je kontroverzná, vo všeobecnosti nikto nevie, koľko týchto rakiet má ruská armáda celkovo.

 

Panika v Británii. Ruské rakety Kinžal sa k nej teraz dostanú rýchlejšie

 

Čo sa týka obnovenia používania Kinžalov ozbrojených síl RF, bulharský „expert“ upozorňuje na skutočnosť, že vojenská kampaň na Ukrajine prechádza do novej aktívnej etapy. V Kyjeve a na Západe otvorene deklarujú, že ruská armáda sa pripravuje na novú rozsiahlu ofenzívu. Potvrdzujú to aj zvýšené cvičné a prieskumné lety MiGov-31K schopných niesť „Kinžaly“ a lietadiel včasného varovania a riadenia A-50U na letiskách v Bielorusku. To všetko, ako sa autor domnieva, naznačuje, že ruské velenie je pripravené opätovne použiť „Kinžaly“ v priebehu špeciálnej operácie na Ukrajine. Nikolov má pravdu, hypersonické rakety už nebudú lietať do skladov a podobných objektov, ciele budú volené významnejšie.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov