Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Americké námorníctvo spustilo na svojich vojenských základniach cvičenia proti sabotážam. Problémom sú budúce výsadkové plavidlá

Spojené štáty spustili námorné protiteroristické cvičenie zamerané na prípravu čeliť potenciálnym bezpečnostným hrozbám vo vojenských zariadeniach. Manévre sa budú konať od 6. do 17. februára s kódovým označením „Citadel Shield – Solid Curtain 2023“.


 

Na základe tlačovej správy amerického námorníctva sa hovorí, že do cvičenia môže byť zapojená široká škála jednotiek prvej reakcie. Občania by sa preto nemali obávať, ak v blízkosti niektorého z objektov spozorujú aktívny pohyb špeciálnych vozidiel alebo upchatie vozovky. Hovorí sa tiež, že Američania žijúci v blízkosti námorných základní Kitsap, Bremerton alebo Everett môžu počuť zvuky výbuchov a hlásenia poplachov cez reproduktor. Podľa velenia je táto simulácia dôležitou súčasťou cvičenia a nepredstavuje hrozbu pre civilné obyvateľstvo.

 

Na základe vyššie uvedeného je zrejmé, že tieto manévre majú antisabotážny charakter: imitácia výbuchov vo vnútri zariadenia, ohradenie vozovky a použitie síl rýchlej reakcie. Na pozadí súčasného geopolitického napätia v Pentagone si už zrejme nie sú takí istí „nezraniteľnosťou“ svojich vojenských zariadení. Preto sa zamerali na zvýšenie úrovne ich zabezpečenia.

 

Ďalší problém, ktorý námorníctvo momentálne rieši, je loď budúcnosti, ktorú americká námorná pechota potrebuje na doplnenie zmenšujúceho sa počtu obojživelných útočných lodí námorníctva. Nemusí byť vhodná na zamýšľanú misiu počas vojenského konfliktu. Nedávne komentáre od hovorcu velenia námornej pechoty spochybňujú ako schopnosť prežitia Ľahkej obojživelnej vojnovej lode (LAW – Light Amphibious Warship), tak širšiu otázku, ako bude zbor podporovať jednotky na diaľku v rámci svojej najnovšej koncepcie.

 

Mariňáci chcú, aby LAW, ktorá má zlomok veľkosti a schopností súčasných obojživelníkov, podporila ich plány pre program Force Design 2030. Kongres ešte nestanovil financovanie prvej LAW, ktorá má byť postavená v roku 2025, čo dáva dostatok času pre vážne otázky vedeniu námorníctva a námornej pechoty.

 

Námorníctvo a námorná pechota sa nezhodujú na tom, aká spoľahlivá by mala byť LAW. Mariňáci chcú udržať cenu každej lode na 150 miliónoch dolárov, aby bolo možné postaviť viac jednotiek. Tento koncept si vyžaduje vytvorenie lode s maximálnou rýchlosťou, ktorá je výrazne nižšia ako rýchlosť existujúcej obojživelnej flotily .. Loď bude tiež vybavená minimálnymi zbraňami. Podľa charakteristík prežitia by to mal byť analóg základného komerčného plavidla.

 

Námorníctvo odmietlo posledný bod s argumentom, že loď by mala mať schopnosť prežitia ako tradičné americké vojnové lode, čo by zvýšilo náklady na loď až na 350 miliónov dolárov. Ale zvýšená schopnosť prežitia môže v konečnom dôsledku ovplyvniť rýchlosť.
Proti spoľahlivejšiemu dizajnu a vyšším nákladom velenie námornej pechoty uviedlo, že keď vypukne konflikt, riziko pre LAW sa zníži efektívnosťou pohybu námorných síl. Tento argument vytvára zjavnú dilemu: ak premiestnení mariňáci nie sú schopní pokračovať v útočení na nepriateľské lode, stanú sa v operácii nepoužiteľní. Ak sú pripravení bojovať, budú ľahkým terčom na tejto lodi. Vo výsledku sú jedni zástancovia rýchlosti a manévrovateľnosti, druhí za schopnosť prežiť.

 

Predtým, ako Kongres súhlasí s financovaním novej triedy lodí na podporu konceptu, ktorý vyvolal veľa kritiky z rôznych strán, by mal potrebovať lepšie vysvetlenie toho, ako tieto lode splnia misiu, ktorú si pre nich námorná pechota predstavuje, a či sú vhodnou náhradou za súčasné lode v prevádzke.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov