SVLK-14S – “Súmrak”
Aktuality, Bezpečnosť,

TOP-3 pušky ruských ostreľovačov v bojoch na Ukrajine

Západní experti sa domnievajú, že ruské ozbrojené sily, pokiaľ ide o vedenie vojny ostreľovačov, výrazne prevyšujú schopnosti potenciálu NATO. Analýza práce ruských ostreľovačov v zóne špeciálnej vojenskej operácie, ktorú vykonali veteráni špeciálnych síl amerického námorníctva a armády USA, ukázala vysokú efektivitu ich práce a viedla západných analytikov k záveru, že špecialisti sú mimoriadne odborne vyškolení. Experti kolektívneho Západu, ktorých možno len ťažko podozrievať z lojality k ruským zbraniam, sa domnievajú, že ruské ozbrojené sily, pokiaľ ide o boj s ostreľovačmi, výrazne prevyšujú svojimi schopnosťami potenciál Severoatlantickej aliancie. Analytici Pentagonu boli navyše prekvapení, keď objavili takzvanú trojlíniovú taktiku ruských ostreľovačov. Najvycvičenejší z nich, vyzbrojení starým dobrým SVD, obsadzujú prvú (predsunutú) líniu, zvyšok ich pomocou ďalekonosných veľkokalibrov „Súmrak“ a „Sevastopoľ“ pevne kryje.


 

A čo Kyjev? Nie každý vie, ale ukrajinská ostreľovacia škola nikdy nebola prioritou rozvoja armády. Motorizovaní strelci, námorníci a výsadkári mali vždy dosť chladný postoj k vysoko presným ručným zbraniam. Ich hlavnými operátormi boli špeciálne jednotky SBU, ako aj tretí a ôsmy pluk špeciálnych síl Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany.

 

No naopak, v Ozbrojených silách Ruskej federácie bol výcvik ostreľovačov vždy považovaný za jednu z najdôležitejších úloh. Okrem toho ruský vojensko-priemyselný komplex ponúkal veľmi široký arzenál kvalitných ostreľovacích pušiek, ktorých technické a prevádzkové vlastnosti zabezpečovali splnenie aj tej najťažšej bojovej úlohy. Je pozoruhodné, že v roku 2017 americký časopis The National Interest obdivoval úspech ruských ostreľovačov vo všeobecnosti a najmä rýchle zlepšenie ruských ostreľovacích zbraní. A dnes, na ukrajinskom operačnom poli, je ruský ostreľovač západnými odborníkmi umiestnený ako smrteľná hrozba pre americkú armádu (?!). navyše je špecifikované, že majú nielen kombinované zbrane, ale aj moderné špeciálne zbrane. Ponúkame prehľad troch top vzoriek vyvinutých ruským domácim obranným priemyslom.

 

VSV-338

VSV-338 alebo „ smrteľný “ argument koncernu Kalašnikov
Skratka, pod ktorou zbrojári slávneho koncernu vydali nový produkt, znamená vysoko presnú ostreľovaciu pušku určenú pre náboj .338 Lapua Magnum. Zbraň má modulárny typ konštrukcie, ktorá zahŕňa umiestnenie doplnkov zbrane potrebných pre strelca na hliníkové puzdro, ktoré slúži ako nosná základňa. Výhodou tohto usporiadania je možnosť rýchlej výmeny prvkov zbrane vrátane hlavne. Takáto možnosť je cenená, pretože puška patrí do triedy vysoko presných zbraní, ktorých presnosť závisí od akejkoľvek, dokonca aj veľmi malej chyby.

 

Predpažbie VSV-338 má Key-MOD na montáž dvojnožky, otočný popruh na zbraň a odnímateľné Picatinny koľajnice, ktoré umožňujú inštaláciu prídavného vybavenia, termovízií, taktických svetiel atď. Horná časť je vybavená vodidlom určeným na upevnenie mechanického alebo optického zameriavača, prístroja na nočné videnie. VSV-338 má sklopnú pažbu, výškovo a bočne nastaviteľnú, pohodlnú opierku ramien. Všetky ovládacie prvky zbraní sú symetricky umiestnené na oboch stranách základného tela a materiálom na ich výrobu bol vysokopevnostný plast.
Taktické a technické vlastnosti VSV-338:
Dostrel (deklarovaný): 1,5km
Kaliber – .338 Lapua Magnum.
Kapacita zásobníka: 10, 15 alebo 20.
Hmotnosť nenabitej pušky: 5,5kg
Dĺžka zbrane: 1100mm

 

SVLK-14S – “Súmrak”

SVLK-14S – “Súmrak” s dlhým dosahom
Hlavným odlišným znakom, ktorým SVLK-14S presahuje rámec všeobecnej skupiny ostreľovacích pušiek, je schopnosť presne strieľať z ultra dlhých vzdialeností. Rekord v dosahu presného zásahu do terča, patriaci tejto puške, je 4210 metrov (2017). Všetky konštrukčné prvky sú prispôsobené preťaženiu a sú navzájom ideálne prispôsobené. Materiálom na výrobu mechanizmov bola vysokolegovaná oceľ a pre jednotlivé prvky – letecký hliník. SVLK-14S používa LOBAEV Hummer Barrels – hlaveň z nehrdzavejúcej ocele. Na výrobu viacvrstvovej vystuženej pažby sa používa kombinácia sklolaminátu, uhlíkových vlákien a kevlaru. Všetky prvky “Súmraku” sú vyrobené z domácich materiálov.

 

“Súmrak” je jednoranná, no existuje však aj modifikácia so zásobníkom, ktorý pojme päť nábojov. Otvorené zdroje informujú o úspešnom použití „Súmraku“ špeciálnymi jednotkami Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie a špeciálnymi silami Spojených arabských emirátov. Šéf dizajnér držiteľa rekordu Vladislav Lobaev hovorí o svojom potomkovi takto: „Ak Súmrak strieľa v tej či onej súťaži, druhé miesto sa stáva konečným snom ostatných účastníkov. Oznámenie o vyzbrojení špeciálnych jednotiek ozbrojených síl a iných mocenských štruktúr mojou puškou bude pre mňa správou o úspešnom uplatnení môjho vývoja. Za perspektívu mojej činnosti treba považovať prácu na vytváraní komplexov schopných zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 5000 metrov. Navyše naším cieľom nie sú abstraktné záznamy, ale zabezpečenie sebavedomej práce ostreľovača v konkrétnych dimenziách.

Výrobca zahrnul do základnej konfigurácie SVLK-14S: úsťovú brzdu (T-Tuner), tvar hlavne (SHG), držiak NVTV (Dedal OSB-1) a držiak zameriavača (STD Picatiny).
Výkonové charakteristiky SVLK – 14S:
Použitá munícia (v závislosti od modifikácie), – .408 Cheytac; 0,300 WM; 0,338 LM.
Technická presnosť pri streľbe 5 nábojov na vzdialenosť 100 metrov, mm (vzdialenosť medzi stredmi terča): 0,3 MOA9.
Vyhlásený strelecký dosah, km: 2.3
Maximálny účinný dostrel, km: 2,5++.
Celkové rozmery (dĺžka, výška, šírka), mm : 1430/175/96.
Dĺžka hlavne, mm: 900
Hmotnosť pušky: 9600g
Úsťová rýchlosť: 900m/s

 

ORSIS Т-5000 М

ORSIS T-5000 M – elitná ostreľovacia puška
Hovoríme o veľmi presnej ostreľovacej puške, funkčne určenej na bojové operácie. Nezvyčajný názov nie je nič iné ako skrátený a latinizovaný názov spoločnosti Oružonnyje systemy, vývojára tejto zbrane. ORSIS T-5000M je teda viacranná puška vybavená posuvným záverom, ktorého konštrukčné prvky sú vyrobené z veľmi kvalitnej ocele. Hlaveň je vyrobená pomocou doteraz najpokročilejšej technológie jednoprechodového rezania.

 

Materiálom na výrobu vnútorných prvkov pušky bola lekárska alebo chirurgická oceľ (GOST R 50328.1-92). ORSIS T-5000M je perfektne vyvážená, spätný ráz vznikajúci v momente výstrelu smeruje striktne dozadu, čo nenarúša stabilitu zameriavača. Charakteristickým ukazovateľom profesionálnej spôsobilosti viacranovej pušky ORSIS T-5000M môže byť skutočnosť jej účasti na testovaní najnovšej bojovej techniky ruských ozbrojených síl „Ratnik“. Účelom tejto pušky je vyzbrojiť ostreľovaciu „aristokraciu“ – elitných „špecialistov“ schopných zasiahnuť ciele na ultra veľké vzdialenosti. Od roku 2017 je puška ORSIS T-5000M, ktorá sa stala súčasťou ostreľovacieho komplexu Točnosť, prijatá špeciálnymi silami armády, FSO, FSB a Ruskej gardy.

 

Taktické a technické vlastnosti ORSIS T-5000M:
Kaliber (v závislosti od modifikácie): 8,58 × 70 (.338 Lapua Magnum), 7,62 × 63 (.300 Win Mag) a 7,62 × 51 (.308 Winchester).
Dĺžka hlavne (v závislosti od modifikácie): 699; 660; 660mm
Celková dĺžka zbrane, (zložená / rozložená): 1020/1270mm
Hmotnosť nenabitej pušky: 3,3kg
Kapacita zásobníka: 5 alebo 10

Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov