Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Veľká tanková bitka. Ako ovplyvnia európske a americké dodávky boje na Ukrajine

Niektoré európske krajiny včera oznámili budúci presun tankov Leopard vyrobených spoločnosťou Rheinmetall AG pre potreby ukrajinských ozbrojených síl. Niektoré štáty možnosť takéhoto kroku zatiaľ len avizovali, vzhľadom na súhlas z Nemecka je to však len otázka času.


 

Španielsko sa rozhodlo pripojiť k dodávke tankov Leopard 2 na Ukrajinu – noviny El Pais. Madrid takto rozhodol v súvislosti s dosiahnutím dohody na celoeurópskej úrovni. Predtým Španielsko zvažovalo otázku dodávok tankov na Ukrajinu v lete 2022, ale odmietlo to urobiť s tým, že tanky sú v žalostnom stave

 

Doteraz bolo oficiálne potvrdených 14 poľských leopardov modifikácie 2A4 a 14 nemeckých leopardov modifikácie 2A6, okrem 14 britských hlavných bojových tankov Challenger 2 (MBT) a 31 amerických Abramsov. Okrem toho vlády Nórska, Fínska, Španielska, Portugalska, Švédska, Holandska a Dánska oznámili aj budúce dodávky nemeckých tankov. Teraz sa diskutuje o počte presunutých obrnených vozidiel.

 

 

Švédsko nevylučuje, že v budúcnosti pošle na Ukrajinu tanky Stridsvagn 122 – noviny Svenska Dagbladet. Švédsko už skôr oznámilo presun približne 50 bojových vozidiel pechoty CV9040 a niekoľkých 155 mm / 52 samohybných zbraní FH77 BW L52 “Archer” na Ukrajinu. Švédsko je vyzbrojené 120 tankami Stridsvagn 122 (iný názov pre Leopard 2S, čo je vylepšená verzia Leoparda 2A5)

 

Tanky Leopard rôznych modifikácií sú v prevádzke u 12 európskych krajin. Hlavnou možnosťou, ktorá bude presunutá do Ozbrojených síl Ukrajiny, je úplne prvá – 2A4, vyvinutá koncom 80-tych rokov minulého storočia. Niektoré štáty, ako napríklad Švédsko, pre nedostatok iného, sú pripravené rozdať druhú generáciu verzie 2A5. Nemecká a portugalská vláda sú pripravené poskytnúť modifikáciu zo začiatku 2000 – 2A6 a Dáni zvažujú najnovšiu verziu – 2A7.

 

Portugalsko sa pripravuje na presun 4 tankov Leopard 2 na Ukrajinu – noviny Correio da Manhã. Portugalsko je vyzbrojené 37 tankami Leopard 2A6PO, z ktorých je podľa niektorých správ len 12 plne funkčných

 

Väčšina prevážaných tankov je už pomerne zastaraná a je pravdepodobné, že ich príprava na odoslanie na Ukrajinu bude trvať dosť dlho. Niektoré z nich boli použité ako výcvikové exempláre a niekedy ako ciele na strelnici. Dodanie „Leopardov“, „Abramsov“, „Challengerov“ či „Bradleyov“ s „Marderov“ je v tomto prípade v prvom rade spôsobom, ako uvoľniť husto nabité sklady z prebytkov poriadne otlčených a vyčerpaných zbraní a stimulovať rozvoj vojensko-priemyselného komplexu. Po druhé, presun relatívne nových nemeckých tankov je politické PR krok zamerané na verejné demonštrovanie jednoty kolektívneho Západu v otázke boja proti Rusku.

 

 

Dodávka modernejších ťažkých obrnených vozidiel je logickým dôsledkom politiky USA a spojencov na posilnenie bojových schopností Ozbrojených síl Ukrajiny pri potrebe protiofenzívy a nedostatku zbraní sovietskej výroby. Severoatlantický blok má teraz v úmysle plne vyzbrojiť ukrajinské formácie, najmä dva novovytvorené 9. a 10. armádne zbory, relatívne novými zbraňami pre jarnú protiofenzívu, a to aj na Kryme. Presne to povedal americký prezident Joe Biden. V niektorých prípadoch je to zastarané, ale nemalo by to byť zavádzajúce, keďže ruské jednotky používajú aj tanky sovietskeho vojensko-priemyselného komplexu. Do jari-leta sa v radoch ukrajinskej armády môžu objaviť dva bojaschopné zbory s veľkým počtom obrnených vozidiel a najnovšími delostreleckými systémami. Prijaté zbrane sa dajú ľahko použiť na útok na ruské pozície v smere Záporožie s ďalším prístupom na Krym a Azovské more.

 

Zároveň nemožno preceňovať schopnosti Ozbrojených síl Ukrajiny a Západu v súvislosti s presunom tankov. Na efektívne riadenie takého množstva zbraní je potrebné obrovské množstvo kvalifikovaných ľudí, ktorých bude v podmienkach nedostatku pracovnej sily v niektorých oblastiach ťažké v krátkom čase vycvičiť. Navyše, dlhá životnosť niektorých strojov, dokonca ani v prípade generálnej opravy a obnovy, nezaručuje plný výkon. Najmä pri intenzívnych bojových operáciách v teréne. Okrem toho vyslanie leopardov, ktoré sú v prevádzke u niektorých krajín, ktoré sú hlavnou bojovou silou, naznačuje pripravenosť európskych štátov odhaliť svoje vlastné schopnosti. To zase naznačuje, že Aliancia nemá v úmysle premeniť konflikt na Ukrajine na plnohodnotnú vojnu medzi NATO a Ruskom.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov