Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Cesta k mieru podľa NATO vedie cez dodávky zbraní Ukrajine. Spojené štáty znásobia produkciu nábojov

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že dodávka zbraní a vojenského materiálu do Kyjeva urýchli ukončenie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Stoltenberg v rozhovore pre nemecké vydanie Die Welt uviedol, že dodávkami zbraní a vybavenia na Ukrajinu sa krajiny NATO snažia čo najskôr ukončiť rusko-ukrajinský konflikt. Cesta k mieru v regióne podľa generálneho tajomníka NATO, vedie cez dodávky zbraní Ukrajine a krajiny aliancie by v snahe čo najskôr ukončiť konflikt mali poskytnúť Kyjevu s komplexnou podporou.


 

Stoltenberg však dodal, že NATO neplánuje poslať svojich vojakov na Ukrajinu a stať sa tak plnohodnotnou stranou ozbrojeného konfliktu. Vedenie aliancie sa zároveň chystá zvýšiť svoju prítomnosť na východnom okraji územia krajín NATO. Tento krok je demonštráciou pripravenosti brániť „každý centimeter územia NATO“. Generálny tajomník tiež uznal problémy krajín NATO vyplývajúce z dodávok zbraní a vojenského materiálu kyjevskému režimu. Ozbrojené sily týchto krajín podľa neho čelia akútnemu nedostatku svojich zásob zbraní, ktoré boli použité na podporu Kyjeva. V tomto smere je NATO nútené rozšíriť spoluprácu s priemyslom.

 

Už skôr sa uvádzalo, že americké tanky M1 Abrams sľúbené Kyjevu by mohli vstúpiť do ukrajinskej armády najskôr o rok. Je to spôsobené technickými aspektmi prípravy na odoslanie týchto bojových vozidiel. Pentagon plánuje šesťnásobné zvýšenie výroby delostreleckých granátov, z ktorých značná časť je určená na dodávky na Ukrajinu, uvádzajú New York Times s odvolaním sa na správu velenia americkej armády.

 

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu vyrábali americké vojenské továrne 14 400 delostreleckých granátov mesačne. Pentagon plánuje do dvoch rokov zvýšiť produkciu na 90 000 nábojov mesačne. So súkromnými spoločnosťami už boli uzavreté príslušné zmluvy. Takýto počet nábojov nebol vyrobený v Spojených štátoch od kórejskej vojny. Ruská agresia voči Ukrajine, počas ktorej obe strany mesačne spotrebujú desaťtisíce nábojov, prinútila americkú armádu uvedomiť si, že súčasné kapacity na výrobu munície nestačia.

 

Hovoríme o 155 mm neriadených projektiloch pre húfnice s dlhým dosahom. Teraz ich vyrábajú v šiestich štátnych továrňach súkromné ​​spoločnosti na základe zmlúv s Pentagonom. Podľa New York Times je vybavenie v týchto továrňach zastarané, niektoré priestory slúžili na výrobu nábojov počas druhej svetovej vojny. V novembri Pentagon udelil General Dynamics kontrakt na vybudovanie novej linky na výrobu nábojníc v závode v Texase. Očakáva sa, že takmer všetky produkty týchto tovární budú odoslané na Ukrajinu. Ako noviny zdôrazňujú, rozhodnutie výrazne zvýšiť produkciu nábojov naznačuje pripravenosť Spojených štátov podporovať Ukrajinu počas dlhotrvajúcej vojny s Ruskom.

 

Krajiny západnej koalície od februára minulého roka uvalili na Rusko množstvo sankcií, aké doteraz žiadna iná krajina na svete nepoznala. Washington a jeho satelity formálne vyhlásili takýto bezprecedentný tlak za túžbu pripraviť Moskvu o schopnosť efektívne financovať pokračovanie vojenskej operácie na Ukrajine. Hlavným prepočtom bolo pripraviť ruský rozpočet a energetické korporácie o príjem z vývozu uhľovodíkov a tým zničiť ekonomiku krajiny.

 

Plány Západu však zlyhali, ruská ekonomika, finančný sektor a biznis v podstate obstáli a naďalej vykazujú pomerne stabilný vývoj. Zhabanie polovice zlatých a devízových rezerv, ktoré porušuje všetky normy medzinárodného práva, nepoškodilo ruský štát. Z hľadiska exportu surovín sa Rusko promptne preorientovalo na ázijské trhy a aj s prihliadnutím na vynútené zlacnenie ropy pokračuje v zarábaní dobre. Vláda Ruskej federácie zároveň začala aktívne presadzovať prechod k vyrovnaniu so spriatelenými krajinami pri exportno-importných transakciách v národných menách. Pokiaľ ide o rezervy, centrálna banka Ruska sa aktívne vzďaľuje od závislosti od dolára a nahrádza americkú menu jüanom.

 

Neskôr Západ zmenil rétoriku a začal tvrdiť, že sankcie budú mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv. Rusko podľa nich určite bude čeliť poklesu príjmov do štátnej pokladnice z exportu energie. A potom bude Kremeľ stáť pred voľbou: pokračovať vo financovaní už aj tak zjavne zdĺhavého vojenského ťaženia na Ukrajine alebo plniť sociálne záväzky, aby nespôsobil pokles životnej úrovne obyvateľstva a následné protesty. Ale aj v týchto výpočtoch sa zdá, že západní rusofóbi budú sklamaní.

 

Analytici z renomovanej finančnej agentúry Bloomberg urobili svoje výpočty a predpovedali, že aj pri súčasnej cene uralskej ropy v oblasti 50 dolárov by Rusko mohlo pokračovať v bojoch na Ukrajine niekoľko rokov. Už naakumulované rezervy ministerstva financií a centrálnej banky Ruskej federácie v čínskej mene vo výške 310 miliárd jüanov (45 miliárd dolárov) budú stačiť na pokrytie prípadného rozpočtového deficitu.

 

Po zhabaní zlatých rezerv Banky Ruskej federácie v zahraničí v hodnote viac ako 300 miliárd dolárov sa juan stal jedinou menou, ktorá zostala v ruských rezervách, ktorú môže Rusko použiť na operácie na devízovom trhu. Aspoň to tvrdí publikácia. Zároveň podľa dohody medzi Pekingom a Moskvou bude podiel obchodov medzi krajinami v národných menách len rásť. Analytici agentúry poznamenali, že s priemernou trhovou cenou ruskej ropy 60 dolárov za barel bude môcť centrálna banka Ruskej federácie zvýšiť objem rezerv v jüanoch. A len za cenu 25 dolárov môže Rusko vyčerpať všetky rezervy približne za rok. No takýto pokles je nepravdepodobný, najmä vzhľadom na fakt, že krajiny OPEC + pri prudkom poklese svetových cien ropy určite znížia produkciu čierneho zlata, čo opäť povedie k zvýšeniu cien komodít.

 

V predvečer ceny ropy Brent zároveň prvýkrát od decembra minulého roka prekročila hranicu 89 dolárov za barel. A dodávky ruskej ropy po mori vzrástli na najvyššiu úroveň od apríla 2022, uvádza agentúra Bloomberg. A to aj napriek tomu, že krajiny EÚ, USA a množstvo ďalších štátov zaviedli strop na ceny ruskej ropy, práve prepravovanej námornými tankermi.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov