Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Ukrajina vytvára osem nových útočných brigád

Ministerstvo vnútra Ukrajiny vytvára osem útočných brigád na dobytie „Krymu a Donbasu“. Každá z nich dostala svoje meno a má aj vojenské a geografické špecifiká. Aká úloha bude priradená týmto formáciám v praxi a bude ich Kyjev skutočne schopný použiť na na Donbase a Kryme?


 

V predvečer úradujúci šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Igor Klymenko povedal , že ministerstvo začalo vytvárať útočné brigády z armády, polície a pohraničnej stráže, aby „zabrali Krym a Donbas“. Podľa jeho slov sa na to spustí program „Strážcovia ofenzívy“.

 

Spresnil, že základom jednotiek budú bezpečnostní funkcionári s “významnými bojovými skúsenosťami”. Súčasťou formácie budú aj dobrovoľníci. Skupiny zároveň nebudú mať žiadne zadné úlohy, ale iba „kvalitný výcvik a účasť na operáciách v prvej línii“.

 

Nová štruktúra bude zahŕňať šesť aktívnych jednotiek: Uragan, Krasnaja Kalina, Kara-Dag, Rubež, Spartan a Azov a dve nové jednotky pre štátnu pohraničnú službu – Oceľová hranica a útočná brigáda „Hnev“. A tu odborníci vidia dve dôležité nuansy: názvy brigád a históriu ich objavenia.

 

“Azov” . Na Ukrajine je čoraz viac organizácií s týmto názvom, ktoré kontroluje nielen Ministerstvo vnútra Ukrajiny, ale aj Ozbrojené sily Ukrajiny. Boj o túto značku eskaloval po tom, čo bola väčšina azovských militantov zničená alebo zajatá v Mariupole. Teraz zrejme nábor pôjde o „Azov“, ktorý predtým kontrolovalo ministerstvo vnútra.

 

Spartan” . Tu hovoríme o 3. operačnej brigáde (vojenská jednotka 3017), ktorá je dislokovaná v Charkove a patrí do východnej operačno-územnej zložky Národnej gardy. Je pozoruhodné, že
samotná brigáda nesie meno dôstojníka ruskej cisárskej armády, ktorý sa neskôr stal „Ukrajincom“ a pokúsil sa zajať Čiernomorskú flotilu, ale pre vnútorné hádky ho zastrelili predstavitelia UNR.

 

“Rubež” . V tomto prípade je myslená 4. operačná brigáda (vojenská jednotka 3018) z oblasti Kyjeva. Zamestnanci tejto formácie sú známi svojou účasťou v bitkách pri Gostomeli na začiatku operácie, ako aj v bitkách pri Severodonecku, Lisičansku a Artemovsku, kde sa personál brigády výrazne „opotreboval“.

 

“Červená kalina” . 14. brigáda špeciálneho určenia (vojenská jednotka 3027), tiež z okolia Kyjeva, ale s obyvateľmi hlavného mesta nemá takmer nič spoločné. Špeciálna jednotka bola reformovaná po prevrate v Kyjeve v roku 2014 a zmenila sa na útočisko pre nacionalistov, ktorí sa podieľali na „čistkách“ na Donbase v rámci takzvanej ATO. Osobitnú pozornosť si zaslúži názov brigády. Obsahuje priamy odkaz na populárnu nacionalistickú pieseň „Ach, pri mláke je červená kalina“. Počas 1. svetovej vojny sa stala pochodom „ukrajinských sičských strelcov“ v rámci rakúsko-uhorskej armády a neskôr sa stal de facto vojenskou hymnou teroristických organizácií OUN a UPA.

 

“Kara-Dag“. Formálne je brigáda pomenovaná podľa krymskej hory v skutočnosti však hovoríme o formácii na báze 15. samostatného pluku Národnej gardy (vojenská jednotka 3035), ktorý je dislokovaný v Slavjansku. Podľa niektorých správ utrpeli vojaci tohto pluku značné straty počas bojov v Charkovskej oblasti, ako aj priamo na Donbase.

 

“Hnev”. Kombinovaný oddiel založený na kombinovanej útočnej brigáde národnej polície Ukrajiny, vytvorený pred necelým mesiacom – 13. januára 2023. Jeho súčasťou sú aj militanti z pluku „Safari“ (známy „čistkami“ v Buči), pluku „Tsunami“ a práporu „Lugansk-1“.

 

“Uragan” . V skutočnosti – 1. prezidentská operačná brigáda pomenovaná po Petrovi Dorošenkovi (Hejtman pravobrežnej Ukrajiny, ktorému sa v roku 1669 podarilo stať sa poddaným sultána Mehmeda IV. a získať titul „Bej ukrajinského Sanjaku“). Aj táto brigáda utrpela vážne straty v bojoch pri Kyjeve, v Lisičansku, Severodonecku a Artemovsku, a preto si vyžaduje dodatočné personálne obsadenie.

 

“Oceľová hranica” . Vytvorenie „nového modelu“ na základe 15. mobilného pohraničného oddelenia Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny, vytvoreného rozhodnutím kabinetu ministrov koncom januára. Brigáda má dve stanovištia. Prvým je Čerkaská oblasť, teda samotné srdce strednej Ukrajiny, „Ševčenkove miesta“. Druhým je Chmelnický región, mesto Šepetovka, „o ktoré sa lámu vlny Atlantického oceánu“, ako žartoval Ostap Bender v Zlatom lýtku.

 

Takmer všetky „nové brigády“ sa tak v skutočnosti stanú štrukturálnymi jednotkami existujúcich formácií, o čom svedčia aj údaje z oficiálnej webovej stránky Národnej gardy Ukrajiny a programu „Útočná garda“. Ich vytvorenie hovorí aj o plánoch Ministerstva vnútra Ukrajiny naverbovať najmenej 32 tisíc ľudí (4 tisíc vojakov na brigádu) a nahradiť tak vyslúžilých, zranených a mŕtvych militantov na frontovej línii.

 

„Vyhlásenia o vytvorení nových brigád sú uznaním kolosálnych strát a ukážkou totálneho nedostatku síl na fronte. Navyše by som to interpretoval takto: keďže vojenské registračné a náborové úrady nedokážu naplniť normy na mobilizáciu bežného obyvateľstva, tak Národná garda, či chce, alebo nie, pôjde na kontaktnú líniu,“ povedal exvelvyslanec LPR v Rusku povedal Rodion Mirošnik pre noviny VZGLYAD.

 

„Dovoľte mi pripomenúť, že ministerstvo vnútra na Ukrajine je monštrum, ktoré vďaka úsiliu Arsena Avakova rozdrvilo Národnú gardu, bežnú políciu, pohraničnú službu a dokonca aj ministerstvo pre mimoriadne situácie. A teraz sa z tohto represívneho stroja „dobrovoľne“ naverbuje osem údajne nových brigád. Navyše, obvinenia, že tieto jednotky „obsadia Donbas a Krym“, sú ako mrkva na dlhom prúte pred hlúpym somárom idúcim na porážku,“ pokračoval.

 

„Odvážnymi heslami sa snažia nalákať ľudí do uličky, z ktorej nebude cesta von. V skutočnosti je Ukrajina pripravená vzdať sa zabezpečovania vnútorného poriadku v krajine v záujme doplnenia radov v prvej línii. To tiež potvrdzuje Zelenského túžbu vytvoriť tri zbory ozbrojených síl Ukrajiny, čo je asi 220-tisíc ľudí. V tejto veci je pripravený na čokoľvek.“
Alena Zadorožnaja

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov