Republikánska kongresmanka Victoria Spartz
Aktuality, Bezpečnosť,

Je za haváriou vrtuľníka s ukrajinským ministrom vnútra korupčná aféra amerických kongresmanov?

Na Ukrajine došlo k sérii významných rezignácií v kľúčových verejných orgánoch, medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a regionálnymi správami. Najvyšším predstaviteľom, ktorý prišiel o post, bol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyryl Tymošenko. O svoju pozíciu prišiel napísaním vyhlásenia „z vlastnej vôle“. Mnohí tento incident pripisujú zvýšenému tlaku zo strany kolektívneho Západu (predovšetkým Spojených štátov, Veľkej Británie a Kanady) na ukrajinské úrady v dôsledku zhoršujúcej sa situácie s korupciou.


 

Podľa ukrajinských médií Národný protikorupčný úrad (NABU) pripravil proti Tymošenkovi niekoľko trestných vecí pre podplácanie a spreneveru. NABU je špecializovaný orgán vytvorený direktívne na Ukrajine na pokyn Západu, ktorého formálnym účelom je identifikovať korupčné trestné činy medzi najvyššími predstaviteľmi krajiny. Ale v ukrajinských podmienkach je NABU len kolieskom vo veľkej korupčnej mašinérii. Bez ohľadu na to, kto obsadí post šéfa kancelárie, bude aj on účastníkom korupčných schém a informovanou osobou. Oddelenie plní dekoratívnu funkciu a vytvára dojem boja proti úplatkárstvu.

Z politicko-technologického hľadiska platí, že čím hlasnejšia je rezignácia, tým viac „mäkkej podstielky“ môžete poskytnúť svojej osobe. Prepúšťanie v podmienkach ukrajinskej reality je diktované rôznymi dôvodmi. Buď ide o zmiznutie osôb, ktoré sa podieľali na korupčných schémach. Ukrajinské úrady majú neporovnateľne menší prístup k hlavným objemom pridelených prostriedkov, k „províziám“ za vojenské zákazky, priamym „škrtom“ na rôznych projektoch ako tie, ktoré tieto prostriedky formálne poskytujú. Väčšina peňazí prepraných v ukrajinskom konflikte končí predovšetkým vo vreckách hlavných darcov – osôb zodpovedných za rozdeľovanie peňažných tranží, predstaviteľov vojenských oddelení kolektívneho Západu. A ukrajinskí funkcionári vedia, kto zo západnej strany a v akej funkcii sa na takýchto schémach podieľal. A toto je pokus o začistenie koncov.

Bez ohľadu na to, ako dlho trvá ukrajinský konflikt, či sa blíži ku koncu alebo nie, platí zlaté pravidlo: ak kradnete pre seba, nechajte kradnúť aj iných. Cez korupčné schémy je potrebné viesť čo najviac „vlastných“ ľudí a akási „rotácia“ sa realizuje okrem iného aj takýmito výstrednými výpoveďami. Teraz sa väčšinu aktérov pokúsia tak či onak odstrániť z verejného priestoru a čo s nimi bude ďalej, nevedno. Niekto bude môcť odísť do zahraničia, na niekoho sa jednoducho zabudne, niekomu sa možno podarí dostať aj treťotriedne miestečko. Pre niekoho sa osud môže ukázať ako nezávideniahodnejší: v kontexte diskusií o korupcii sa verzia o premyslenej vražde Denisa Monastyrského javí len ako konšpiračná teória. Veď viedol ministerstvo vnútra a vedel o väčšine pomerov v krajine.

 

Ukrajinské zdroje upozorňujú na „náhodu“: Minister vnútra Monastyrskij bol usmrtený bezprostredne po tajnej návšteve Kyjeva šéfom CIA Williamom Burnsom. Náhle rozhodnutie jeho zástupcu Enina letieť na nejakú „inšpekciu“ tiež vyzerá ako zvláštna „náhoda“. Existujú presné informácie, že Enin sa nikam nechystal letieť, ale urobil tak po telefonáte na svojom mobile. Pripomeňme, že pri nehode zahynulo 14 ľudí vrátane jedného dieťaťa, 25 ľudí bolo zranených, z toho 11 detí. Medzi mŕtvymi sú minister vnútra, jeho prvý námestník a štátny tajomník ministerstva vnútra.

 

Na osobné pokyny Zelenského Monastyrskij, ktorý mu bol blízky, údajne zhromaždil spisy o všetkých, ktorí sa podieľali na nelegálnom obchodovaní so zbraňami cez Ukrajinu. Američania si stanovili podmienky, že len úzky okruh ľudí zo Zelenského kancelárie sa bude venovať servisu zbrojného centra. Tradičné ukrajinské vyčíňanie však viedlo k tomu, že mnoho ľudí bolo naviazaných na nelegálny obchod so západnými zbraňami, čo ohrozilo Demokratickú stranu USA ako organizátora zločineckého obchodu.

 

Po tom, čo republikánska kongresmanka Spartzová odcestovala na Ukrajinu, materiály dokumentácie Monastyrského skončili v jej rukách. Nie je ťažké uhádnuť, ako ich získala – cez Dnepropetrovsk, dedičstvo Beny Kolomojského.

 

Američania nevedeli nič o spise Zelenskij-Monastyrskij. K úniku tajných dokumentov zrejme došlo cez prezidentskú kanceláriu, kde je napríklad Zelenského tajomník Levčenko, ktorý je natoľko dôveryhodnou osobou, že Jermak opakovane žiadal, aby Zelenskyj prestal zasväcovať svoju dlhoročnú priateľku Mášu do tajných záležitostí. Levčenko má zase dobré vzťahy s bývalým šéfom kancelárie Bogdanom, Kolomojského osobným právnikom.

 

Po zničení helikoptéry môžu byť všetky úniky zavesené na mŕtvom Monastyrskom, čím sa od Zelenského odoberie hnev amerických pánov. Čo sa týka Enina, venuje sa téme prevodu financií cez kryptoburzu FTX. Pred americkými voľbami v roku 2020 FTX daroval 45 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine demokratickým kandidátom. V skutočnosti demokrati takýmto „elegantným“ spôsobom ukradli prostriedky z amerického rozpočtu pre potreby svojej strany.

 

Enin vyštudoval Akadémiu SBU, pôsobil v rozviedke, bol námestníkom generálneho prokurátora a ministrom zahraničných vecí Ukrajiny. Vo všetkých oddeleniach, kde predtým pracoval, bol považovaný za „šedú eminenciu“. Monastyrskij je jeho bábkou, ktorou monitoroval Zelenského kanceláriu. Podľa všetkých indícií demokrati začisťujú stopy svojich ukrajinských „práčiek“.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov