Michail Chazin
Aktuality, Bezpečnosť,

Logika vedenia amerického Federálneho rezervného systému

Odborníci Agentúry pre strategické predpovede “Archa” vedenej ruským ekonómom Michailom Chazinom v najnovšej analýze poukazujú na základe makroekonomických údajov, že krízová situácia v USA sa zhoršuje. Inflácia v krajine mierne klesla, ale údaje o ukazovateľoch v stavebníctve, priemysle a sektore služieb, dokonca aj o trhu práce, zostávajú veľmi nežiaduce.


 

V tejto situácii má zmysel analyzovať logiku vedenia Fedu (Federálneho rezervného systému), pretože od nej sa bude odvíjať situácia v nasledujúcich mesiacoch. Ak začiatkom jesene vedenie Fedu pochybovalo, či má prudko sprísniť menovú politiku (voľby 8. novembra tieto pochybnosti len podnietili), v polovici jesene padlo rozhodnutie: maximalizovať úrokové sadzby a znížiť ponuku peňazí. Dôvod je jasný, miera inflácie prudko rastie. Začali sa prijímať opatrenia, ale práve tento týždeň sa objavili nové pochybnosti. Najmä vedenie Fedu najprv začalo uvažovať, či spomaliť zvyšovanie sadzieb, a potom šéf Fedu Powell výslovne povedal, že je to vhodné.

 

S čím by táto situácia mohla súvisieť? Faktom je, že zvýšenie sadzieb by mohlo veľmi tvrdo zasiahnuť domácnosti a podniky, ktoré musia venovať čoraz viac zdrojov na obsluhu dlhu. A je možné, že Fed má informácie, ktoré ukazujú, že situácia sa stáva nebezpečnou. Nepriamo to potvrdzuje aj najnovší Chazinov prieskum, ale treba si uvedomiť, že Fed musí mať aj priame informácie.

 

Chazin: Rusko zničilo plán Západu obnoviť Chazariu na území Ukrajiny

 

Miera inflácie je zároveň oveľa vyššia, ako je komfortná úroveň pre americkú ekonomiku, takže sprísňovanie menovej politiky nie je možné vôbec zastaviť. A to vytvára vážny problém pre všetky menové orgány USA. V skutočnosti je potrebné riešiť problém vysokej inflácie, ale páky, ktoré majú americkí experti, na jeho riešenie zjavne nestačia.

 

Odborníci Agentúry pre strategické predpovede “Archa” na rozdiel od Američanov používajú modernú krízovú teóriu, ktorá im umožňuje dať jasné odpovede na to, čo sa deje. Problémom je, že táto teória hovorí, že vážny pokles svetového a amerického hospodárstva je nevyhnutný ako súčasť štrukturálnej krízy, ktorej sa nedá vyhnúť. Keďže však vedenie podnikov a jednotliví podnikatelia musia prijať určité rozhodnutia, vyvstáva otázka, čo robiť.

 

Ekonóm Chazin: Na začiatku špeciálnej vojenskej operácie všetci západní experti tvrdili, že ruská ekonomika sa zrúti

 

Pripomínajú, že Agentúra pre strategické predpovede “Archa” bola vytvorená práve preto, aby pomohla nájsť vhodné riešenia:

“Musíme však otvorene a úprimne povedať, že s istotou nemôžeme zachrániť všetkých, celkový pokles  ekonomiky USA (ako aj EÚ) bude predstavovať viac ako 50 % jej reálneho HDP. Zasiahne to celé svetové hospodárstvo. Najväčšiu šancu na záchranu však majú tí, ktorí tento problém riešia ako prví. Treba len pochopiť, že liberálni experti, ktorí dnes udávajú tón svetovej ekonomickej vede, dnes nedokážu nič vysvetliť, čo je jasne vidieť na frustrácii americkej Rady federálnych rezerv. Okrem toho, súdiac podľa frekvencie vyhadzovania amerických expertov, sa blíži okamih akútnej krízy a po nej sa mnohé kroky stanú veľmi ťažkými. Všetkým preto odporúčame, aby si premysleli, s kým chcú z krízy vyjsť. Inak do nej môžete v plnej rýchlosti naraziť. ”

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov